FAASAN

Trlp
Postitusi: 195
Abikokk
2009-02-10 20:11:24
Lappasin lihateema läbi, aga tundub, et faasan on läbi arutamata teema. Mulle toimetati eile kaks kõhetut, õnneks juba kitkutud lindu külmkappi ja ma olen natuke nõutu. Jahimeeste foorum http://www.marandi.fie.ee/jahifoorum/viewtopic.php?f=11&t=907 on natuke abiks, aga seal on veidraid retsepte ka, majoneesi ja ketšupi kastmega faasanile lähenemine tundub kuidagi kahtlane... Niiet, sõbrad, jagage kogemusi ja linke faasaniga ümber käimiseks.
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-02-10 20:37:25
Kuus retsepti faasaniga Nami-Namis

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Trlp
Postitusi: 195
Abikokk
2009-02-14 20:52:00
Jah, eks ma ka vaatasin Nami-nami retsepte kõige esimeseks:) See on harjumus juba - kõigepealt enda märgitud lingid del.icio.us-ist, siis nami-nami, ja siis guugeldamine. Suurem jagu retsepte põhinesid aga ahjupotiga hautamises või faasani tükeldamises ja kastmes küpsetamises. Mina tahtsin vähemalt ühte kahest linnust grillida, hoolimata sellest, et metsaelukate valmistamisega sõber hoiatas, et nii kipub väike lind ära kuivama. Eile grillisime esimese faasani, kahest rasvasema. Seisis enne ööpäeva valge veini, oliiviõli, pipra ja soolaga marinaadis, poole sidruni mahl ka juures ja pool sidrunit sees. Vein ja sidrun kokku 24 h jooksul on õige natuke liiga palju haput, võin ma nüüd öelda. Aga mitte hullusti palju. Ahjus sai faasan 30 minutit kummaltki küljelt ventilaatoriga grilli, nii et pealt krõbe ja seest pehme. Mulle väga meeldis, teine sööja samas arvas, et "pardil on ikka rohkem liha". Heh.
Alberta
Postitusi: 48
Kokaõpilane
2009-02-26 12:19:42
Oh, mul nüüd sama häda - mees ostis "butcher"i juurest pakkumisega 2 lindu. Eelmine kord tükeldasin linnu ära ja tegin "ei mäleta millise" retsepti järgi, kuid see on küll meeles, et midagi eriti suurepärast sest elu esimesest faasanist küll välja ei tulnud. Seekord siis telliti terved linnud... et oleks ikka "päris". Leidsin 2 retsepti, mis tunduvad käepärased: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/4809/roast-pheasant-with-ricotta-and-parma-ham ja http://www.cookitsimply.com/recipe-0010-015743x.html Esimene neist tundub eriti huvitav (lind kohupiimaga?). Proovin siis ühe neist ära ja annan teada... Ahjaa, üks väga põnev (eriti ürgbritilik) retsept oli ka Gordonilt. Võiks elus korra ju proovida, kui ka hirvelihavorstid ja palju vaba aega kuskilt leiaks: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2453/hot-game-pie-
Alberta
Postitusi: 48
Kokaõpilane
2009-02-26 20:23:30
Ja nüüd kiire kommentaar, enne kui kõik ununeb. Tegin oma 2 faasanit keskmise lingi taga oleva retsepti järgi. Ja sain tegelikult suure üllatuse osaliseks. Nimelt lugesin retsepti edasi-tagasi (oli kuidagi tavaliselt keerulisemalt loetav) ja lõpuks oli faasan ahjus 40-50 min + 15 min taldrikul jahtuvas ahjus. See tähendab, et tulemuseks oli kergelt verine lind (ma lihtsalt ei olnud sellele võimalusele varem mõelnud), mis maitses väga hea. Tean, et pardi rind on kõige parem veriselt, aga faasani puhul polnud sellele variandile mõelnud. Liha oli väga mahlane ja omapärase maitsega. Üks lind oli ilmselt ema ja teine isa - täitsa erineva maitsega. Loodetavasti nüüd ei tule välja, et faasan peab ikka sama küps olema kui kana.... Retseptis olev kaste maitses ka ülihästi. Lisandiks keedukartul.
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-03-26 18:09:57
Jamie Itaalia-raamatus oli ka üks faasaniretsept. See nüüd ka retseptikogus. Jamie retseptis nõutakse kolme emaslindu. Oskab keegi targem kommenteerida, mis oluline vahe on isa- ja emalinnul?

