kõrge kolesterool ja veresuhkur - mida sünnipäevalauale teha?

Pinnu
Abikokk
2010-11-24 08:25:32
Tere! Mul mure järgmine. Nädalavahetusel on isal sünnipäev, aga tal avastati kõrge kolesteroolitase ja veresuhkur ka normist kõrgem. Tahaks talle midagi maitsvat valmistada selleks päevaks. oodatud on nii soovitused magusa kui soolase söögi osas. Kas koogid on täiesti välistatud? Ja kes on teadjam, kas fruktoosiga magustades saaks midagi teha või on see ka mittesobilik.
Martiina
Abikokk
2010-11-24 16:16:45
Pinnu:
Tere! Mul mure järgmine. Nädalavahetusel on isal sünnipäev, aga tal avastati kõrge kolesteroolitase ja veresuhkur ka normist kõrgem. Tahaks talle midagi maitsvat valmistada selleks päevaks. oodatud on nii soovitused magusa kui soolase söögi osas. Kas koogid on täiesti välistatud? Ja kes on teadjam, kas fruktoosiga magustades saaks midagi teha või on see ka mittesobilik.
Pinnu, esiteks (et muret vähemaks võtta), siis ega kõrge kolesterooli ja suhkru tase ei tähenda nüüd seda, et kõik söögid kohe keelatud on. (Eriti veel, kui tegemist on ühe korraga- eks sünnipäeval ju ikka veidi patustatakse :D) Peamine on pikaajaline õigete dieedisoovituste järgimine (ja lisaks ka ravimite tarvitamine, kui arst neid määranud on). Aga et Sa oma isa ravi toetad, soovides valmistada "õigeid" roogasid, on muidugi väga rõõmustav :) Koogid ei ole täiesti keelatud, aga peaks eelistama vähemagusaid kooke ning isa peaks siis piirduma vaid ühe tüki tordi/koogiga. Mina soovitaks teha mõni mitte väga magus tarretatud tort- nii saad hästi kasutada näiteks puuvilju, mis loomulikus olekus juba magusad, aga mitte liiast. Namis neid retsepte ikka jagub. Ja kui Sul endal on mõni hea tarretatud tordi retsept, mida oled varem proovinud, siis saad ju seda ka kasutada- võid veidi näiteks suhkru kogust ka veidi vähendada. Fruktoosiga magustamine põhimõtteliselt midagi ei muuda, see on ka suhkur ja mõjutab samamoodi veresuhkru taset. Nii et mina arvan, et ära isale torti keela (eriti kui ta on harjunud torti sööma), aga mõjuta isa nii, et ta üle ühe tüki ei sööks :) Soolast sööki tehes pea silmas, et Sa ei kasutaks liialt rasvasid- Hea on näiteks valmistada kanafileed võid muud liha, mis justnimelt puhas tailiha (kananahk ja searasv on kaks põhilisemat kolesterooli tõstjat.) Ja ka kala on väga sobiv- oleneb ju maitseeelistustest ka. Kõrvale kindlasti piisav kogus köögivilja (oleneb, mis Su isale maitseb- kas pigem toorsalatid või näiteks pigem ahjus/pannil hautatud porgandid jms).
Netcat
Abikokk
2010-11-24 16:23:24
Tordi puhul tasub siis või, rasvane toorjuust ja vahukoor ka välja jätta. Et kui tarretis, siis pigem jogurtist ja kui toorjuust siis pigem Philadelphia 5%

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Pinnu
Abikokk
2010-11-24 16:50:36
Suur tänu, Netcat ja Aniitram! Mure nii suur polegi, aga kuna ta alles alustas selle dieediga ja sai nüüd ka lõpuks aru, et see ikka vajalik on, siis ei taha talle mingit hullu "rasva ja suhkrupommi" teha sünnipäevaks! Jogurtitarretise mõte on väga hea. Seda kaalusin isegi. Või siis tõesti lahjem toorjuust. Huvitav, kas suhkrut millegi muuga asendada ei anna? Meenub mingi ökopoes müüdav "suhkruleht" või mingi selline asi.
Netcat
Abikokk
2010-11-24 20:50:30
Pinnu:
Huvitav, kas suhkrut millegi muuga asendada ei anna? Meenub mingi ökopoes müüdav "suhkruleht" või mingi selline asi.
See suhkruleht on stevia, ja ma tean inimesi, kes teevad sellega teed magusaks, aga kuidas see toitudes käitub, ei tea.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.