ITAALIA

Maris
Abikokk
2008-09-16 17:28:16
[b]ROOMA[/B] Meil on varsti minek Rooma. Söögikohti on seal kindlasti palju-palju, aga kas keegi oskab midagi konkreetset soovitada? Või on kohti, mida peaks hoopiski vältima? :)
Juc
Abikokk
2008-09-21 21:25:21
[b]ROOMA[/B]
Maris:
Meil on varsti minek Rooma. Söögikohti on seal kindlasti palju-palju, aga kas keegi oskab midagi konkreetset soovitada? Või on kohti, mida peaks hoopiski vältima? :)
Tulin just üleeile sealt. Üks on kindel, ära söö Piazza Navonal, hinnad on metsikud ja kvaliteet tundus olevat selline, et nad ei pea tähtsaks, et turist neid uuesti külastaks. Ise läksime sinna lihtsalt sellepärast, et Piazza on ilus, keskel maalikunstnikud (olgugi et enamuses puhas kitš, ilus ikkagi) ja baroksed purskkaevud, laudade juures muusikud ja noh, melu. Samas, samasugune melu on sealsamas lähedal Piazza della Rotondal, Pantheoni kõrval, aga hinnad on normaalsemad. Kui lähed Navonalt otse läände, siis varsti satud järjest ja järjest selliste armsate kohtade peale, mis on kohalikest pungil (mõne ees õhtuti isegi tänaval inimesed jookide-snäkkidega, kuna sisse enam ei mahu) ja hinnad naeruväärselt väiksed, samas menüüd tõsiselt itaalialikud, mitte turistilikud. Vatikanist, Piazza San Pietrost, otse põhja kõndides leiad kuskil Via Ottavianol enne Ottaviano metroopeatust ühe rahvast kihava poekese, mis on pungil põnevat toidukraami. Endal mul jäi kripeldama, et sinna autoga tagasi ei läinud, käe otsas ei jõudnud kuigipalju vedada. Aga... Rooma oli ilus. Super! Ilusat reisi!

http://jucjaco.blogspot.com/

Maris
Abikokk
2008-09-22 09:52:11
Suur tänu, Juc! Proovin sattuda sinna läände, kus kohalikud käivad. Mul on hea meel ka vihje eest, mis selle väikse poekese kohta andsin. Üritan üles otsida.
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-09-24 11:21:04
[b]ROOMA[/B] Mul on parasjagu ees BBC Good Foodi oktoobrinumber aastast 1998 (!) ja seal on artikkel Rooma kohta. 10 aasta jooksul võib nii mõndagi muutuda (restoran alla käia, kauplus kaduda), aga igaks juhuks toon siin ära artikli peamised soovitused ja märkused: * Oluline osa Rooma einest on verdure ehk rohelised aedviljad, mida serveeritakse eraldi kas leigelt või külmalt; peale veidi oliiviõli, sidrunimahla. * Rooma "oma salat" on puntarelle (metsiku siguri õrnad lehed), mida serveeritakse anšoovisekastmega * Köögiviljadest on aukohal artišokk. * Pasta ruulib risoto üle. Traditsiooniline pastaroog on spaghetti carbonara. Tehakse ilma kooreta (no nagu Nami-nami carbonara retsept. Populaarsed on veel cacio e pepe (pasta koos vähese keeduveega, pipra ja pecorino romano kitsepiimajuustuga) ja aglio, olio e peperoncini (pasta küüslaugu, õli ja punase tšilliga). * Tüüpilised põhiroad on nt coda alla vaccinara (aeglaselt hautatud härjasaba veini, selleri, sibulate ja tomatiga), saltimbocca alla romana (vasikaliha, prosciutto, salveilehed, Marsala). * Pizza on Napoli spetsialiteet. Roomlased eelistavad pizza bianca't (valge pitsa soola ja oliiviõliga) ning pizza rossa't (pitsa tomatite ja ürtidega). Enamasti süüakse neid lisandina põhiroa kõrvale ja mitte omaette käiguna. * Magustoidud on väga magusat. Proovida tasub panna cotta't, itaalia jäätist (gelato). Turgudest mainitakse Campo de'Fiori turgu Rooma keskmes. Turu ümbruses olla järgmised gurmee- ja toidupoed: Macelleria: Nino il Fiorentino (vasika- ja lambaliha). Rosticceria: Ruggeri (värske pasta, juustud, õlid, veinid), Norcineria: Antica Norcineria Viola (metsseasalaami). Panetteria: Il Forno di Campo de'Fiori (pakub Rooma parimat pizza bianca't ja pizza rossa't). Mujal linnas soovitatakse järgmisi toidupoode: Pastificio (pastatooted): Marini, Via Po 48 Rosticceria (deli): Emilio Volpetti, Via Marmorata 47 (Testaccio turu kõrval; hea oliiviõlide ja kuivatatud puravike valik) Caseificio (juust): Prodotti di Bufala, Via Milano 44 (hea Lõuna-Itaalia juustude valik, sh Pugliast pärit Burrata) Caff?: Giovanni de Sanctis, Via Tagliamento 88 (eksperdid itaalia kohvide osas) Pasticceria (kondiitritooted): Valzani, Via del Moro 19 (parim pane integrale e. pruun leib Roomas) Gelateria (jäätis): Alberto Pica, Via della Seggiola 12 (sorbetid ja jäätised) Cioccolato (šokolaad): Moriondo & Garligio, Via del Pie di Marmo 21 (proovi nende 80% šokolaaditrühvleid ja marrons glacés ehk suhkrustatud kastaneid) Restoranidest mainitakse järgmisi (hinnad on tõusvas järjekorras): Augusto, Piazzi dei Renzi, Trastevere (pastad) Da Felice, Via Mastro Giorgio 29 (üks Rooma odavaimaid ja parimaid pastakohti; Testaccio turu lähedal) I Filetti di Baccal?, Largo dei Librari (praetud kala) Sora Margherita, Piazza delle Cinque Scole (trattoria, merannid) Giggetto, Via del Portico d'Ottavia (rooma ja juudi toidud, asub endises getos) La Campana, Vicolo della Campana 18 (pastatoidud, Rooma toidud) Severino, Piazza Zama 5 (tõsine itaalia restoran, vanakooli teenindus, traditsioonilised toidud; populaarne pererestoran) Bolognese, Piazza del Popolo 1/2 (elegantne restoran lõunatavate daamide seas :)) Checchino dal 1887, Via Monte Testaccio 30 (Michelini tärniga restoran; rooma spetsialiteedid haute cuisine elementidega) Hassler, Piazza Trinita dei Monti (restoran Rooma esindushotelli katusekorrusel).

