Nipitiri Abikokk 2008-03-24 23:22:05 |
Õuna-plaadikook tordipulbriga Retsepti täisnimi peaks tegelikult olema: "Minu vanaema Tallinna sõbranna õuna-plaadikook "Juubeli" tordipubriga". Minuni jõudis retsept aastal 2001 - seega üsna värske folkloor. Põhi: 1 pk "Juubeli" tordipunbrit 100 g sulatatud võid Täidis: tükeldatud hapusid õunu (eelistatuim sort Antonovka) Kate: 2 muna 1 dl suhkrut 1 spl tärklist (märkus: originaalis - pannkoogijahu; minu asendus) 250 g hapukoort Valmistamine: Sega tordipulber sulatatud võiga (tekib riivsaia-laadne puru) ja vala küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Silu puru ühtlaseks ning kata tihedalt õunatükkidega. Vahusta munad suhkruga, lisa tärklis ja hapukoor. Vala segu koogipõhjale (mugavam on seda teha kannuga). Küpseta 200 kraadi juures, kuni kook on helepruun. Kommentaarid: see retsept sarnaneb natuke rabarberi-karamelli plaadikoogile, kuid valmistusviis on natuke lihtsam. Põhimõtteliselt võiks ka seda kooki teha rabarbriga - magusate õuntega aga ei soovita, jääb läägevõitu. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2008-03-24 23:26:33 |
Väga põnev, aitäh, Nipitiri! (Ja kui kunagi pilti teed, siis lisa see ka siia, eksole :) ) | |
Pille Nami-Nami peakokk 2008-11-11 16:47:08 |
Nipitiri lisas selle retsepti algselt 4. mail 2008: Muna-võikaste spargli ja artišoki juurde Sparglihooaja alustuseks trükin siia ümber veel ühe versiooni Hollandi kastmest, mis pärit staliniaegsest teosest "Raamat maitsvast ja tervislikust toidust" (Tallinn 1955, Moskva 1953). Muna-võikaste (lillkapsale, sparglile, artišokile) Keedunõusse valada 2 spl. külma vett, lisada 2 munarebu, eraldades need hoolikalt munavalgest, lisada soola ja kloppida vahustajaga, asetada keedunõu tulele või kuumaveenõusse ja lisada järk-järgult väikeste tükkidena või, segada pidevalt, vältides mitte ainult keema minemist, vaid ka liiga tugevat kuumenemist. Ühe munarebu kohta tuleb lisada 75 g võid. Niipea kui kaste muutub paksemaks, lisada maitse järgi sidrunimahla. Omadest kogemustest soovitan veevannis tegemist. | |
Alberta Kokaõpilane 2009-04-28 22:04:36 |
Nipitiri:
Vaat kui naljakas, minu ema hakkas seda kooki kunagi sel ajal tegema, kui see pulber müügile ilmus (vist juba nõuka ajal). Ja ta mõtles selle ise välja (ta üldse elu aeg kõik paljukiidetud tordid oma peast ja käe järgi teinud). Ainuke vahe, et võid ta ei sulatanud, vaid raputas pulbri vormi põhja (mitte plaadi vaid mingi vähe sügavama vormi) ja siis pani võitükid selle peale. Ülejäänu on täitsa sama (va pannkoogijahu). Ja kogu koogi imelisus tekib sellest, et või ja suhkur pulbriga koos moodustasid väga erilise karamellise maitse.
Ise tegin seda lihtsat kooki seni, kui Vilma hakkas mingeid "maitseaineid" pulbrile lisama, mis kogu ilu ära rikkus. Nüüd pole aastaid uuesti proovinud.
Järsku mu ema oligi see "Tallinna sõbranna" :) Õuna-plaadikook tordipulbriga Retsepti täisnimi peaks tegelikult olema: "Minu vanaema Tallinna sõbranna õuna-plaadikook "Juubeli" tordipubriga". Minuni jõudis retsept aastal 2001 - seega üsna värske folkloor. Põhi: 1 pk "Juubeli" tordipunbrit 100 g sulatatud võid Täidis: tükeldatud hapusid õunu (eelistatuim sort Antonovka) Kate: 2 muna 1 dl suhkrut 1 spl tärklist (märkus: originaalis - pannkoogijahu; minu asendus) 250 g hapukoort Valmistamine: Sega tordipulber sulatatud võiga (tekib riivsaia-laadne puru) ja vala küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Silu puru ühtlaseks ning kata tihedalt õunatükkidega. Vahusta munad suhkruga, lisa tärklis ja hapukoor. Vala segu koogipõhjale (mugavam on seda teha kannuga). Küpseta 200 kraadi juures, kuni kook on helepruun. |
|
Nipitiri Abikokk 2009-04-29 14:12:25 |
Nii see folkloor levib :) Vabalt võib olla, et retsept sai sinu emast alguse ja siis rändas mitmete vahetalitajate kaudu meie perre. "Tallinna sõbranna" võiks su ema olla siis, kui ta praegu umbes 80 a vana oleks ;) | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-05-18 08:51:19 |
Kopeerin siia ühe Nipitiri lisatud retsepti õhtusöögi foorumiteemast. Pärast lihtsam leida: Eile õhtuks kiire kanafilee-sidrunisupp ühest vanast Good Foodist, mille retsepti kahjuks nende veebis pole. Väga hea supp on, pealegi äärmiselt kiire ja lihtne. Kahjuks ei mäleta ammu enam, millises vanas GF numbris see ilmus, et retsepti korralikult ümber trükkida. Ise teen tunde järgi, umbes neljale võiks kogused olla sellised: 1 spl õli 1 sibul (peenelt hakkida) 1 sidrun (riivitud koor; mahl) ca 50 g jahu 1,5-2 l kanapuljongit 2 kanafileed (kuubikuteks) rõõska koort natuke musta pipart peterselli või muud maitserohelist Sibul poti põhjas klaasjaks, lisada sidrunikoor ja jahu ja ca 1 min läbi kuumutada; seejärel lisada puljong ja lasta keema. Keevasse puljongisse lisada kanakuubikud ning kui kana on valmis (selleks kulub vaid mõni minut), maitse järgi koort ning lõpuks sidrunimahla. Kokku kulub max 15 minutit. | |