Teeme pulgakooke!

Eestis vaikselt tuntust koguvad pulgakoogid (Cake Pops) on pärit Ameerikast. Pulgakookide eelkäijateks on koogipallid (Cake Balls). Ameerika toidublogija Angie Dudley alias Bakerella torkas koogipallid pulga otsa, kaunistas need lahedalt ära ja tutvustas oma blogi kaudu tervele maailmale.

Pulgakookide sisu koosneb keeksist ja kreemist. Keeks pudistatakse peenikeseks puruks ja segatakse kreemiga. Saadud segust vormitakse paraja suurusega pallid (või muud kujundid), mida hoitakse 30-40 minutit külmkapis. Seejärel torgatakse jahedas tahenenud koogipallid pulga otsa, kastetakse glasuuri sisse ja kaunistatakse. Keeksi asemel võib kasutada ka biskviiti või küpsisepuru.

Pulgakoogid sobivad mistahes üritusele, sest need saab kaunistada just vastavalt peo temaatikale. Näiteks lapse sünnipäevaks superkangelased või lõbusad loomad, jõuludeks lumememmed või kuusekesed, sõbrapäevaks südamed. Variante on palju, lase ainult fantaasial lennata! Eriti suurt elevust tekitavadki vahvalt kaunistatud ja pulga otsa torgatud maiustused laste seas. Lastele meeldib väga ka ise pulgakooke voolida ja kaunistada.

Pulgakookide tegemiseks läheb vaja: 

  • Keeksi, biskviiti või purustatud küpsiseid - iseküpsetatud lemmikut, koogipulbrist küpsetatud või hoopis poest ostetud valmis keeksi või tordipõhja. Päris mõnusad pulgakoogid saab näiteks täisteraküpsistest. 
  • Kreemi - toorjuustu- või võikreemi, aga ka rammus hapukoor ajab asja ära.
  • Pulki - spetsiaalseid pulgakommipulki, jämedamaid grilltikke, jäätisepulki, papist joogikõrsi või puidust ühekordseid kahvleid, lusikaid.

  • Glasuuri - spetsiaalselt glasuurimiseks mõeldud šokolaadi.
  • Kaunistusi - sulašokolaadi, nonparelle, kookoshelbeid, pähklipuru, marjajahu, väikeseid komme, soolakringleid, kuivatatud söödavaid lilli jms.
  • Penoplasti või sügavamat suhkrut täis kaussi, lillepotti või vaasi pulgakookide hoidmiseks. Pulgakookide aluse saab edukalt ise meisterdada jämedamast lauajupist, puurides selle sisse sobiva suurusega augud.

PANE TÄHELE!  Kuna šokolaad on väga magus, tuleb jälgida suhkrukoguseid keeksi ja kreemi sees, et lõpptulemus ei muutuks liiga läilaks.

Pulgakookide valmistamine samm-sammult

  1. Küpseta biskviit või keeks, mis ei sisaldaks puuvilja-, pähkli- või šokolaaditükke. Lase täielikult jahtuda. Kõige parem on see valmis küpsetada juba eelmisel õhtul.
  2. Pudista keeks kaussi (biskviiti ja küpsiseid on mugavam köögikombainis peenestada). Keeksipuru peab olema ühtlane. Ära jäta sisse suuri tükke või kõvasid koorikutükikesi! Kui soovid pulgakoogile ilusat kollast sisu, küpseta keeks talumunadega ja lõika keeksilt ära tumedamaks küpsenud ääred.
  3. Vahusta toorjuust mikseriga kreemjaks. Soovi korral maitsesta tuhksuhkru, sidruni- või apelsinikoorega. Lisa järk-järgult keeksipurule. Lisa nii palju toorjuustukreemi, et koogisegu hakkaks kokku ja oleks piisavalt niiske, et sellest saaks pallikesi veeretada. Liiga märjast ja kleepuvast segust veeretatud pallid ei hoia oma kuju.
  4. Veereta koogisegust umbes 25 grammised pallid. Liiga suured pallid ei püsi pulga otsas, sest on rasked. Ära suru koogisegu liiga kõvasti kokku, see võib hiljem põhjustada glasuuri mõranemise! Erikujuliste pulgakookide tegemiseks kasuta näiteks väikeseid piparkoogivorme.
  5. Aseta koogipallid alusele ja pane vähemalt 30-40 minutiks (või üleöö) külmkappi. Jahedas tahenenud palle on lihtsam pulga otsa torgata ja need ei vaju mööda pulka alla. Kui sul on kiire, võid koogipallid ka 10-15 minutiks sügavkülma panna, kuid siis jälgi kindlasti, et need läbi ei külmuks, vaid ainult taheneksid. Sügavkülmas jahutamine võib suurema tõenäosusega põhjustada hiljem šokolaadi mõranemist pulgakoogi pinnal. Kui ilus tulemus on oluline, pane  koogipallid pigem tavalisse külmkappi.
  6. Sulata glasuuršokolaad ja vala see klaasi või tassi. Glasuuri peab olema nii palju, et saad terve koogipalli korraga šokolaadi sisse kasta.
  7. Võta koogipallid külmikust välja. Kui teed korraga palju pulgakooke, tõsta välja vaid väike osa pallidest, näiteks kuus tükki. Muidu muutuvad ülejäänud koogipallid toasoojas jälle pehmeks ja neid tuleb uuesti jahutama hakata.
  8. Kasta 1-1,5 cm pulga otsast sulatatud glasuuri sisse. See on vajalik selleks, et liimida koogipall pulga külge. Nüüd torka glasuurine pulk otse koogipalli sisse – umbes poole peale. Liiga kaugele torgatud pulk ei hoia koogipalli kinni. Kui kasutad grilltikku, siis torka koogipalli sisse selle nüri ots.
  9. Hoia pulgast kinni ja kasta koogipall glasuuri sisse nii, et terve pall saaks ühe korraga kaetud ja glasuur ulatuks natuke ka pulga peale. Ära keeruta palli glasuuris, muidu võib see pulga otsast ära kukkuda! Lihtsalt kasta sisse ja tõsta välja. Lase üleliigsel gasuuril tagasi tilkuda.

