Plaksumais on kena eestikeelne sõna selle puhvis snäki kohta. Lisanditeta plaksumaisi loetakse üsna tervislikuks ampsuks, või õigemini mitte kuigi kahjulikuks, sest sisuliselt sööb inimene suuremas osas õhku. Plaksumais on kiudainerikas ja kalorivaene. Lõkkes õhitud maisiterad on ilmselt üks esimesi viise üldse, kuidas Kesk- ja Põhja-Ameerika põlisrahvad maisi sööma hakkasid ja alates 19. sajandist on popkorn teinud tõelist võidukäiku kuni tänapäevase ameerikaliku kinokultuurini, kus õhk on plaksumaisi lõhnast iivelduseni paks ja saalis krõbistamine pea et kohustuslik. Kuidas seda aga ise valmistada?
Kõige lihtsam on osta poest valmis pakendatud portsjon ja valmistada see juhendi järgi mikrolaineahjus. Aga ei selle paki sisu koostis ega pakendis kuumutamine pole kuigi tervislikud. Kuidas teha plaksumaisi kodus tervislikumalt ja nii, et tulemuse üle uhke võiks olla ja mikrolaineahju-tooted mängust välja jätta? Tegelikult on see päris kiire ja lihtne.
Esiteks on maisil ja maisil suur vahe. Mis on hea tõlvikult söömiseks, jahuks või loomasöödaks, ei pruugi olla kõige parem variant kodus plaksumaisi tegemiseks. Maisisordid on erinevate omadustega.
Maisiterasid üle keemispunkti kuumutades tekib neis sisalduvast niiskusest (ideaalis 14-15%) veeaur ja rõhk niiskuskindlale kestale. Ühtlasi küpsetab aurutaskukestes olev aur teras sisalduva tärklise. Popkorniks sobiva maisi teradel on tugevamad kestad ja nii peavad need kuumuse käes tekkivale aurusurvele paremini vastu. Jõud on tugevamad ja tera muutub „plahvatades“ suuremaks ning kohevamaks kui nõrgema kestaga sortidel. Tera lõhkemisel paisub aur kiiresti ja nii tekibki kohev ja krõbe tulemus, mida teame popkornina. Rõhk tera sees võib tõusta uskumatu seitsme- kuni üheksakordse atmosfäärirõhuni (7-9 atm). Võrdluseks sõiduauto kummis jääb rehvirõhk jämedalt 2-3 atm vahele ja šampanjapudelis on korgi all rõhku ca 5-6 atm. Nii et popkorni plaksud on pisikesed, aga päris võimsad. Liiga värsked ja suure niiskusesisaldusega terad ei anna head tulemust ja liiga vanad ning väikese niiskusesisaldusega terad ei pruugi lõhkeda. Viimase osas tasub ka kodustes varudes jälgida pakenditel säilivusaegu.
Kõige parema tulemuse peaks saama terasid ühtlaselt 180-190-kraadisel temperatuuril kuumutades. Spetsiaalsetes masinates saavutatakse vajalik temperatuur tänapäeval enamasti õhuga ja ajalooliselt on kasutatud ka tule või süte kohal seisvat traatkorvi või keerlevat trumilt, aga kodus aitab pott ja õli. Rasvainel on sealjuures oluline roll temperatuuri ühtlasemal jaotamisel.
Kas 6. punktis tõsta pott tulelt või kuumutada kohe peale maisi lisamist edasi?
Vastus on siin – paremal 30 sekundit seista lastud ja vasakul kohe edasi kuumutatud. Terade kogus ja pliidi kuumus olid samad. Seista laskmine ja ühtlasem kuumenemine annab palju parema tulemuse, popkorn on kohevam, saab kiiremini valmis (ei lähe seega ka kõrbema) ja vähem teri jääb osaliselt või täielikult lõhkemata.
Tegelikult saab seda tavalist kotita popkorni valmistada ka mikrolaineahjus suures taldrikuga kaetud kausis. Kuna mikrolaineahjul on teine tööpõhimõte, pole seal ka rasvaine lisamine nii oluline. Digilaiskadele kodukokkadele on olemas isegi nutitelefoni rakendused, et nad paukude vahesid ise jälgima ei peaks (autori poolt läbi proovimata ja kasutada omal vastutusel nt Apple’i fännidele ja Androidi sõpradele.)
Mikrolaineahi köögivarustuse hulka ei kuulu, seega neid "võimaitselisi" mikro-popkorne meil ei sööda kunagi. Kasutan Urtekrami maisiterasid, maitsestan soolaga.
Ooo kui lahe, plaanin proovida!
Tänu sellele samale plaksumaisi jutule hakkasin ka mina kodus "maisi plahvatusi" korraldama :)
Parim popkorn ja taluvõid ka.
Mulle tundub see potis tegemine keeruline. Ma teen mikroahjus- panen terakesed suurde kaussi, taldriku kas eks peale ja täisvõimsusel huugama kuni pauguvad. Aega võtab kauem kui spetsiaalse mikroplaksumaisiga, aga maitseb parem. Muuseas, istehtud plaksumais on täutsa tervislik näks- täistera ikkagi :)
Tehtud! Poistel kohe palju mõnusam "Imelisi" vaadata :)
Kõik läks pekki. Tegin 2 laari, proovisin niipidi ja naapidi ja ei saa hakkama, tulevad heal juhul sellised mis vasakpoolsel pildil.. Mida ma valesti teen? :D
Suurepärane popcorn tuli :) olen teinud juba mitu laari. Maitsestamisel soovitan segada popcorn sulavõiga, siis jäävad igasugused maitseained paremini külge.
Väga head tulid aitäh retsepti eest