Rääbis

Katre
Postitusi: 26
Kokaõpilane
2008-01-27 15:35:25
Külmkapis on suurem hulk rääbiseid. Välja näevad pisikesed nagu kilud ja on täiesti magedad. Panin nad soolvette ligunema, et paari tunni pärast ära puhastada. Kas võiksid rääbise puhul sobida ka lihtsad kiluretseptid või on kellelgi midagi huvitavamat välja pakkuda?
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2008-01-27 16:18:04
Tere, Katre! Rääbisest on veidi juttu ka Nami-nami kokandussõnastikus. Lisaks on retseptikogus kaks retsepti: Rääbised tomatikastmes ja 'Rääbisesigarid'. Mu riiulites olevates eestikeelsetes kalaraamatutes rääbisest eriti midagi ei kirjutata, nii et siinne info on pärit soomekeelsetest allikatest. Rääbis on nt Soome üks olulisemaid kalu, aastas püütakse 4-9 miljonit kg rääbist. Elab vaid puhtas sisevees, püütakse 2-3 aasta vanuseid rääbiseid. Kuulub nn rasvaste kalade hulka - keskmiselt on rääbise rasvasus 3,3%, peas umbes 6%. Kuigi rääbis on lõheline, siis serveerimisel võib temaga käituda nagu räimega. Parimaks peetakse pannil praetud, rannakala moel või suitsutatud rääbist. Maitsestamiseks sobib vürtspipar ja valge pipar, sibul, murulauk, küüslauk, till, petersell, paprika, tomat, sinep, porru, pastinaak, õli, äädikas, sibul. Praetud rääbised (Paistetut muikut): kasta puhastatud rääbised soolaga segatud rukkijahu sisse, siis prae pannil kuldpruuniks, seejärel lase paar minutit enne serveerimist kaane all haududa. Ahjurääbised hapukoorekastmega (Uunimuikut hapankermakastikkeessa): rääbiseid, soola, valget pipart, võid, sibulat, hapukoort, soola, paprikat Pruunista sibularattad võis, laota võitatud ahjuvormi põhjale. Peale kiht rääbiseid, maitsesta soola-pipraga. Kata vorm kaanega või küpsetuspaberiga, küpseta ahjus valmis. Siis maitsesta hapukoor soolaga, kalla vormi, peale paprikapulbrit. Küpseta veel 5-10 minutit. Rannakala (Rantakala): rääbiseid, vett, võid, soola, vürtspipart, sibulat, tilli, murulauku Puhastatud ja loputatud kalad keeda väheses vees koos maitseainetega küpseks. Lõpus lisa ohtralt võid. (Lisamärkusena on öeldud, et nii maitseb rääbis kõige paremini avatulel valmistatuna :) ) Rääbised tomatikastmes (Muikkusardiinit): 1,5 kg puhastet rääbiseid, 1 suur purk tomatikonservi, 2 suurt sibulat, tilli, õli, 2 tl soola Laota ahjuvormi kõigepealt rääbiseid, siis hakitud tilli, soola, tomateid, sibularattaid, siis jälle kalu jne. Kõige peale kalad. Kalla peale nii palju õli, et kalad oleksid kaetud. Küpseta 175kraadises ahjus 3-4 tundi. Serveeri soojalt koos kartulite või kartulipudruga; külmalt maitsev leivapealne. Rääbisevorm (Kalapaistos): 0,75 kg puhastatud rääbiseid, soola, sidrunimahla, 3 tomatit või 1-2 sl tomatipüreed, 1 porru, 1 pastinaak, 2 sl võid, valget pipart, 2-3 dl rõõska koort. Hõõru rääbised soolaga, maitsesta sidrunimahlaga. Tõsta kaanega ahjuvormi põhja. Puhasta juurviljad, lõika kuubikuteks; tomat ja porru ratasteks. Kuumuta aedviljad võis, aga ära pruunista. Laota rääbistele, lisa pipar, sool, rõõsk koor. Kata vorm kaanega ning küpseta 20-30 minutit.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Katre
Postitusi: 26
Kokaõpilane
2008-01-28 12:41:09
Tegin rääbistest ahjuvormi. Peale puhastamist (võtsin neilt ära ka selgroo - lihtsalt ei meeldi mulle selle söömine) panin kaladele veidi meresoola ning piserdasin üle sidrunimahlaga. Võitasin ahjuvormi, panin põhja kihi rääbised, sinna peale praetud sibularõngad (2 tubli sibulat), tükeldatud paprika ja võis praetud siitake seened (200 gr, ei tea, mis nende nimi eesti keeles võiks olla), peale kihi kala jne. Kõige peale panin 2 viilutatud tomatit. Tomati riputasin üle ürdisoolaga (metsamoori ürdisool, imemaitsev) ja valasin üle koorega (kuna mul oli kodus vaid vahukoort, lisasin sinna veidi vett). Esialgu katsin kaanega, poole küpsetamise pealt võtsin kaane ära ja riivisin vormile peale juustu. Välja tuli maitsev, kuid veidi vesine ja lahja kraam. Paneksin vist järgmisel korral vähem vedelikku. Ei arvestanud sellega, et tomat ja paprika nii palju vedelikku välja annavad. Sõime koos riisiga.
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2008-02-01 22:38:40
Katre, kust Sa rääbiseid üldse said - neid ei pidanud hetkel vist eriti saada olema? (Tahaks ka saada, seepärast küsin:)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Katre
Postitusi: 26
Kokaõpilane
2008-02-01 23:16:10
Ega seal keerulist ole - elan hetkel lihtsalt soomes. Ja see on ainus kala, mida ostan sest on mageveest püütud.
Kuts
Postitusi: 55
Kokaõpilane
2010-04-02 19:48:36
kui ma väike olin, siis vanaemale toodi mõnikord sugulaste poolt Peipsi rääbist. Vanaema alati ajas need nöörile ja kuivatas ära. Küll olid head :) sellised vinnutatud, poolpehmed kuivatatud rääbised...
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2012-08-12 23:07:05
Eile müüdi värsket ja kuumsuitsutatud rääbist Viimsi Taluturul (Pepe Kala letis). Ostsin mõlemaid - üks kokahärra (DD) kilkas ka leti ääres rääbiseid näha ja säras üleni :) Kuumsuitsurääbised sõime lihtsalt lõunasöögiks. Värskeid rääbiseid olen nüüd kaks päeva järjest õhtusöögiks serveerinud. Kuna rääbised olid roogitud (rääbisemari on ju väga väärtuslik), siis veeretasin neid soola-pipraga maitsestatud rukkijahus ning praadisin tasakesi pannil rohkes võis. IMEMAITSVAD!!!

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2012-09-07 17:56:46
Tänastes uudistes: Rääbisepüük läks tänavu lörri

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com