150 g pehmet toasooja võid
125 g suhkrut (1.5 dl)
120 g nisujahu (2 dl)
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
Beseekiht:170 g suhkrut (2 dl)
1 tl vanillisuhkrut
25 g röstitud ja purustatud kakaoube (cacao nibs)
Vahele:4 dl 35% rõõska koort
1 sl suhkrut
300 g teralisemat kohupiima (nt Nopri talukohupiim)
200 g (külmutatud) vaarikaid
Valmista põhi: vahusta pehme või suhkruga kohevaks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munakollased. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber. Lisa jahusegu piimaga vaheldumisi tainale ja sega ühtlaseks.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri tainas sinna peale (kuna tainas on kleepuv, on seda parem teha märja käega siludes).
Valmista kate: vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks (suhkur lisa vähehaaval vahustamise käigus). Määri ettevaatlikult ahjuplaadile eelmise taina peale. Puista peale röstitud kakaooa tükikesed.
Küpseta 175-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni beseekiht on kergelt kuldne ning alumine kiht läbi küpsenud.
Võta tordipõhi ahjust välja, lase jahtuda ja siis lõika kaheks ristkülikuks. Aseta üks tordipõhi serveerimisalusele.
Vahusta rõõsk koor suhkruga pehmeks vahuks, siis seganjuurde kohupiim ning (poolsulanud) vaarikad. Sega õrnalt läbi ning laota kreem tordipõhjale. Kata teise tordipõhjaga.
Pane tort serveerimiseni külmkappi või jahedasse.
NB! Kakaoube saab osta nt Suhkrukunst.ee lehelt
Pille, mul tekkis küsimus. Vaatasin Tere retsepti-tv-d ja seal määris A.Kang beseekihi ainult poolele ahjuplaadile (pealmisele koogikihile). Sinu retseptist ma järeldaksin, et ikka kogu koogipõhjale tuleb beseekiht peale määrida ja nii ise ka talitasin. Kumb õigem oleks?
Dinnu, mina olen alati ikka tervele plaadile beseed määrinud! See on soomlaste retsept ja seal panevad ka minu arust kogu plaadile besee.
Tegin torti lapse sünnipäevaks. Väga palju kiitust sain ja isegi lapsed sõid, sellest saab järeldada vaid seda, et tõesti hea tort :) Aitäh retsepti eest! Mind jäi vaevama see, et põhi jäi küpsetuspaberi külge kinni. Kas asi võib olla konkreetses paberis või on mingit nippi, kuidas põhi paberi külge ei jääks?
Ka küpsetuspaberi saab sulavõiga määrida, et kook kinni ei jääks
väga maitsev ja minu arust ka suht lihtne kook. minu üle keskmise maias mees arvas, et tema jätaks kohupiima panemata, siis saaks kook veelgi magusam...maitse asi
Kust Sa muidu neid cacao nibs´e saad? Ma olen vist siiani valedest kohtadest otsinud neid...
Väga maitsev, kuid originaalretsept, kus on maasikad ja vaid vahukoor, on siiski rohkem minu lemmik :)
Kuna sellest Brita tordist on viimasel ajal kuidagi palju juttu olnud, pidin ka ise selle järgi proovima. Polnudki nõnda palju mässamist, kui esialgu arvasin. Kuna isu oli suur, siis proovisin kohe pärast kokkupanemist ja oleks äärepealt pool kooki ära söönud! Väga maitsev igatahes! Kreemi tuli rohkem kui ette oli nähtud, aga üleliia küll midagi polnud.
Põhi on nii võine, et seda ei anna ju üldse tõsta, isegi pärast sulavõiga määrimist on ta kohutavalt küpsetuspaberi küljes kinni. Heal juhul saab tõsta ainult siis, kui põhi 8ks väikeseks tükiks lõigata, kuig isegi siis jääb pool tainast tordilabida ja küpsetuspaberi külge kinni.
Tere Pille! Kui kasutada külmutatud marju, kas enne kasutamist peaks need läbi segama kartulijahuga või mitte?
Nisupea, siin kindlasti mitte. Vaarikaid-mustikaid ei peaks enne isegi vist sulatama, jäävad ka niisama koogi vahel ja peal ilusad!
Brita tort vaarikate ja kohupiimakreemiga
Olen seda kooki nüüd paar korda teinud ja see on kujunenud tõeliseks lemmikuks. Tavapäraste mandlilaastude asemel on siin koogis kasutatud röstitud kakaotükikesi (cocoa nibs).