Kodune vorstitegu (soolikad ja muu)

Zoozi
Abikokk
2010-01-17 11:11:08
Pille:
Zoozi:
Pille, kas Doktorivorsti tegemine oleks kodustes tingimustes reaalne? Huvi pärast võiks ju proovida teha.
Proovida ikka võib :) Doktorivorst I 150 g kõrgema sordi veiseliha 250 g rasvast sealiha (kuni 50% rasva) 600 g mitterasvast sealiha 25 g soola 0.3 g salpeetrit või 0.03 g nitritit 1 g suhkrut 0.3 g muskaatpähklit või kardemoni Doktorivorstide valmistamiseks kasutatakse noorte veiste liha. Külmutatud liha ei kasutata. Täidetakse sirgetesse jämedatesse sooltesse või sea- või veisepõitesse mahutavusega 1,2-2 kg. Valmistamine analoogiline eelmiste vorstidega. Doktorivorst II 400 g kõrgema sordi veiseliha 590 g poolrasvast sealiha 10 g täispiimapulbrit 25 g soola 0.3 g salpeetrit või 0.03 g nitritit 0.3 g musta pipart 0.3 g pimenti Selles vorstis on rohkem veiseliha ja ka pipart. Valmistamine analoogiline eelmistele vorstidele. Dieet-doktorivorst 250 g kõrgema sordi veiseliha 700 g poolrasvast sealiha 30 g mune või melanži 20 g täispiimapulbrit 0.1 g kardemoni või muskaatpähklit 25 g soola 1 g suhkrut Dieet-doktorivorst peab olema hästi ühtlane, õrna konsistentsiga ja maheda maitsega. SOovitav kasutada vürtsivabadieedi puhul. Valmistamine nagu eelmistelgi. Katkeid Peeter Kardi jutust vorstiteo kohta: * Koduseid vorste keedetakse 80-85 kraadises vees. * Et vorstid tooreks ei jääks, peab nende sisetemperatuur olema 68.7-70 kraadi. Kui sisetemperatuur tõuseb üle 70 kraadi, siis saame mingi ebamäärase keedetud pikkpoisi. * Esimene tähtis tegu vorstide valmistamisel on liha eelsoolamine. Kõik keedu-, poolsuitsu- ja täissuitsuvorstid tehakse eelsoolatud lihast. Enne soolamist lastakse vorstiliha 2-3 päeva jahedas õhurikkas kohas rippuda. Poest ostetud liha võib aga soolata kohe. Veiseliha lastakse 1-2 korda läbi hakkmasina kõige peenema resti, segatakse soola ja salpeetri seguga ning lastakse vastavalt retseptile 1-2 päeva soolduda. Sooldumine peab toimuma jahedas kohas (kuni 4 C). Sealiha lõigatakse 50-200 g tükkideks ja soolatakse samuti soola ja salpeetri seguga. Lastakse samuti jahedas kohas soolduda. Pekk lõigatakse resteptis ettenähtud suurusega tükkideks ja soolatakse puhta soolaga. Lõigata on parem külmutatud pekki. Kui liha on sooldunud, siis lastakse veiseliha koos sealiha ja maitsetaimedega veel kord läbi hakkmasina. Olenevalt retseptidest, lisatakse sealiha ka noaga hakitult või lastakse üks kord läbi hakkmasina jämeda resti ja segatakse siis veiselihaga. Siis lisatakse vürtsid ja pekikuubikud ja segatakse vorstitainas. Vorstide tegemisel võib kasutada ka soolapekki, kuid siis tuleb vorstisegule soola lisada pisut vähem. Soola kogus on antud retseptides, kuid tavaliselt lisatakse lihale 3% soola ehk 1 kg kohta keskmiselt 30 g.
Aitäh,Pille! Kust seda salpeetrit saada võiks? Väga keeruline ei tundugi :)