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Alberta
Postitusi: 48
Kokaõpilane
2009-03-28 12:27:47
Pille:
Jamie Itaalia-raamatus oli ka üks faasaniretsept. See nüüd ka retseptikogus. Jamie retseptis nõutakse kolme emaslindu. Oskab keegi targem kommenteerida, mis oluline vahe on isa- ja emalinnul?
Ema- ja isalind on erineva maitsega. Sageli müüakse lihapoes just paari korraga, et oleks mõlemad esindatud. Ma ei ole muidugi täiesti kindel, aga pakun, et emalind on mahedam ja veidi suurem. Isalinnul tugevam maitse. Kui viimati just kahte lindu koos tegin (terved linnud), siis oli täiesti arusaadavalt maitseerinevus. Olen ka näinud retseptides, et rõhutatakse, mis soost faasaneid vaja ja sageli just paarike korraga.
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-05-03 22:27:53
Õhtulehes artikkel Mida teha faasanist? Allikas: Scandic Hotel Palace’i köök 02.05.2009 Faasanilihal on spetsiifiline maitse, see on väherasvane. Parima maitse saavutab faasan 4.–5. kasvukuul, kui ta kaalub umbes kilo. Lindu võib hautada ahjus koos köögiviljadega, millele on lisatud punast veini. Suurepärane lisand on soe puuviljasalat. Küpsetatud faasan Cumberlandi kastmes Kogus neljale Vaja läheb: 2 faasanit, 150 g apelsini, 200 g pirni, 100 g õuna, 100 g viinamarju, 30 g pohli, 10 g ingverit, 2 dl punast veini, 50 g võid, 20 g suhkrut, soola, pipart. Marinaad: 50 g porgandit, 30 g šalottsibulat, loorberit, tüümianioks, 3 dl punast veini, 1 sl pähkliõli, mõni musta pipra tera. Cumberlandi kaste: 2 faasaniluud, 1dl veiniäädikat, 3 dl pruuni põhikastet, 1 sl punasesõstraželeed. Valmistamine: Kastme valmistamiseks sega omavahel marinaadiained ja tükeldatud juurviljad. Lisa vedelikule linnuluud ja lase seista 12 tundi. Kurna vedelik ja jäta alles. Pruunista luud väheses õlis, lisa veiniäädikas ja keeda kokku. Seejärel lisa marinaad ning keeda veel. Siis vala juurde pruun põhikaste ja keeda kõike, kuni kastmest on alles pool. Kurna ja maitsesta sõstraželeega. Soe puuviljasalat: Koori apelsinid ja fileeri. Koori õun ja lõika kuubikuteks. Viinamarjad lõika pooleks, eemalda seemned ja kestad. Kuumuta potis suhkur, lisa hakitud ingver, õunad ja viinamarjad. Kuumuta kõik kiiresti läbi. Kalla juurde apelsinimahl, viimasena lisa pohlad ja apelsinifileed. Tõsta pott tulelt. Koori pirn ja eemalda südamik. Küpseta pirni punase veini ja suhkru leemes. Faasanikoivad ja rinnafileed maitsesta soola ja pipraga ning paneeri tärklises. Prae kergelt õlisegus ja küpseta siis ahjus 180 kraadi juures 10-15 minutit

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Ilse
Postitusi: 730
Abikokk
2014-09-20 22:43:45
Jamie faasanihautis (stracotto di fagiano) Oli täitsa maitsev. Polenta ka Jamie retsepti järgi ja see oli väga maitsev [url=https://flic.kr/p/piSmXs]

Ilse köögis