Netcat Abikokk 2009-10-27 17:18:42 |
Peaksin nüüd toitu valmistades arvestama inimesega, kellel, tuleb välja, mao limaskest eriti ei funka, sapi ja kõhunäärmega on probleemid ja seedimine, üleüldse, on tuksis.
Mulle endale on pikaajaline dieet a la mannapuder ja röstsai juba vaimsetel põhjustel vastunäidustatud, ja ega see tegelikult ju kellegi organismi kaua püsti ei hoia, eriti ülekaalulist ja niigi toitainete omastamishäirete all kannatavat inimest. Samas enamik taimset materjali tundub põhjustavat erinevaid kõhuvaevusi, kala enamasti ei soovita ja liha ei julgeta eriti süüa.
Siiamaani pole leidnud toitu, mis meile kummalegi probleemi ei tekitaks, peale kartulipudru...
Tänaseks vingerdasin välja nõusoleku kõrvitsarisotoga leppimiseks, aga kahtlemata saan homme juba võtta, et see liiga raske seedida oli :( Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Seenekas Abikokk 2009-10-27 18:59:06 |
Riis igal kujul peaks küll sobima, koos väheste juurviljadega. Natuke lahjemat kana ja kala. Mul oli ka üks sugulane, kel mingid sapi jm. probleemid. Ausalt öeldes see pidev ülevaade, mida saab ja tohib ja mida mitte, oli küllalt ebameeldiv, et ma sellesse väga ei süvenenud. Riis oli soolata, hapu ei tohtnud olla, magus ei saanud olla ja juurikatega oli ka mingi häda. Mulle hakkas lõpuks tunduma, et see on paljus peas kinni. Tänaseks süüakse ilma igasuguse ravita mõistlikut natuke kõike, aga just natuke. Maitseainete kasutamine on küll hästi vähene. Nõu tuleks pidada arstiga või mõne toitumisspetsialistiga ja siis oma tervet mõistust kasutada. Muidugi riis, kuivikud ja karamellikissell olid juba minu lapsepõlves põhilised. :) | |
Merilin Abikokk 2009-10-27 19:25:30 |
Sellise asja puhul on üks asi see, mida saaks ja tohiks ning hoopis teine asi, mida tegelikult süüakse ja tahetakse, mida mitte. Just, "peas kinni". Olen selle "hädalise" rollis olnud, küll veidi erineva probleemiga, aga meil lihtsalt loksus aja jooksul paika, kui proovida ja arutada ja... ja siis veel proovida ja arutada. Ja siis õnneks möödus probleem :) Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
Profa Abikokk 2009-10-27 21:41:13 |
Sellisel puhul tuleb nõu küsida arstilt või toitumisteadlaselt. Foorumitest ehk fitness.ee oskab vastuseid anda, seal on palju toitumisteemasid, samuti on eraldi koht - küsi teadjatelt - seal saab nõu küsida konkreetse inimese käest. | |
Netcat Abikokk 2009-10-27 23:56:46 |
Jaa, et siis milliselt arstilt? See kõhuspetsialist, kelle juures ta käib, hakkas tema peale irvitama juba pelgalt seetõttu, et ta julges küsida tsöliaakia ehk gluteenitalumatuse kontrollimise kohta. Retsepte soovitama need nüüd küll ei hakka, selles ma olen kindel. Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Profa Abikokk 2009-10-28 10:29:54 |
Einoh, ma käin küll üliharva arsti juures, aga irvitanud pole neist keegi kunagi minu üle. Ehk oli tegu üksikeksemplariga. Lihtsaim moodus - valida mõni teine arst. | |
Netcat Abikokk 2009-10-28 15:04:20 |
Minuteada toimub asi tänapäeval niiviisi, et patsient läheb selle eriarsti juurde, kuhu perearst saatekirjaga saadab. Valiku tegemine eeldaks, et patsient juba täpselt teab, kelle juurde ta minna tahab ja nõuab seda perearsti käest. Mul on endal hoopis teises vallas olnud sama mõttetuid kogemusi eriarstidega. Oma peaga seda kõige paremat ju ka ei oska otsida, kui ei tunne ühtegi. Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Tziiki Abikokk 2009-10-29 09:53:55 |
Netcat:
perearst ei määra sulle konkreetset eriarsti, vaid annab saatekirja-aja eriarsti juurde paned ju ise. Eriarsti valikul (et ei sattuks mõttetu indiviidi juurde), aitab imehästi googeldamine...või tuttavate käest uurimine ;) Minuteada toimub asi tänapäeval niiviisi, et patsient läheb selle eriarsti juurde, kuhu perearst saatekirjaga saadab. Valiku tegemine eeldaks, et patsient juba täpselt teab, kelle juurde ta minna tahab ja nõuab seda perearsti käest. Mul on endal hoopis teises vallas olnud sama mõttetuid kogemusi eriarstidega. Oma peaga seda kõige paremat ju ka ei oska otsida, kui ei tunne ühtegi. As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :) |
|
Seenekas Abikokk 2009-10-29 19:55:46 |
Tziiki:
Sekundeerin Tziikile, arsti saad ise valida ja arstilt peaks ikka vastused saama, kui ei saa, siis vahetage arsti. Lihtne öelda, raskem teha. Ma otsisin näiteks uut perearsti üle poole aasta.
Kahjuks pean ütlema, et paljud eriti vanemad mingisuguste ütleme eridieedi pidamisega seonduvate hädadega inimesed on seda väga altid oma huvides ära kasutama. Et seda ma ei saa süüa ja toda ka mitte vms. Palun nüüd tehke minu vaesekese heaks, kes ma nii hädine olen, seal köögis ka midagi. Pean piinlikkusega tunnistama, et olen sellesse lõksu langenud, Enam ei lähe. Kui meil on selline toit, siis on selline toit. Kui ei saa/taha/misiganes, pole vaja süüa. Kui kaks kätt otsas ja jalad liiguvad, saab inimene endale ise sobiva toidu valmistada/kätte. Loomulikult ma arvestan teatud omapäradega, kuid ennast sellega terroriseerida ei lase. See võib väga pikaks lõksuks osutuda. Vabandan nende karmide sõnade pärast, konkreetset juhtu ju ei tea. Ainult oskus süütünnet tekitada areneb eriti kiiresti välja, kui on näha, et sellega oma tahtmist ja tähelepanu võib saada. Netcat:
perearst ei määra sulle konkreetset eriarsti, vaid annab saatekirja-aja eriarsti juurde paned ju ise. Eriarsti valikul (et ei sattuks mõttetu indiviidi juurde), aitab imehästi googeldamine...või tuttavate käest uurimine ;)Minuteada toimub asi tänapäeval niiviisi, et patsient läheb selle eriarsti juurde, kuhu perearst saatekirjaga saadab. Valiku tegemine eeldaks, et patsient juba täpselt teab, kelle juurde ta minna tahab ja nõuab seda perearsti käest. Mul on endal hoopis teises vallas olnud sama mõttetuid kogemusi eriarstidega. Oma peaga seda kõige paremat ju ka ei oska otsida, kui ei tunne ühtegi. |
|