100 g võid
100 g tumedat šokolaadi
2 suurt muna
100 g suhkrut
120 g nisujahu (2 dl)
1 tl küpsetuspulbrit
Vahele:300 g õunakeedist või õuna-jõhvikamoosi
Leiva-kohupiimakreem:1 dl riivleiba
1 sl suhkrut
2 dl 35% rõõska koort
300 g maitsestamata kohupiima
1 tl vanillisuhkrut
0.5 tl kaneeli
Šokolaadiglasuur:200 g tumedat šokolaadi
50 g magedat võid
Kaunistuseks:veidi valget šokolaadi
Valmista esmalt põhi. Sulata väikeses potis madalal kuumusel või ja šokolaad, lase veidi jahtuda. Vahusta munad suhkruga, sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega tainas ühtlaseks ning kalla ristkülikukujulisse või ovaalsesse keskmise suurusega koogivormi (vorm määri esmalt võiga ning puista üle kakaopulbri või jahuga).
Küpseta 180-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb. Lase jahtuda.
Jahtunud tordipõhi lõika kaheks kihiks, määri vahele õuna- või jõhvikamoosi. Vajadusel lõika tordipõhi ovaalseks, nii et see meenutaks põrandaleiba. Tõsta tordialusele.
Täidise jaoks sega riivleib suhkruga ning prae mõned minutid kuumal pannil, kuni suhkur karamellistub. Lase jahtuda.
Vahusta rõõsk koor vanillisuhkruga, sega juurde kohupiim, seejärel kaneel ning jahtunud riivleivasegu. Määri riivleiva-kohupiimakreem šokolaadipõhjale nii, et see jääks pealt kergelt kumer (ja meenutaks leivapätsi). Pane mõneks tunniks või üleöö jahedasse.
Glasuuri jaoks sulata potis või ja tume šokolaad tasasel tulel. Määri glasuur ettevaatlikult koogile, nii et ka küljed oleksid kaetud. Lase jahedas veidi taheneda.
Kaunista sulatatud valge šokolaadiga (nt joonista tordile viljapead).
Tordiidee autoriks on Kaare, kes esitas selle 2010. a. isamaalisele tordivõistlusele. Ma olen retsepti veidi kohendanud, Kaare algretsepti leiad tema blogist.
Tort 'Rukkileib'
Nami-Nami on aastaid korraldanud toredat isamaalist tordivõistlust. Parimate võistlustööde retseptid leiate ka siitsamast Nami-Namist.
Tort "Rukkileib" oli Kaare Sova võistlustöö "Tort isamaale 2010" võistlusel, kus see saavutas magusate tortide kategoorias esikoha.