Zoozi tegemised

Pille
Nami-Nami peakokk
2010-01-17 11:37:52
Profa:
Muuseas, kas Pille ehk oskab ütelda kust ma saaksin salpeetrit ehk nitritsoola ja kas sellega kodus ringikäimiseks on ka mingid reeglid, kuna ta on ikkagi mürk kuskiltmaalt? Mina sooviks kasutada seda liha kuivatamisel.
Zoozi:
Kust seda salpeetrit saada võiks? Väga keeruline ei tundugi :)
Tegelikult pole seda salpeetrit vaja. Ma tsiteerin siin taas kadunud Peeter Kardi (kes oli salpeetriusku): Viimase retseptiga jõudsime ühe põhimõttelise küsimuse juurde. Jutt on nimelt naatrium- või kaaliumnitraadist e. salpeetrist. Paljudes maades viimasel ajal salpeetrit toiduainetööstuses ei kasutata. Ka meil on NSV Liidu Tervishoiuministeeriumi käsuga salpeeter tabu. Kuna aga nimetatud ministeerium ei luba kodus teha ka konserve seentest, lihast ja kalast, siis ei saa mina isiklikult seda ministeeriumi käsku eriti tõsiselt võtta ja kasutan salpeetrit rahulikult edasi. Seda tehakse paljudes maades (ka USAs), seda on tehtud sajandeid ja ilmselt tehakse ka edaspidi. Loomulikult kasutatakse ainult toidusalpeetrit ja peetakse väga täpselt kinni salpeetri kulunormidest. Siin on aga kindlasti vaja grammikaalu, sest noaotsa ja näputäiega siin enam hakkama ei saa. Sellised lihtsad ja odavad kaalud on müügil arstiriistade ja fototarvete kauplustes. Neid kaalusid läheb vaja ka maitseainete doseerimisel. Salpeetri kulunormid on aga järgmised: 1 kg veiseliha soolamiseks kulub üks gramm salpeetrit ja 1 kg sealiha soolamiseks kulub pool grammi salpeetrit. See norm kehtib naatriumsalpeetri kohta. Kaaliumsalpeetrit kulub umbes veerandi võrra rohkem. Salpeeter segatakse soolaga ja võetakse kasutusele. Loomulikult võib teha koduvorste ilma salpeetrita, kuid siis peab väga hoolikalt pidama kinni tehnoloogiast, kuid ka siis ei ole tulemus alati garanteeritud. Salpeeter ise mingit maitset toodetele ei anna, kuidas soodustab tooraine õiget sooldumist, toodete säilimist jne. Ka annab salpeeter lihale ilusa punase värvi, mis iseenesest on tühine asi. Kuid sellest tühiasjast tekkis mõned aastat tagasi USA ja Kanada vahel naljakas "singisõda". Asi oli selles, et Kanadas keelati salpeetri kasutamine ära, kuid USAs kasutati rõõmsalt edasi. Tulemus aga oli vapustav. USA singid olid kenasti punakas-roosad, aga Kanada singid hallikas-roosad ja konservatiivsed Ühendriikide perenaised keeldusid Kanada sinke ostmast. Sest nemad eelistasid seda, millega nad olid harjunud. Küsimus tõusis isegi valitsuste tasandile ja ma ei teagi, kuidas see lahenes. Kanadas kasutati lihatoodete eelsoolamisel nitritit ehk nitritnaatriumi. Sama kasutab ka meie lihatööstus. Kuid nagu juba öeldud, toote värvus ei ole see ja pigem kannatab ka maitse. Kuid teised põhitingimused, nagu õige sooldumine ja toodete säilivus, peaks olema tagatud. Kodus nitriti kasutamine nõuab veel suuremat täpsust, kui salpeetri puhul. Kuivalt nitritit doseerida on praktiliselt võimatu, sest selle lubatud kogus on väga väike. Ühe kilogrammi liha kohta kulub nitritit 0,075 g. Sellepärast kasutatakse nitritit liha soolamisel 2,5% vesilahusena. NIipalju siis nitraadist ja nitritist. Tuletan meelde, et Peeter Kardi artikkel on aastast 1990. Mina isiklikult koduse vorstiteo jaoks salpeetrit muretsema ei hakkaks ja ega ma teagi, kust seda otsida. Briti autori Hugh Fearnley-Whittingstall liharaamatus on salpeetrit (ingl. k. potassium nitrate) küll mitmes retseptis sees (nt soolapeekon, soolaveis), ent kõikidel puhkudel on see 'optional' ja autori väitel täidab vaid roosaka tooni andja funktsiooni.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Aurora
Abikokk
2010-03-24 14:17:58
Targad andke nõu - plaanin nädalavahetusel sealihavorste valmistada. Siinsed retsepid pakuvad keedetud (nii nagu verivorstide puhulgi toimitakse) ja keetmata vorsti (Zoozi imekenad vorstid). Kumbasid eelistada? Esimene tegu ikkagi. Kartuli- ja verivorstid juba ammu menüüs.
Profa
Abikokk
2010-03-24 14:52:00
Aurora:
Targad andke nõu - plaanin nädalavahetusel sealihavorste valmistada. Siinsed retsepid pakuvad keedetud (nii nagu verivorstide puhulgi toimitakse) ja keetmata vorsti (Zoozi imekenad vorstid). Kumbasid eelistada? Esimene tegu ikkagi.
No aga on ju võimalus teha mõlemaid :) Saab teada kumb endale rohkem maitseb. Säilivusaeg on ka erinev, keedetuid saab nn. poolfabrikaadina kauem kapis hoida.