10. Kaunista pulgakook enne kui glasuur jõuab hanguda! Kohe kui üleliigne glasuur on tagasi tilkunud, raputa pulgakoogile nonparelle, pähklipuru või kaunista väikeste värvilisite kommidega. Kui glasuur juba hangus, saad kaunistusi koogile kleepida selle sama sulatatud glasuuršokolaadiga.

11. Torka valmis pulgakoogid penoplastist aluse sisse, pooleks lõigatud meloni sisse või valmista juba varem ette suhkruga täidetud sügavam nõu. 

Säilita pulgakooke jahedas. Säilivad külmkapis 3-4 päeva. 

Kui palju pulgakooke ühest keeksist saab, sõltub keeksi suurusest ja sellest, kui suuri või väikeseid pulgakooke teha soovid. Ka kreemi kogus oleneb keeksist, kui kuiv või niiske see oma konsistentsi poolest on. Arvesta ka sellega, et glasuurimiseks on vaja sulatada rohkem šokolaadi, kui tegelikult ära kulub.

Sellest Nami-Nami tordipõhjast ja 200 g maitsestamata toorjuustust saab teha 16-18 pulgakooki. Kookide katmiseks piisab 200 g glasuurinööpidest.

Jõuluteemalised pulgakoogid:

Proovi ka neid Nami-Nami retsepte:

Kuigi pulgakookide tegemine võib esialgu tunduda keerulise ja aeganõudvana, on see tegelikult üks vahva ettevõtmine ja mõnus nokitsemine. Katseta julgelt erimaitseliste keekside ja kreemidega!

Fotod: Kaare Sova

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 27.07.2015 15:23 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Merilin
postitatud 11.11.2015 10:21

Õnnestus kenasti isegi tihedas koostöös nelja-aastasega! Pulgaks olid tugevamat sorti puidust kohvisegamispulgad ja kannatas ilusti šokolaadi sees ka keerutada.

Kaare
posted on 12.12.2016 19:33

Väga head näevad välja! ;)

sessi
posted on 07.10.2019 20:53

k

Emma
posted on 05.09.2023 12:54

Kõige halvem retsept üldse!

kärt
postitatud 20.11.2016 07:49

Kuidas teha piparkoogivormidega? Mil viisil need kokku mätsida, et saaks vormiga kuju teha? </br>Kas peaks moodustama mingi plaadi taignaplaadi moodi olluse, kust neid välja lõigata?

Kaare
posted on 12.12.2016 19:32

Just, võib sobiva paksusega "tainaplaadi" kokku suruda või rullida ja siis vormiga kujundid välja lõigata. Pole ise küll proovinud, aga tundub, et see rullimine võiks õnnestuda näiteks kahe toidukile tüki vahel. Väikese piparkoogivormi sisse võib koogisegu ka lihtsalt sõrmedega suruda.

Tokko
postitatud 04.03.2017 10:23

Olen selle järgi mitu korda teinud. väga head.

Lauren
postitatud 12.06.2018 18:08

Mis need kogused võiks olla?

Kaare
posted on 01.09.2020 07:22

Õpetuse viimases lõigus on kogustest juttu, viitega Nami-Nami tordipõhja retseptile!

Katriin
postitatud 30.01.2019 10:23

Kaua valmis tehtud pulgakoogid toatemperatuuril seisavad enne kui koost hakkavad lagunema? Ja sooviks ka täpseid koguseid valmistamiseks! :)

Kaare
posted on 01.09.2020 07:29

Pole testinud :), aga kui pallid on paraja suurusega, glasuur kvaliteetne (ei muutu toatemperatuuril pehmeks) ja lauspäike peale ei paista, ei juhtu nendega midagi hullu!

?
postitatud 28.04.2020 16:07

Nämm!

M
posted on 21.11.2021 21:22

Mina