Ürtide korjamine ja säilitamine

Zapxpxau
Abikokk
2008-07-11 21:27:04
Eilses Targu Talitas on artikkel "Ürdid õigel ajal kuivama", mis sisaldab kasulikku infot maitsetaimede säilitamise kohta. Asjatundjad kinnitavad, et tervislik toitumine on lahutamatult seotud maitsetaimedega. Omakasvatatud maitsetaimed on kõige väärtuslikumad, sest nad jõuavad toidulauale võimalikult värskelt. Suures koguses mõjuvad aga maitsetaimed inimorganismile kahjulikult. Enamiku maitseainete maitse on tingitud paljude füsioloogiliselt aktiivsete ainete segust, mistõttu on ka nende toime mitmekülgne. Toit sisaldagu maitseaineid väikestes kogustes, ent nende valik olgu võimalikult mitmekesine. Seda peaksid arvestama kõik, kes armastavad teha ebatraditsioonilist ja vaheldusrikast sööki. Millal koristada Säilitamiseks koguge taimi ajal, mil nende maitse- ja lõhnaomadused on kõige paremad. Nii värsked kui ka kuivatatud maitsetaimed sisaldavad eeterlikke õlisid kõige rohkem õitsemise eel ja selle algul. Püsikud, mida soovite talveks kuivatada, lõigake maha maapinna lähedalt või 15 cm kõrguselt, siis hakkavad nad kiiremini võrsuma. Lehtede ja õite korjamiseks sobib kuiv päikesepaisteline hommikupoolik, kui kaste on juba kuivanud ning toimeainete sisaldus taimedes suurim. Raamatu “Till aias ja köögis” autor Tiiu Väinsaar ei soovita ürte lausvihmaga koristada ja kinnitab, et alles kolm päeva pärast suurt vihma tõuseb toimeainete hulk taimes normaalsele tasemele. Pikemal vihmaperioodil peaks leidma sajuhoogude vahel veidigi aega, kuni koduaias kasvavad maitsetaimed on koristamiskõlblikud, see tähendab kuivad. Muret teeb veel asjaolu, et pärast tugevat äikesevihma on taimed mulla-pritsmetega koos. Taimi ei tohiks aga pesta, sest see vähendab vajalike toimeainete kogust. Väikeses koguses saab kasvavaid taimi päev enne koristamist pesta peenejoalise voolikuga, aga see on suur töö. Hilissügisel peterselli koristades vajavad lehed tihti pesemist. Siis tehke seda kiirelt ja ilma leotamiseta. Märg ürt tahendage enne restil kuivatamist. Seemneid koristage valikuliselt vastavalt nende valmimisele. Aga seemnete puhul ei kehti samad soovitused mis ürtide puhul. Näiteks köömneid on hea lõigata hommikuse kaste ajal, sest niiskelt varisevad nad vähem. Küpsed seemned kipuvad üldse kergesti maha pudisema. Kasutage korvi Noa või kääridega lõigatud taimed asetage suurde õhurikkasse kasti või korvi. Ärge suruge neid kokku, vaid jätke õhuruum vahele. Vürtsbasiilik ja aedmeliss on eriti õrnad ning tundlikud pigistamisele. Kui te seda ei arvesta, ei saa te ka ilusa välimusega ürti, sest muljutud kohad lähevad neil kuivatamisel mustaks. Kuivatamine ja külmutamine Ärge koristage taimi nii suures koguses, et te ei suuda neid tunni jooksul kuivama sättida ning enne seda veel neid läbi sorteerida. Peale selle peate arvestama, missugune on teie kuivatamiskoht ja kui suurel hulgal taimi saate sinna panna. Sorteerimisel eraldage värvimuutustega ja katkised lehed, eemaldage veerikkad või puitunud varred. Kuivatamiseks sobib pime, kuiv, soe, puhas tuuletõmbega ruum, mis võiks olla ka ventileeritav. Kõiki taimi ei saa kimpudes kuivatada, nii et lisaks nööridele on vaja kuivatusreste. Kui tahate kuivatusreste hoida saunalaval, peab saun olema puhas ja suitsulõhnata. Kõik taimed võtavad kergesti võõra lõhna külge, eriti suitsulõhna. Sügavkülmutatult säilivad taimede vitamiinid ja eeterlikud õlid kõige paremini. Peenestatud ürte või nende segu pange 1 tl kaupa jääkuubikute valmistamise resti.

