Pille Nami-Nami peakokk 2009-12-22 13:08:07 |
Tekitan siia hane jaoks ka eraldi teema, sest eile oli endal võimalus kodus hanepraadi valmistada ja tean, et nii mõnigi Nami-Nami kasutaja on selle linnuga viimasel ajal kokku puutunud. Alustuseks siia kadunud Peeter Kardi hanejuhised: Hanelihast toidud on suupärased igal ajal ja eriti siis, kui hanesid rohkem kasvatatakse. Tänane köögikiri uuribki pisut ungarlaste, tatarlaste ja juutide hanekööki. Hani kapsaga 1 suur hani (4-5 kg), 3 kg värsket peakapsast, 0,5 tl purustatud musta pipart, 1 sibul, 1 hapu õun, 3 tl soola. Ettevalmistatud hani hõõruda kahe lusikatäie soola ja poole koguse pipraga, panna piklikku hanepotti, tõsta pott keskmise kuumusega praeahju ja küpsetada noore hane puhul umbes pool tundi. Nüüd tõsta hani potist välja ja praerasvale lisada peenteks ribadeks lõigatud kapsas koos sibulaga ning kuumutada praeahjus 20 minutit. Siis lisada riivitud õun ja ülejäänud sool ning pipar. Segada läbi, tõsta peale hani, katta pott kaanega ja hautada mõõdukas kuumuses, kuni hani on pehme (u 1 tund). Hani kartulitega Tatari perenaised panevad hane keedupotti, valavad peale kuuma vett ja keedavad hane poolpehmeks. Siis tõstetakse hani välja, jahutatakse ja hõõrutakse soola ning pipraga. Nüüd täidetakse hane kõhuõõs poolitatud ja soolaga maitsestatud tooreste kartulitega ja mähitakse veest ja jahust valmistatud õhukeseks rullitud taignasse. Piklik hanepott vooderdatakse niiske paberiga ja nõusse tõstetakse hani. Nõu kaetakse ka pealt paberiga ja siis kaanega. Küpsetatakse terve öö köetud leivaahjus või 3-4 tundi praeahjus nõrgas kuumuses. Hani küla moodi Tatari külaemandad raiuvad puhastatud hane väikesteks tükkideks, panevad keedunõusse, valavad juurde vett ja keedavad hane valmis. Siis lisatakse sool, pipar, hakitud sibul ja porgand ning hoolikalt pestud riis, hirss või tatar. Lisatakse puljongit ja hapukoort, nõu kaetakse kaanega ja hautatakse toit nõrgal tulel valmis. Täidetud hanekaelad Ungari perenaised võtavad kolme hanekaela kohta: 450 g haneliha, 200 g sealiha, veidi tahket saia ja piima, 3 keedetud muna, 1 toores muna, 1 sibul, 2 küüslauguküünt, 100 g tomatipüreed, 0,5 spl nisujahu, 75 g searasva, majoraani, pipart ja paprikat, petersellilehti ja soola. Hanekaeltel tõmmatakse nahk tervelt maha ja pestakse läbi mitme vee. Täidise valmistamiseks lõigatakse hane- ja sealiha väiksemateks tükkideks ja lastakse koos piimas leotatud saiaga läbi hakkmasina. Keedetud munad kooritakse ja lõigatakse väiksemateks tükkideks. Pannil sulatatakse pool rasvast ja selles pruunistatakse pool hakitud sibulat. Lisatakse paprikat, tambitud küüslauk ja hakitud petersellilehed. Segada hakklihaga ja maitsestada soola, pipra ja majoraaniga. Lisada toores muna ja lõpuks segada juurde keedetud munatükid. Kaelanahad täita kaunis lõdvalt ja siduda niidiga. Valmis «vorstid» hõõruda soolaga ja pruunistada ülejäänud rasvas. Praerasvas pruunistada ülejäänud sibul ja soovi korral veidi hakitud supijuuri. Panna kaelad pannile tagasi, lisada veidi vett ja hautada kaane all, kaelu aeg-ajalt pöörates. Valmis kaelad tõsta vaagnale, eemaldada niidid ja lõigata kaelad viiludeks. Praeleemele lisada tomatipüree ja vähese veega segatud jahu. Kuumutada läbi ja hõõruda läbi sõela. Kaste valada haneviiludele ja kõrvale anda keedetud riisi ning rohelisi herneid. Hanekoivad küüslauguga 4 hanekoiba, 4 küüslauguküünt, 50 g rasva, 1 tl tomatipüreed, 1 sibul, majoraani, pipart, soola. Ettevalmistatud hanekoivad hõõruda soola ja pipraga, puistata peale veidi kuivatatud majoraani ja pruunistada kuumas rasvas. Tõsta hautamisnõusse ja praerasvas kuumutada hakitud sibul ja küüslauk. Lisada tomatipüree ja veidi vett ning valada hanekoibadele. Hautada kaane all pehmeks. Küpsed hanekoivad tõsta vaagnale, kaste valada peale. Kõrvale sobivad praetud kartulid ja punases veinis hautatud kapsas. Küpsetatud hanemaks 1 kg hanemaksa, 50 g searasva, 1 sibul, 500 ml piima, pipart, soola. Maksad pesta ja panna tunniks ajaks piima sisse likku. Siis kuivatada, eemaldada kelme ja maitsestada soolaga. Pannil sulatada rasv ja maksad pruunistada kergelt rasvas. Nüüd lisada veidi vett, paar pipratera, suurte tükkidena sibul ja veidi soola. Katta nõu kaanega ja hautada praeahjus, kuni vedelik on peaaegu aurunud. Nüüd eemaldada kaas ja lasta maksadel mõlemalt poolt pruunistuda. Serveerida kartulipudru ja praerasvaga. Praetud hanemaks Puhastatud maksad lõigata 15 ühesuuruseks viiluks, maitsestada soolaga, paneerida jahu, muna ja riivsaiaga ja praadida kuumas rasvas pruuniks. Serveerida keedetud riisi ja roheliste hernestega. Allikas: Peeter Kardi köögikiri: Hani pole ainult jõululind (PM Arter 3.1.1998) | |
Turakas Kokaõpilane 2010-08-29 21:10:48 |
Nägin täna esimes korda Rannamõisa hane rinnafileed, samasugused pakid nagu pardirinna omad. Prismas oli 243 krooni. Vbla ammune toode aga pole varem näinud. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2010-12-17 14:49:48 |
Sadama turg annab teada, et nende kaudu saab kodumaist hane osta. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2010-12-17 14:53:34 |
Mullu tegin ühele me mitmest jõulusöömaajast hane. Haneks oli noor Oldenburgeri lind: Noorlind kaalus tubli 5 kilo ja tellisin selle ühe restorani kaudu. Tahtsin kindlasti jahutatud hane, sest kartsin, et külmutet hani on tuim. Ega ma suurt selle hanega ei mänginud. Maitsestasin seest ja pealt soolaga, pistsin kõhu ema käest saadud väikeseid sibulõunu täis ja küpsetasin fooliumi all 220 C juures ca 3 tundi, pidevalt rasva ära kallates. Siis eemaldasin fooliumi, kallasin peale klaasitäie külma vett ning küpsetasin veel 20 minutit või nii (see külma vee nipp oli hane pakendi peal, pidavat nahka krõbedamaks tegema. Praeleemega ei kastnud hane). Hani õnnestus i-m-e-h-ä-s-t-i!!! | |
Pille Nami-Nami peakokk 2012-12-06 20:48:27 |
Robertaa:
Robertaa, loodetavasti on siinsest teemast Sulle abi.
Valiku haneretsepte leiad retseptikogust.
Tere, Mul selline mure, et külmikus on pool hane ja tahaks Jõuluõhtuks seda valmistada aga mis moodi, kas saab ka teha nagu tervet täidetud hane? |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2014-12-20 14:31:15 |
Oliivipuu:
Kes oskab Oliivipuud aidata? Ragne? ;)
Palun head nõu! Kui on 4,5kg hani, mille siis võtan sügavkülmast 2 päeva varem alla külmikusse sulama ja kui olen seest ja väljast teda sisse hõõrunud maitseainetega ja täitnud õunte ja apelsini tükkidega, siis.... minul on soov panna see hani küpsetuskotti, kuid, sealt ei ole ju võimalik seda rasva iga poole tunni järel ära võtta. Sooviksin teada, kas see kott on ikka hea mõte. Ma ei ole eriline küpsetaja, kuid kott on mugav, kuna ka ahi jääb puhtamaks. Aga see rasva sulamise problem ei ole eriti hea seal kotis või ... Ette tänades ja kõigile häid pühi soovides! Palju armastust ja tugevat tervist! |
|
Ragne Abikokk 2014-12-23 10:11:55 |
Pille:
Minul endal valmib hani tavaliselt suures kaanega ahjupotis. Küll aga ma tean mitmeid, kes seda jõululindu just küpsetuskotis valmistavadki. Ettevalmistatud hani pistetakse lihtsalt küpsetuskotti koos vedelikuga ning siis on järgmine samm juba küpsenud hane ahjust välja võtmine. Minu jaoks isiklikult on hani liialt rasvane lind küpsetuskotis tegemiseks. Küpsemise ajal rasva eemaldada ei saa ning hani küpseb lõpuni küpsetuskotis, ilma vahepealse segamiseta:)
Oliivipuu:
Kes oskab Oliivipuud aidata? Ragne? ;)Palun head nõu! Kui on 4,5kg hani, mille siis võtan sügavkülmast 2 päeva varem alla külmikusse sulama ja kui olen seest ja väljast teda sisse hõõrunud maitseainetega ja täitnud õunte ja apelsini tükkidega, siis.... minul on soov panna see hani küpsetuskotti, kuid, sealt ei ole ju võimalik seda rasva iga poole tunni järel ära võtta. Sooviksin teada, kas see kott on ikka hea mõte. Ma ei ole eriline küpsetaja, kuid kott on mugav, kuna ka ahi jääb puhtamaks. Aga see rasva sulamise problem ei ole eriti hea seal kotis või ... Ette tänades ja kõigile häid pühi soovides! Palju armastust ja tugevat tervist! |
|
Oliivipuu Abikokk 2014-12-23 18:09:37 |
Suur tänu proua Ragne ja rahulikke pühi! | |
Ilse Abikokk 2014-12-26 17:35:48 |
Meie jõuluhani. Ma arvan, et parim lind mis on meie köögis küpsetatud ! http://ilse.riiul.com/2014/12/jouluhani/ [url=https://flic.kr/p/qxzzVo] | |
Ilse Abikokk 2014-12-27 10:39:11 |
Ja karkass läheb puljongiks [url=https://flic.kr/p/qgDzBb] | |