Õunakompoti ahjus pastöriseerimine

Mummadi
Postitusi: 2
Kokaõpilane
2009-09-23 09:28:06
Ma olen hoidiste kuumas vees kuumutamisel õudsalt koba, seega tahaks teha seda pigem praeahjus. Aga lugesin, et see ahjus kuumutamise aeg on tegelikult väga lühike (oli vist paarkümmend minutit). Tegin õunakompotti, nii et valasin keedetud suhkruvee purgis õuntele lihtsalt peale. Aga sellisest napist ahjus kuumutamisest oli vähe. Kuumutasin järgmine kord siis kauem, aga lugesin, et liiga kaua kuumutamine tekitab baktereid jms. Sest kuni vedelik purgis kergelt mullitama hakkas, läks ikka kõvasti aega. Või oli mul ahju temperatuur vale? Nüüd ma ei teagi, kaua ja mis kraadiga ma kuumutama peaks, kui vedelik on tooretele õuntele purgis peale valatud?
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-09-23 09:56:09
Mummadi:
Ma olen hoidiste kuumas vees kuumutamisel õudsalt koba, seega tahaks teha seda pigem praeahjus. Aga lugesin, et see ahjus kuumutamise aeg on tegelikult väga lühike (oli vist paarkümmend minutit). Tegin õunakompotti, nii et valasin keedetud suhkruvee purgis õuntele lihtsalt peale. Aga sellisest napist ahjus kuumutamisest oli vähe. Kuumutasin järgmine kord siis kauem, aga lugesin, et liiga kaua kuumutamine tekitab baktereid jms. Sest kuni vedelik purgis kergelt mullitama hakkas, läks ikka kõvasti aega. Või oli mul ahju temperatuur vale? Nüüd ma ei teagi, kaua ja mis kraadiga ma kuumutama peaks, kui vedelik on tooretele õuntele purgis peale valatud?
Mummadi, tõstsin Su küsimuse õunte hoidistamise teemasse. Proovin ise hiljem vastata, hetkel ei jõua.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Mehu
Postitusi: 33
Kokaõpilane
2009-10-10 14:18:34
Lihtsam on ju potis kogu kupatus läbi kuumutada keskmisel tulel, ise kogu aeg segad. Pärast teed purgisuu viinaga üle ja valad moosi sisse. Ongi kogu teadus.
Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2009-10-11 13:02:21
Mehu:
Lihtsam on ju potis kogu kupatus läbi kuumutada keskmisel tulel, ise kogu aeg segad. Pärast teed purgisuu viinaga üle ja valad moosi sisse. Ongi kogu teadus.
Mehu, siin taheti kompotti teha. :) Naabrivanaema õpetas mind nii: Paned ahju sooja, kahjuks temperatuurist juttu polnud, Paned õunatükid purkidesse, kuum siirup peale ja keerad kaaned natuke kinni. Siis lased seni kuumeneda, kuni hakkavad keemaminemise märke näitama. Ahjust välja, kaaned kinni ja purgid tagurpidi jahtuma. Kui ma siin päeva jooksul teda trehvan, siis täpsustan ka selle aju temperatuuri.