Vahvad vanad asjad – küpsisepress!

Ma armastan kollast värvi, selle rõõmsameelsust ja soojust! See värv on üdini positiivne ja särav ja toob naeratuse näole. Olen lapsepõlvest saadik seda värvi armastanud ja alati teadnud, et mu köök peab olema kollane!

Mitte et eelnev info Nami-Nami lugejatele nüüd eriti oluline oleks,  aga see seletab, miks ükskord vanakraami poes käies ma nagu magnetiga tõmmatult ühe küpsisepressi poole haarasin. Kena kollaste detailidega, ilusti töötav küpsisepress, millel kaasas piisav hulk erinevate kujundite tegemise kettaid ja otsikuid ka. Üks pisike mõra pressi tugevas plastkorpuses mind ei heidutanud, oli algusest peale selge, et see masin on mulle mõeldud! Ja nii jõudiski mu koju järjekordne nõukogudeaegne aparaat, mida köögis kasutada.

Kuidas küpsisepressi kasutada?

  • Esiteks on vaja küpsisepressi. Sellel on korpus – silinderjas toru - mille ühes otsas hoob ja hammastega pulk, mis omavahelises koostöös stabiilselt tainas edasi lükkavad ning teine, lahtikäiv ots, mille ette saab panna erinevate avadega kettakesi, et teha erikujulisi küpsiseid.
  • Lihtsalt keerad pressi esiosa lahti, tõmbad tainast edasi lükkava pressiosa tagasi, paned taina masina torusse, valid meelepärase kujundiketta, asetad selle masina esiossa, mille uuesti kinni keerad. Siis pead jälgima, et hammastega pulk sättuks hoovaga kohakuti – nii, et hoova liigutamine lükkab hammaste abil silindris olevat tainast ühe-kahe „klõpsatuse“ võrra edasi. See on just paras kogus, et küpsisejagu tainast masinast välja tuleks.
  • Küpsiste vormimiseks tuleb ahjuplaat küpsetuspaberiga katta, asetada küpsisepress püstisena ahjuplaadile (kujundikettaga osa vastu plaati), vajutada hooba, et kostuks üks või kaks klõpsatust (enamjaolt piisab vaid ühest, aga see oleneb soovitud kujundist) ja seejärel võib küpsisepressi ettevaatlikult järgmisesse kohta tõsta. Plaadile peaks jääma soovitud kujundiga tainas, mis hiljem küpsiseks küpseb. Natuke harjutamist, nagu ikka, on vajalik, kuna paika tuleb saada taina õige konsistents – liialt vedel tainas ei tule õigesti masinast välja ja sulab ahjus laiali ning liialt paks tainas ei tule omakorda masinast üldse välja.

Et siis milline tainas valida?

Hea küpsisepressi tainas on muretainalaadne. Tavaliselt just selline, mida heade võiküpsiste tegemiseks vaja. Nami-Namis olevad võiküpsiste retseptid leiate siit, neid tasub alustuseks katsetada.  Retseptide juures on toodud ka küpsetamiseks vajalik temperatuur ning muu vajalik info.

Aga kui mul kapis vana küpsisepressi ei ole?

Nagu ka jutu alguses mainisin, sain oma masina vanakraamipoest. Nõukaaegseid leidub järelturul kindlasti! Aga samalaadseid küpsisepresse müüakse ka uuena poodides. Kindlasti on neil peened õpetused kaasas ja kujundiketaste valik kaunilt suur. Tasub otsida ja osta, võiküpsised on nii mõnusalt suussulavad maiused!

 

Loe veel:

Martiina Anni
Martiina Anni
postitatud 20.11.2017 14:55 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Herta Repnau
postitatud 20.11.2017 11:44

Kavatsen just täna kasutada!

Evelyn Laisk
postitatud 20.11.2017 12:04

Heh, ma isegi ei teadnud, mis asi mul kapis seisab. :D

Tiina
postitatud 20.11.2017 14:49

Nii tore. Ma just sain isa käest sellise - leidis kusagilt sahtlist. Lapsepõlves sai sellega kogu aeg küpsetatud. Karbis oli tainaretsept ka, aga see on praeguseks kaduma läinud.

Tiina Lippant
postitatud 21.11.2017 12:12

Ma lapsena alati ootasin, et mis küpsis sel korral tuleb ja vahetasin neid otsikuid - no see et igreki sarnasest august tuleb süda ja muud sellised rõõmud!