Fre Abikokk 2008-09-24 12:20:12 |
Mõned küsimused tšillipipra kohta. Olen siiani kasutanud peamiselt rohelist tšillit india toitudes ja nüüd kui üks tuttav kuulis, et ma olen tšillikasutaja, siis tõi mulle hullu hulga kaunu, muuhulgas ka veel ühe kasvuhoonest välja kaevatud taime. Küsimused siis: 1. Kuidas tšillit säilitada? Olen ise sügavkülmutanud ja nüüd kuivasid osa kaunu ise omast tarkusest toas ära. Mõni nipp veel? 2. Kas keegi on toas potis ka kasvatanud? Kuigi hoian mulla niiske ja piserdan taime igapäevaselt, kipuvad kaunad otse taime otsas ära kuivama. 3. Kas Eestis kasvanud tšillipipar on samade omadustega mis muumaine poekraam – st kas kasutamisel võib samade kogustega arvestada? Keegi kusagil justkui rääkis et tšilli kibedus on kaitse mingite putukate vastu ja mida rohkem neid putukaid, seda tulisem tšilli. Aga ma pole kindel kas ja kuipalju neid putukaid Eestis on. PS. nii tore on postitada selle pealkirjaga "taimetoidu kohta" | |
Juc Abikokk 2008-09-24 12:32:18 |
Jube hea on Crema di Pepperoncino - põhimõtteliselt hakid imepeeneks tšilli (minu oma sees on seemned ka), lisad küüslauku (soovi korral), oliiviõli, veiniäädikat, meresoola, kui soovid siis väheke ka sidrunimahla. Ja segad kõik kokku, purki ja külma. Sellega on hea kõike maitsestada - mina nt lisan pastadele, vürtsikale tomatisele kalasupile ja tom yum goong'le jne jne http://jucjaco.blogspot.com/ |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2008-09-24 12:37:45 |
Juc:
Just! Sellest on vanas foorumis aastal 2003 isegi juttu olnud: tšillipasta.
Retsept on siin (aga see on kindlasti vaid üks sajast võimalikust retseptist).
Ja siin veel mõned lingid erinevatele tšillidega seotud teemadele Nami-nami foorumis:
Cayenne'i tšillipipar
Nami-nami kokandussõnastikus on juttu järgmistest tšillidest:
tšillipipar (üldjutt)
ancho tšillipipar (meie fotoga)
Cascabel tšillipipar (kuivatatud) (meie fotoga)
Guajillo tšillipipar (kuivatatud) (meie fotoga)
Pasilla tšillipipar (kuivatatud) (meie fotoga)
Poblano tšillipipar (meie fotoga)
Scotch bonnet tšillipipar (fotoga)
Tõstan siia topeltteemaarenduse:
Jube hea on Crema di Pepperoncino - põhimõtteliselt hakid imepeeneks tšilli (minu oma sees on seemned ka), lisad küüslauku (soovi korral), oliiviõli, veiniäädikat, meresoola, kui soovid siis väheke ka sidrunimahla. Ja segad kõik kokku, purki ja külma. Kasutaja PAAVO 17.1.2005:
Tere Paavo -
kahjuks ei oska mina sellele küsimusele vastata. Ei paikne ise Eestis ja siin Edinburghis on Sinu poolt loetletud tšillid pea igas nurgapoes olemas. Ja kui mitte, siis alati on olemas Lupe Pintos Deli, mis spetsialiseerub mehhiko ja texmex köögile..
Nii et ehk vastab keegi teine Nami-nami kasutaja Su küsimusele.
Tervitades,
Pille
Tere! On ehk kellelgi siin infot, kas kuskil Eestis on müügil ka näiteks poblano või fresno chillisid (serrano ja jalapeno on saadaval värskena). Või siis kuivatatud variante nagu ancho, cascabel, chipotle, guajillo, habanero, pasada või pasilla? Mida meil n.ö. Mehhiko restoranid kasutavad üldse? Spiidi 2-11-2009:
Kas te oskate öelda, millist tšillipulbirit kasutatakse šokolaadijookides, mida näiteks Vene tn Chocolaterie ja teised kohvikud jookidele lisavad? Ma ostsin eelmisel aastal Piprapoest tšillipulbrit, kuid see pole kaugeltki nii terav ja aroomikas, kui need, mida kohvikutes saanud olen. Tziiki 2.11.2009:
hmm...mina tegin mingite jõulude ajal kingiks trühvleid ja siis kasutasin santa maria purgis olevat tšillipulbrit...aga ehk on vahe selles, kas segada tšilli lihtsalt trühvli segusse või lasta sel nt trühvlisse käivas vedelikus (piim, koor) veidi aega "tõmmata"-ma vist isegi kuumutasin mõnda aega... aga igatahes trühvlitel oli tšilline järelmaik küll täiesti olemas Zapxpxau 2-11-2009:
Ma soovitaksin sul ise tšillipulbrit teha. Kõige lihtsam variant on nii, et ostad terveid kuivatatud birdeye vms. tšillikaunu ja jahvatad/rullid/tambid pulbriks. Siis võid veel igaks juhuks läbi sõeluda, et ei jääks mingeid suuri tükke. Aga on võimalik ka värsketest tšillikaunadest teha. Hakid kõigepealt hästi peeneks, seejärel kuivatad ja jahvatad. Spiidi:
