Reisiampsud #37 Marju Männik & Austria

"Reisiampsud" on Nami-Nami uus lugudesari, kus uurime armastatud eestimaalaste käest, mida maitsvat nad oma viimasel reisil sõid ja soovitame retsepte, mille abil reisimälestusi oma koduköögis taaselustada.

Lugudesarja 37. osas jagab kondiiter Marju Männik oma juulikuise Austria-reisi muljeid. Marju on Nami-Nami lugejatele täitsa tuttav. Kolm aastat tagasi tähistas Eesti Vabariik oma 100. aastapäeva, Nami-Nami oma 20. tegutsemisaastat ning Nami-Nami isamaaliste tortide võistlus toimus juba 10. korda. EV100 tordivõistluse võitis justnimelt kondiiter Marju Männik oma muraka-kodujuustutordiga, mida serveeriti Tartus Eesti Rahva Muuseumis toimunud EV Presidendi vastuvõtul. Täna rõõmustab Marju Männik maiasmokke Tartus Toome kohvikus

Muide, kolm aastat tagasi jagas Marju Männik meiega oma Sitsiilia-reisi muljeid. Loe lähemalt.

Kus käisid ja kui kaua reis kestis?

Veetsin suvise nädala Austria alpides, Mayrhofenis, mis on ideaalne paik aktiivse puhkuse veetmiseks. Lisaks mägimatkadele imeilusatel Heliseva Muusika stiilis alpiaasadel, saab teravaid elamusi liustikul suusatades, paraplaaniga õhus lenneldes, rattaga kilomeetreid lugedes või mägiojas mööda kaljusid turnides, mida kohalikud canyoninguks kutsuvad. Kõik aktiivselt kulutatud kalorid saab õhtul tagasi "teenida“ maitsvat traditsioonilist Austria toitu nautides, mis eestlasele on väga meele- ja suupärane, kuna meie söögikultuur on mõjutatud just eelkõige saksakeelsest kultuuriruumist.

Milline oli reisil Sinu tüüpiline hommikusöök?

Austerlaste lemmik hommikusöök on valge, krõbeda koorikuga, ümmargune sai semmel, mis lõigatakse pooleks ja täidetakse tavalise võileiva kraamiga – vorst, sink, juust, või. Kõik kohalikku päritolu ja kohalike kaunitarlehmade poolt toodetud. Kaunid alpilehmad, koos oma helisevate kellukestega, olid igapäevasteks matkakaaslasteks meie retkedel.

Hommikusöögilaualt ei puudu ka tumedam leib ja seemneleib, lisaks kindlasti kas keedetud muna või munapuder. Tore detail on see, et muna saab igaüks ise keeta täpselt niipalju minuteid kui vaja. Ja munad maitsevad täpselt nii hästi kui alpiaasadel kasvanud kanad võivad muneda. Värske kohalik jogurt on iga hotelli ja mägimajakese kaubamärk, mille juurde saab kombineerida värskeid puuvilju ja müslit.

Millised olid kolm kõige eredamat toidumälestust?

Austria reisil ei saa üle ega ümber Viini šnitslist, mis enamasti on taldrikusuurune ja nõub pikemat ette planeerimist/eelnevat nälgimist, et jaksaks kogu prae ikka ära süüa. Šnitsel valmistatakse traditsiooniliselt veiselihast aga pakutakse ka sealihast valmistatud versiooni. Lisandiks on sidrunilõik, kartul ja pohlamoos. Enamasti pakutakse automaatselt juurde friikartuleid, aga küsige julgelt juurde muid alternatiive.

Käsespätzle. Rammus ja toitev roog, mida serveeritakse panni pealt ja sarnaneb kõige rohkem makaronidele rohke juustu ja sibulakõrnetega. Juust on kohalik tugeva lõhna ja maitsega Bergkäse. Soovitan lisandiks tellida värsket salatit, mis leevendab rammusat ja tugeva maitsega toitu. Teine kalssikaline panniroog on Tiroler Gröstl, mis eetlase jaoks on lihtne praekartul muna ja singiga aga maitseb oi-kui-hästi seal alpiaasadel olevates mägimajakestes. Lauda tuuakse mõlemad road väikese armsa panni peal.

Apfelstrudel ehk õunastruudel. Minu kõige lemmikum Austria toit, millest kunagi küll ei saa. Klassikaliselt serveeritakse õunastruudlit kas vanillikastme, vahukoore või jäätisega. Soovitan vanillikastet, mis enamasti on kuum ja koha peal valmistatud. Õunastruudel on iga kohviku ja majapidamise uhkus. Selle kõige parema õunastruudli leiad tavaliselt ikka mäe otsas olevast vanast, põlvkondi sama pere käes olevast mägimajakesest.

Lisaks tasub korra reisi jooksul ära proovida ka teine kuulus magustoit – Kaiserschmarrn, mis on suur, kohev, ribadeks lõigatud pannkook, mida serveeritakse tuhksuhkru ja õuna-või ploomimoosiga. Ettevaatust – see magustoit on hiiglaslik ja seda süüakse sageli terve lõunasöögi asemel.

Nami-Nami soovitab:

Austria köögi retsepte on meil Nami-Namis mõnekümne ringis, kuigi paljud neist on testimata. Kogu valiku leiad siit (foorumiteema on see-eest pea olematu).

Eraldi tahaks esile tõsta Marju mainitud Viini šnitsli retsepti ja meie toimetaja Martiina kirjutatud suurt õunastruudlilugu. Muidugi on meil olemas ka Kaiserschmarrn-pannkookide retsept.

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 02.08.2021 09:21 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid