Maris Abikokk 2009-11-06 10:05:19 |
Kas keegi teab, kas ja kus oleks Eestis võimalik osta halal/kosher liha, et ise kodus süüa teha? Restorane on küll, kus sellisest lihast valmistatud roogi pakutakse, aga kust nemad oma liha saavad? | |
Ullike Abikokk 2009-11-06 10:31:05 |
Maris:
Kunagi aastaid tagasi avati kalamajas mingi-nimeline koššer-restoran ja tookord oli pressiteates, et nemad hakkavad ka koššertoiduaineid maale tooma. Tõsi - minu teada - tänaseks on see söögipaik hingusele läinud...
Ehk oleks kõige targem seda küsida sünagoogist või selle juures asuvast restoranist. Kuskilt nad ju saavad koššer-toiduaineid. Kas keegi teab, kas ja kus oleks Eestis võimalik osta halal/kosher liha, et ise kodus süüa teha? Restorane on küll, kus sellisest lihast valmistatud roogi pakutakse, aga kust nemad oma liha saavad? Söömine on ainuke töö, mis toidab |
|
Profa Abikokk 2009-11-06 11:50:59 |
Halal ja koššer on kaks iseasja, aga koššeriks teeb toidu rabi ka vajadusel, mina olen koššer Saku Originaaligi joonud :) Tegelikkuses on see kõik enamasti müügitrikk popparitele/trendiusklikele, süvausklik teab niigi kust mida ja kuidas saab. | |
Maris Abikokk 2009-11-06 13:40:00 |
Profa:
Ei ole päris nii. Küsimus tõusiski esile just seetõttu, et meie tutvusringkonnas on moslemid, keda teadustöö tegemine on toonud Eestisse ja siin on nad olude sunnil taimetoitlased pidanud olema. Kala nad küll söövad aga liha ja lihatooteid mitte. Eestis on nad nüüdseks vahelduva eduga juba üle paari aasta olnud, aga halal-liha poes kohanud ei ole.
Halal ja kosher on pisut erinevad asjad, aga ikka üsna sarnased. Oluline on loomade tapmisviis ja halal-märgistuse saamiseks peab kas halal-inspektor või veterinaarinspektor seda tunnistama. Naeruväärne on minu arvates muidugi see, kui täiesti mitteloomsele tootele antakse halal-märgistus. Sisuliselt see vale ei ole, aga siin küll kasutatakse inimeste teadmatust müügitrikina. Tegelikkuses on see kõik enamasti müügitrikk popparitele/trendiusklikele, süvausklik teab niigi kust mida ja kuidas saab. |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2009-11-09 09:43:40 |
Ullike:
Ilmselt pead silmas restorani Moses. Seal järgiti küll koššer-põhimõtteid, aga kahjuks on see koht vist hetkel kinni.
Ma olen koššerist kokandussõnastikus veidi kirjutanud, aga halalist veel mitte...
Kunagi aastaid tagasi avati kalamajas mingi-nimeline koššer-restoran ja tookord oli pressiteates, et nemad hakkavad ka koššertoiduaineid maale tooma. Tõsi - minu teada - tänaseks on see söögipaik hingusele läinud... Ehk oleks kõige targem seda küsida sünagoogist või selle juures asuvast restoranist. Kuskilt nad ju saavad koššer-toiduaineid. |
|