Pille Nami-Nami peakokk 2008-02-01 01:04:35 |
Kasutaja MUS 3.5.2004:
Olen märganud, et kitsepiima kõrval pakuvad kitsekasvatajad müügiks ka kisejuustu. Kas keegi teab ka selle tegemise õpetust? See peaks ju siis kodustes tingimustes võimalik olema ja kuidas maitseb(kui kellelgi on õnnestunud proovida)? Kasutaja REET 26.1.2007:
Kahjuks ei oska ise midagi kitsejuustu koduse valmistamise kohta öelda. Uurin veel ja annan teada, kui midagi leian. Ja äkki oskab keegi teine Nami-nami kasutajatest midagi vahepeal kosta?
Leidsin Terviselehest artikli Kitsepiim on sulaselge tervis, kus on juttu kitsekasvanduseest Suitsu talus Muusika külas Harjumaal. Artikli väitel annab taluperenaine tasuta infot kitsekasvatuse kohta. Ja kuna talus valmistatakse ka kitsejuustu, siis saaks ehk ka selle kohta nõu?
Infot peaks saama ka Eesti Lamba- ja Kitsekasvatajate Seltsi käest, nende veebileht on siin.
Otsin häid ja täpseid juhiseid kitsejuustu valmistamiseks. Äkki oskate aidata. |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2008-02-01 01:04:52 |
Siin on üks soomlaste kitsejuusturetsept, pärit Jaakko Kolmoneni raamatust "Suomen pitäjäruoat". Loodan, et ma juustuvalmistusterminoloogiaga väga ei eksi :) KITSEJUUST 3 liitrit kitsepiima 1 tl laapi ehk juustujuuretist (1) Kuumuta piim käesoojaks, umbes +38˚C. (2) Lisa piimale laap ja lase piimal soojas kohas kalgenduda. Sega. (3) Suru juustuterad käte abil "juustuks". Seda on hea teha äravooluauguga spetsiaalses nõus, kust vadak saab ära voolata. (4) Jahuta juust kiiresti külmas vees või aeglaselt toasoojas (umbes ööpäeva pärast on juust piisavalt kõvenenud selleks, et soolvette kasta). (5) Seejärel pane juust 20 minutiks soolvette (1 liiter vett kuumuta 1 dl soolaga keemiseni, siis jahuta). Vanasti kuivatasid soomlased kitsejuustu päikese käes või suitsus. Tänapäeval tehakse kitsejuustu enamasti toorjuustuna tarvitamiseks. | |
Turakas Kokaõpilane 2010-01-13 11:38:47 |
Olen teinud viimasel ajal ise toorjuustu - isevalmistatud jogurtist. Väga hea jääb. Saab erinevate maitseainetega maitsestada - mädarõigas, küüslauk, tšillihelbed vms. Igal juhul võib sõltuvusse sattuda. Nüüd mõlgutasin omas peas mõtet, et kas on võimalik kitsepiimast teha samamoodi jogurti kaudu kitsetoorjuustu. Poes on ju sellised määrdesuustud kitsejuustust. Mõtlesin, et kuna juuretiseks n.ö. kitsejogurtit ei ole, siis peaks juuretisena esialgu kasutama tavalise piima põhjal tehtd juuretist ja kui asi peaks toimima, siis peaks ju see iga korraga kitsepiimasemaks muutuma. Kas kellelgi on kogemust, kas kitsepiimast on võimalik valmistada sellist jogurtit, et hiljem toorjuustuks teha. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2010-11-26 11:34:11 |
ETV Terevisiooni saates tehti kitsejuustu: videolink. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2011-12-26 21:17:32 |
Selline tore uudislugu: Esnas elav perekond toodab mahetoodanguna kitsejuustu Kas on keegi proovinud? Kiidate? Laidate? Pealinnas on nende juustu müügil nt Kaubamaja toiduosakonnas, samuti saab seda vist kaasa osta Põhjaka mõisast. Kaubamajas ma isegi märkasin seda paar päeva tagasi, aga oli kiire ja nii jäi sel korral proovimata. | |
Minusahver Kokaõpilane 2013-06-16 14:06:31 |
Eesti oma tootjatelt saab värsket, puhtamast puhtama maitsega toodangut. Puhast maitset ei tasu aga liigse maitsestamisega ära rikkuda. Kitsejuustuvaht kirsikompotiga | |
Akaatsia Abikokk 2013-06-21 01:47:19 |
Mul naabrinaine teeb väga head kitsejuustu ja mitut sorti - kõvemat kriuksuga juustu, siis pehmemat ja ka määrdejuustu. Ma olen tema seda pehmemat pannud maitsestatu õli sisse ja väga hea on kasutada neid kuubikuid värskete salatite sees. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2013-11-18 13:00:55 |
Artikkel @ E24: Kalamatsi kitsepiimameierei katsetab julgelt uute juustudega | |
Pille Nami-Nami peakokk 2013-11-18 13:01:52 |
Akaatsia:
Akaatsia, kas Su naabrinaine kuskil ametlikult ka oma juustu jagab?
Mul naabrinaine teeb väga head kitsejuustu ja mitut sorti - kõvemat kriuksuga juustu, siis pehmemat ja ka määrdejuustu. Ma olen tema seda pehmemat pannud maitsestatu õli sisse ja väga hea on kasutada neid kuubikuid värskete salatite sees. |
|