Zap*

Sussukas
Abikokk
2008-07-12 07:46:18
Mina säilitan ürte pooleliitristes purkides, mille kaantele lapsed on augud sisse toksind naela ja haamriga. Neile meeldib see töö ja ootavad praegugi, millal järgmised asjad (ka ravimtaimed) kuivaks saavad. Kõige lõbusam on muidugi purkide kaunistamine. Mõnikord on küll purgi järgi raske aru saada, mis seal sees siis lõpuks on :D

Vanad inimesed on väikesed sellepärast, et neil on väikesed kepid

Maris
Abikokk
2008-07-27 22:50:27
Suur tänu Zapxpxau, et selle info kõigile nii kättesaadavaks tegid! Mina soetasin endale lausa Maitsetaimede leksikoni, sest ma lihtsalt ei suutnud meeles pidada, milliseid maitsetaimi tuleb säilitada õhukindlalt ja milliseid paberkotis.
Kairit
Abikokk
2009-07-25 19:17:41
Kas kuskilt saab lugeda ka maitsetaimede korjamise aja kohta. Millal piparmünti korjata? Kas enne õitsemist või pärast? Mul vohab teine peenral nii kenasti, aga juba kipub õitsema, kas olen õige aja maha maganud? Ja tilliga on ka sel aastal jama. Jälle putukaid täis. Eelmisel aastal olid, aga õnneks mingi aeg kadusid ära. Lootsin sel aastal enne tilli sügavkülma panna, aga jälle jäin hiljaks.
Kairit
Abikokk
2009-07-27 10:04:39
Ise küsin-ise vastan. Parim aeg münti varuda ongi õitsemise algul juuli lõpus või augustis. Leidsin info http://home.einst.ee/~mesinik/taimed/mentha.htm
Blondie
Abikokk
2009-08-04 11:19:00
Mul ema ja vanaema on õpetanud, et piparmünti tuleks korjata vahetult enne, kui õitsema hakkab või kui unustasid, siis vähemasti õitsemise alguses, mitte hiljem.
Ullike
Abikokk
2009-08-08 16:56:48
Kairit:
Kas kuskilt saab lugeda ka maitsetaimede korjamise aja kohta. Millal piparmünti korjata? Kas enne õitsemist või pärast? Mul vohab teine peenral nii kenasti, aga juba kipub õitsema, kas olen õige aja maha maganud? Ja tilliga on ka sel aastal jama. Jälle putukaid täis. Eelmisel aastal olid, aga õnneks mingi aeg kadusid ära. Lootsin sel aastal enne tilli sügavkülma panna, aga jälle jäin hiljaks.
Kevadel kui küvad - pane loor peale. Mina jätan ikka täitsa pikaks ajaks loori alla ja ära võtan kui kasv ületab loori võimalused. Enamus aastatel olen suutnud sellega putukaid vältida, ehhki mõnel aastal (viimati 2007) ei lähe nii hästi.

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Ullike
Abikokk
2009-08-08 17:02:02
Tillist veel...mulle meeldib külma panna just seda noort-noort tilli. Sellist mille reale saab peenra peal veel pai teha ja tänuks ta voogab :D Sellistelt taimedelt võtan siidised kõrvalharud. Kui lehed on juba haraliseks läinud, siis neid ei korja. Hakin need noored tillid ära (mida vähem on moodustunud ümmargusi lehevarsi, seda parem - minu maitse järgi :)) ja külmikukarbiga külma. No hakkida-korjata tuleb ka kuiva ilmaga. Siis on mul talv läbi külmast võtta VÄRSKET tilli. Tuleb ainult vaadata, et ei avaks tillikarpi kuuma roa kohal - aurust saab karbis järgmiseks korraks jää ja tilli maitse muutub.

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Siiruviiru
Kokaõpilane
2011-09-17 21:43:17
Kasvatan rõdul basiilikut. Sel aastal sai teda palju. Kuivatamise tingimusi ei ole ja sügavkülmas samuti ruumi väheks jäänud. Kas on muud moodust basiiliku säilitamiseks? Purki näiteks panna midagi pesto sarnast, et siis talvel hea võtta ja roogasid maitsestada.
Zapxpxau
Abikokk
2011-09-18 13:58:35
Kuivatamise tingimused on igas majas olemas. Isegi siis kui maja ei ole ja on vaid hütt. Praegu saab isegi veel õues räästa all kuivatada. Aga pestosarnast asja võid ka teha, õli ja purustatud basiilik, võibolla ka küüslauku.

Zap*