Sel korral uurime Eesti kõige tuntuima lastemoeblogi Sand In Your Shorts looja, stilisti ja ajakirja Pere&Kodu endise peatoimetaja Kirsi Altjõe käest, mis teda Itaaliasse Firenzesse viis ja mida maitsvat ta seal sõi ja jõi. Kirsi elab ise hetkel hoopis Portugali pealinnas Lissabonis, kus ta juhib startupide hub'i programmi ja aitab meedia ja e-kaubanduse startup'e arendada.
Itaalias, Toskaana pealinnas Firenzes ehk nagu itaallased ise ütlevad, siis põhja lõunas (vihjates, et tegemist pole päris Põhja-Itaaliaga aga mitte ka laisapoolse lõunaga). Reis kestis neli kuuma suvepäeva.
Kuna olin tööreisil (külastan Firenzet kaks korda aastas, sest seal toimub suur lastemoe B2B mess Pitti Bimbo), kus päeval polnud väga aega süüa, siis korralik hommikusöök oli igati tähtis – see oli ka üks hotellivaliku kriteeriume. Värske mahl, kohalikud puuviljad, kausitäis jogurtit, saiake ja kohv olid igal hommikul menüüs. Kodus ma magusat hommikuti ei armasta, aga Itaalias oli see omal kohal!
Trühvlid, gelato, aprikoosid.
Üldiselt ei ole Itaalias (ja eriti suvel) võmalik toidus pettuda, kui just päris turistilõksu ei astu. Toskaana pole selles mõttes erand, vaid kõige parem näide heast Itaalias köögist, kus armastatakse hooajalist toitu ja kvaliteetset toorainet (kõlab kui klišee, aga see on tähtis!). Firenzes soovitan kindlasti ära proovida Simbiosi nimelise pizzeria, kus on väga erilised orgaanilised toidud – trühvliõli ja seentega pizza näiteks. Maitse on paljudele harjumatu, kange ja kõiki meeli ergutav, sest trühvliõli pole just tavaline pizza koostis, aga kui ühe korra proovid (mina sain esimest korda sedasama pizzat kolm aastat tagasi samas kohas), siis tuled kindlasti tagasi (ja soovitad sõpradelegi). Trühvlid ja seened on üldse Toskaana toidukultuuri üks alustalasid.
Ja muidugi jäätis ehk gelato, parim maailmas (täiesti kindlasti!) ja Toskaana mandliküpsised cantucci on midagi, mille järele hakkad hiljem igatsust tundma. Parimaid kohalikke ampse leiab Za Za nimelisest söögikohast, mis asub kohe peaväljaku lähedal, nahaturu kõrval. Sellel trahteri ukse taga on alati järjekord (mis võib hirmutada), aga tasub kannatust varuda, sest toidud on seal võrratud.
Ja turule soovitan Itaalias eksida ja siis varustada end seal kõige hää-paremaga. Kuivatatud asju saab koju kaasa võtta (seened, tomatid), aga näiteks pisikesi kollaseid aprikoose, mis maitsevad hoopis teistmoodi kui meie poe omad, soovitan kohapeal nautida. Nad on mahlased ja sisaldavad hiiglama suures koguses rauda ning mineraale-vitamiine. Ja on kuumal suvepäeval heaks vahelduseks jäätisele.
Toscanas asuvas Firenze linnas elab umbes Tallinna jagu inimesi. Toscana retsepte on Nami-Namis täitsa palju (vt siia), aga meil on ka mõned just Firenzele omased retseptid olemas. Just Firenze-kandist on pärit armastatud suvesalat Panzanella - proovi klassikalist varianti või veidi toekamat tuunikalaga varianti. Samuti julgeme soovitada Firenze moodi valmistatud värskeid rohelisi herneid singiga. Päris mitu cantucci-retsepti on meil ka!
Kui tõid Itaalia-reisilt trühvliõli kaasa, siis võimalusi selle hõrgu maitseõli kasutamiseks leiad samuti Nami-Namist: retsepte trühvliõliga.