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Maris
Abikokk
2008-10-23 23:14:53
[b]ROOMA[/B] Minul ka nüüd Roomas käidud. Reis oli igati kultruurne ja maitsev. Kõige kehvemad söömaajad olid reisi esimene ja kõige viimane. Rooma saabudes olime väga näljased ning me rahuldusime ühe ettejuhtunud söögikohaga. Toit oli kehvapoolne, aga kuna maksime ka kõigest 3.80 eurot, siis väga ei pahandanud. Viimane lõuna oli meil ajanappuse tõttu Vatikani lähedal Via Borgo Pio tänaval, mis oli restoranidest pungil, aga kõik oli väga sarnased. Pasta-risotto olid 7-8 eurot, kvaliteet olematu. Kel vähegi võimalik, hoidke sealt eemale! Hommikusöökideks manustasime kohvikutes ühe tramezzini (kolmnurkne kahekordne võileib) ja cappuccino. Mõnel korral ostsime väiksest poest (Alimentari) saia, pestot ja prosciuttot ja pidasime päikese käes pargipingil piknikku. Sõime tramezzinisid kolmes erinevas kohas ja kõik olid väga maitsvad. Samuti olid väga head kõik cappuccinod, ükskõik kus me neid proovisime. Õhtusööke nautisime Trastevere kvartalis, nagu ka Juc soovitas. Leidsime trattoriad, kus lisaks tavalisele menüüle on koostatud mõned komplektmenüüd. Esimesel õhtul einestasime Piazza di Drago'l, kus ma sõin väga head merekarpidega gnocchit. Teisel õhtul olime Trattoria Carlo Menta's, mis oli kohalikest pungil. Neid jagus sisse kahele korrusele ja õue suurele trassile. Sealt jäi meelde mereandidega rikkalik salat, pizza ja majakook. Reisi lõpus saime ka selgeks, et meie cappuccinod maksid alati üle 2 euro sellepärast, et me istusime terrassil (ja nautisime), sees leti ääres oleks sama jook kiiresti kummutades olnud 1 euro. Samuti panime alguses mööda oma lõunasöögi plaanidega, sest me ei teadnud, et kl 13-17 ei olegi muud võimalust, kui ainult pizza või panini. Ei toiminud restoranid ja ka Alimentarid olid suletud, kus end pikniku tarvis varustada. Mul oli suur soov turule minna ning valmistusin vaimus Campo dei Fiori lookas lettide nägemiseks, aga vähemasti pühapäeva ennelõunal ei olnud seal mingit turgu. Teistel päevadel mul enam polnud võimalik minna uurima, kas turg muidu toimib. See-eest kurnasin oma pagasit tagasiteel tavalisest supermarketist ostetud itaaliapärase hea-paremaga. Kuigi me singi- ja juustuleti müüjaga üksteise keelt ei mõistnud, oli teenindus väga sõbralik. Nii saime soovitud kaupa küll viilutatult ja viilutamata, kui ka vastavalt soovile vaakumisse pakendatult. Igati priima! Käisin ka Via Ottavianol seal "rahvast kihavas gurmeepoes", aga see oli paras turistikas ning midagi põnevat ma endaga sealt kaasa ei toonud.
Pille
Nami-Nami peakokk
2010-11-05 15:13:42
[b]ROOMA[/B] USA toidublogija Heidi (101 Cookbooks) soovitused Roomas: Rome 2010

Pille
Nami-Nami peakokk
2013-04-30 11:59:18
[b]MILAANO[/B] Tõstan Itaalia teemad kokku: Kasutaja INGRID kirjutas 19.05.2008 MILAANO kohta järgmist: Mina soovitan Milaano kesklinnas Corso Como servas pisikest trattoria Da Teo'd. Tegu Apuuliast pärit pere söögikohaga, mis serveerib vaid lõunat (avatud ca kella 11st 4-5 ni pärastlõunal) ning toidud on muidugi pärit mainitud maakonnast. Soovitan soojalt KÕIKE igapäevaselt muutuvast menüüst, aga eriti panen hingele proovida Tiramisu'd, sest sellest parimat :) on raske leida. Kasutaja K[b][/b]AIRI jätkas 21.06.2008 MILAANO-teemal: Mina soovitaks Milaanos asuvat Claudio Sadler'i kahe Michelin Star'iga restorani Sadler. Käisin seal kaks aastat tagasi ja sain täiesti fantastilise elamuse osaseks. Võtke degusteerimismenüü ja te ei pea pettuma! http://www.sadler.it/

Pille
Nami-Nami peakokk
2013-04-30 12:02:46
[b]SIENA[/B] Kasutaja Vernanda küsis juba ammu-ammu ehk 27.08.2008:
Vernanda:
kas keegi hea inimene oskaks soovitada mõnd toredat kohta Sienas (või selle lähedal)?
Sienas ei oska :) Käisime Sienas eelmisel nädalal, minu sünnipäeval. Pean tunnistama, et jättis kõikidest reisil külastatud linnadest kõige kehvema mulje- KOHUTAVALT palju rahvast, jube kallis, peaväljak vaid turistide lüpsmiseks (ma lepiks sellega, et peaväljakul on hinnad 2x kallimad, aga miks peab ka toit kehv olema!??). Jah, arhitektuur oli tore, aga kaunist gooti arhitektuuri olime selleks ajaks näinud juba San Gimignanos ja Volterras ja mitmes teises linnas, nii et sellega enam ei üllatunud ja muu negatiivne jäi domineerima. Nii kahju, mul olid üsna kõrged ootused - muidu poleks ju seda sünnipäevalinnaks valinud :) Aga Toskaanas oli toredaid söögikohti küll, eks ma peagi muljetan lähemalt.

Pille
Nami-Nami peakokk
2013-04-30 12:03:14
FIRENZE. Üks väga tore jäätisekoht oli Gelateria Perché no!, asutatud aastal 1939. Seda soovitasid nii hotelli töötajad kui ka mitmed toidublogid. Kui poleks aadressi teadnud, siis oleksime lihtsalt mööda jalutanud, kuigi ukse ees oli täitsa trügimine: Stracciatella ehk vanillijäätis šokolaadipuruga: Vanillijäätis: Gelateria Perché no! Via dei Tavolini, 19-red 50122 Firenze

Rebane
Abikokk
2014-04-10 19:05:40
MILAANO Kohalike sõprade soovitusel käisime söömas restoranis Sant'Eustorgio. Kiidan kõike, alates hubasest mitte ülepakutud sisustusest suurepärase kelneri ja maitsvate toitudeni. Isegi see, et üks inimene meie neljasest seltskonnast jõudis pool tundi hiljem, ei valmistanud köögipoolele mingeid probleeme ning toidud jõudsid väga hea ajastusega lauda. Tervituspokaal proseccot käib vist igal pool Itaalias heade restoranide juurde! Kuna tahtsime pearoogasid pigem tühjemapoolse kõhuga nautida, võtsime eelroaks ainult bruschettavaliku. Ootuspäraselt maitsev. Pearoogadest võtsin mina risotto alla milanese, kuna eks selle peab ikka ise ju ka Milaanos ära proovima! Võin ainult kiidusõnu öelda, äärmiselt maitsev, kaunis kuldkollane ja täpselt õige tekstuuriga. Teised võtsid puravikurisoto (eelistasin enda oma!) ja kerge sidrunimekiga valge kala sparglilisandiga (kahjuks olen unustanud, mis kalaga tegu oli). Viimasena saabunu valis midagi, mis kiiresti valmiks, nii et üks pitsa tuli ka lauda ära (värsked kirsstomatid, prociutto, mozza, basiilik). On tore, et Itaalias võib ka korralikus restoranis pitsat tellida, ning vägagi eeskujuliku söögi saada, mitte mingi juustust nõretava taignakäki. Õhtu lõpetas juustukook. See vist oli kõige nõrgem lüli, oleks pidanud ikka midagi itaaliapärast võtma.. Kõrvale kelneri soovitatud valge vein ja äärmiselt meeldiva õhtu retsept oligi valmis! Ka kallis ei olnud, koos pudeli itaallasega läks nelja inimese peale umbes 100 raha. Soovitan!

Jazzino. teen. naudin.

< 1 | 2 | 3 >>