Tänavuse ubinapäeva raames toimus konkurss “Rannarahva ubinahoidis 2015”. Konkursile esitati 10 õunahoidist, sh 6 magusat ja 4 soolast. Esimese korra kohta päris hea tulemus!
Hoidiseid degusteeris ja hindas viieliikmeline žürii, kuhu kuulusid Pille Petersoo (Nami-Nami), Indrek Kaing (Viimsi ubinapäeva idee autor), Marge Tava (ajakiri “Jamie”), Peeter Tava (Gourmet Club) ja Karl Eensalu (Krügeri Kalamaja). Žürii töö ei olnud kergete killast, sest kõik hoidised olid põnevad ja maitsvad, ent lõpuks valiti üksmeelselt need parimatest parimad välja.
Magusate hoidiste kategoorias otsustati peaauhind anda “Ubiine Koi” hoidisele “Täpiline Kuldrenett” (ülal keskel), kus oli kokku pandud Pringi külas valminud Kuldreneti õunad ning aktiniidiamarjad. Väga maitsev ja uudne kooslus! Auhinnad anti veel jumekale õuna-kreegimoosile “Krõun” (autor pr. Peek), hõrgule õuna-šokolaadimoosile “Nämma-Nämma” (autor “Ubiine Koi”) ning klassikalisele ahjuõunamoosile (autor Pärja Bärg/Pärja Pagarid).
Soolaste õunahoidiste kategoorias oli žürii üksmeelne lemmik “Õrn ahjuõunasinep” (esitajaks Karin Arop/Akaatsia Aiand) - särtsakas õunamekiga sinep sobiks nii mõnegi liha- või köögiviljaroa juurde. Auväärse teise koha sai “Ubiine Koi” kergelt vürtsikas õuna-sibulatšatni.
Parimate ubinahoidiste esitajaid ootasid auhinnad, mis oli välja pannud ajakiri “Jamie”, Öun Drinks ja kirjastus Varrak.
Varjunime “Ubiine Koi” all noppis lausa kolm auhinda 1977. aastast Pringi külas elanud Ivi Rätsep (75). Proua Ivi, kes Viimsi taluturu püsikülastajatele kindlasti tuttav on, rääkis et inspiratsiooni erinevate hoidiste tegemiseks saab ta oma Pringi aia rikkalikust saagist. Suvel-sügisel tuleb ju aiasaadused purki panna ja tihti valmivad mõnusad hoidised eksperimenteerimise käigus. Aeg-ajalt tuleb siiski ka retseptiraamatutest ideid hankida.
Ivi vanematekodus väga palju ei hoidistatud - pudelitesse aeti tikreid-mustikaid, purki tehti pohlamoosi. Hoidistamisega hakkas Ivi Rätsep tegelema rohkem alles siis, kui Pringi aias tehtud suur töö vilja kandma hakkas.
Praktiliselt kõik, mis purki-pudelisse läheb, on oma aiast pärit, välja arvatud suhkur-sool ja sidrunid-šokolaadid. Varem on Ivi hoidistanud ka tursamaksa, mida Kirovi ajal kalurid teinekord lausa ämbritega jagasid. Õuntest teeb Ivi enamasti mahla ja kompotti ning lastelastele õunapüreed - lastele meeldib just paks mahedamaitseline õunapüree.
Tänavustest põnevamatest hoidistest tõi Ivi Rätsep välja aktiniidia-mustika toormoosi, aroonia-ebaküdooniamahla ja pirni-ebaküdooniakompoti. Ees on veel boršipõhja tegu, siis on ka sügisannid kõik purkidesse pandud.
Fotod: Kutt Niinepuu / Eesti Grilliliit