Hea idee, suur tänu! Ma laupäeval Anneli Viiki kohvikus valge šokolaadi jooki juues uurisingi, et nende kasutatav tšillipulber oli täitsa tulipunane ja natuke jämedam. Nagu olekski olnud hakitud tšilli. Äkki teevad nemad ka nii. Igataes tänud! Teengi nii! |
|
Fre Abikokk 2008-09-24 14:46:50 |
Aitäh, see Crema di Pepperoncino idee tundub huvitav. Sordi osas targemaks ei saanudki, taimed sattusid toojale juhuslikult ja teda tabas tšilliuputus eneselegi ootamatult. Kuna pipraid nimetatakse tihti ka päritolu järele, siis olgu see sort pealegi Juuru kibe ntx.... (Mitte et pilt oleks siinkohal hädavajalik aga ma proovin pisemat pilti panna) | |
Tiina Abikokk 2008-09-24 21:25:19 |
Fre:
Sain ka mullu kasvuhoonest terve cayenne´i pipra taime kaasa, elas kenasti potis kuni suveni, kui ta ära lasin kuivada. Kasta tuleb tihedalt, siis ta muudkui õitseb ja loob uusi kaunu. Vanad jäävad ka külge, natuke kuivavad küll, aga jäävad punaseks. Praegu on mul täiesti kuivanud taim potis, aga kaunad kenad punased küljes :) Seesama taim on säilitamise mõttes hea koht, kuna taime küljest eraldatuna kaob punane värv üsna ruttu :)
2. Kas keegi on toas potis ka kasvatanud? Kuigi hoian mulla niiske ja piserdan taime igapäevaselt, kipuvad kaunad otse taime otsas ära kuivama. Fre:
Olen säilitanud pisikesteks tükkideks lõigatuna sügavkülmutatult. Kuivanud kaunadest teeks tšillipulbrit, ehk jahvataks ära. Aga mul endal selline probleem, et pole nagu millegagi neid jahvatada. 1. Kuidas tšillit säilitada? Olen ise sügavkülmutanud ja nüüd kuivasid osa kaunu ise omast tarkusest toas ära. Mõni nipp veel? Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2010-09-14 14:05:44 |
Panen siia viite mõnede retseptikogus olevate tšillimooside kohta. Kas keegi on veel mingil moel tšillit hoidistanud ja oskab retsepte soovitada? | |
Tiina Abikokk 2014-11-14 18:11:20 |
Olen osanud endale muretseda kolme eri sorti punast Tai tšillipastat. Oskan seda panna tom yum supi sisse, aga millistes toitudes veel võiks Tai punast tšillipastat kasutada?
Mitte just tingimata taipärastes toitudes. On keegi katsetanud ja leidnud põnevaid kooslusi? Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2014-11-15 16:57:48 |
Tiina:
Tiina, pane otsingusse punane karripasta. Ma käin kohe kõik karripastaga retseptid üle ja täpsustan, kas on vaja punast karripastat või rohelist karripastat või siis hoopis mingit India karripastat.
Olen osanud endale muretseda kolme eri sorti punast Tai tšillipastat. Oskan seda panna tom yum supi sisse, aga millistes toitudes veel võiks Tai punast tšillipastat kasutada? Mitte just tingimata taipärastes toitudes. On keegi katsetanud ja leidnud põnevaid kooslusi? |
|
Tiina Abikokk 2014-11-15 18:06:07 |
Pille:
Kas tšillipasta on sama mis karripasta? Tiina:
Tiina, pane otsingusse punane karripasta. Ma käin kohe kõik karripastaga retseptid üle ja täpsustan, kas on vaja punast karripastat või rohelist karripastat või siis hoopis mingit India karripastat. Olen osanud endale muretseda kolme eri sorti punast Tai tšillipastat. Oskan seda panna tom yum supi sisse, aga millistes toitudes veel võiks Tai punast tšillipastat kasutada? Mitte just tingimata taipärastes toitudes. On keegi katsetanud ja leidnud põnevaid kooslusi? Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2014-11-15 18:31:09 |
Tiina:
Oi, seda kindlasti mitte. Ma lugesin valesti, vabandust :) Tšillipasta on ikka teine asi :)
Pille:
Kas tšillipasta on sama mis karripasta?Tiina:
Tiina, pane otsingusse punane karripasta. Ma käin kohe kõik karripastaga retseptid üle ja täpsustan, kas on vaja punast karripastat või rohelist karripastat või siis hoopis mingit India karripastat. Olen osanud endale muretseda kolme eri sorti punast Tai tšillipastat. Oskan seda panna tom yum supi sisse, aga millistes toitudes veel võiks Tai punast tšillipastat kasutada? Mitte just tingimata taipärastes toitudes. On keegi katsetanud ja leidnud põnevaid kooslusi? |
|