Profa köögipool

Siiruviiru
Kokaõpilane
2010-08-21 14:16:54
Kas ka Tartus on võimalik soolikaid saada ja kas neid saab sügavas säilitada, kui kohe vorstiteoks ei lähe?
Zoozi
Abikokk
2010-08-21 14:30:04
Siiruviiru:
Kas ka Tartus on võimalik soolikaid saada ja kas neid saab sügavas säilitada, kui kohe vorstiteoks ei lähe?
Arvan, et võid küsida turult lihaletist. Sügavkülma pole vaja panna. Mul kilekotis soolaga ülepuistatult külmkapis ja säilib kenasti mitu-mitu kuud. Kui kasutama hakkad, siis pane sooliakd mõneks ajaks külma vette likku.

Zoozi tegemised

Siiruviiru
Kokaõpilane
2010-08-25 14:12:09
veel sooltest. Mis vahe on seasooltel ja lambasooltel? Kas lamba omad hapramad ja peenemad ja kallimad? Mis moodi sooli ostes kogusega arvestate ja mis hinnaga neid müüakse? Samas on müüjaid igasuguseid ja kuidas ma saan kindlaks teha, et ikka korraliku kauba saan? Nii palju küsimusi sai :)
Zoozi
Abikokk
2010-08-25 15:09:02
Siiruviiru:
veel sooltest. Mis vahe on seasooltel ja lambasooltel? Kas lamba omad hapramad ja peenemad ja kallimad? Mis moodi sooli ostes kogusega arvestate ja mis hinnaga neid müüakse? Samas on müüjaid igasuguseid ja kuidas ma saan kindlaks teha, et ikka korraliku kauba saan? Nii palju küsimusi sai :)
:D Seasooled on jämedamad kui lambasooled. Mina ostan soolikaid Balti jaama turult.Mul seal üks kindel müüja, kelle käest olen koguaeg ostnud.Müüakse meetrites.Ostan tavaliselt 3 m kaupa(10.- meeter).Kui sa liha julged müüa käest osta,siis miks ei peaks ka soolikad korralikud olema.Mul pole seni probleeme olnud:)

Zoozi tegemised

Mari-Liis
Abikokk
2010-12-08 09:03:43
Mul ka esimesed omatehtud vorstid küpsetatud. Kirjutan täpsemalt siin.

Siit nurgast ja sealt nurgast

Zoozi
Abikokk
2010-12-23 22:00:20
Kuna Sadama turult kartulivorste ei saanud, tegin ise :) Kartuli-lihamassi soolikasse ajamine Juba soolikasse aetud Peale keetmist Ahjus küpsemas Valmis söömiseks

Zoozi tegemised

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>