Erinevad õied annavad salatitele erinevat maitset, tasub leida enda maitsemeelele sobivad kooslused. Kasutama peaks mahedalt kasvanud õisi ja ikka neid, mille puhul kindlalt teada on, et õis süüa kõlbab ja toitu ära ei riku. Piduliku ja särava välimusega roog on igatahes garanteeritud!
Esimesena tahaksin välja tuua meie riigi imekauni sinise sümboli, mis kõikides roogades väga efektne jääb! Kuna sinine ei ole klassikaline toidumaailma värv, on rukkilille kasutamine eriliselt silmi paitav. Rukkilill sobib kasutamiseks nii värskena kui kuivatatult, mil tema kena sinine toon õnneks säilib. Maitse poolest on rukkilill suhteliselt tagasihoidlik, sobides nii magusate kui soolaste salatite lisandiks.
Nami-Nami toimetaja Martiina kasutas viimati rukkilill selle suvise marja-lilleõiesalati valmistamiseks ning mõnusalt krõmpsuva suvise rohelise salati koostises. Proovi järgi!
Kui taimede lehed on kasutusel maitseainena, kõlbavad loomulikult süüa ka nende õied. Maitsetaimede õitel on üldjuhul samalaadne maitse kui taime lehtedelgi, seega sobivad õied sinna, kuhu lehedki. See lihtne kurgisalat tilliõitega on tavaliselt kurgisalatist veidi põnevama tekstuuriga ja kaunima väljanägemisega. Kurgirohu õied sobivad kurgiroogadega kokku nagu sukk ja saabas, seega nende lisamine salatile annab veelgi toredama väljanägemise.
Pune, majoraani ja basiilikuõied sobivad hästi tomatiga – neid on kasutatud siin toekas salatis.
Ka kollased toonid jäävad salatitele lisatuna väga silmapaistvad. Saialille, tuntud ravim- ja teetaime õied on maitsvad ja kaunid, üpriski omamoodi mekiga, mis õnneks küll enamikele sööjatele harjumuspärane. Õielehed kaunistavad koos rukkilillega seda marjasalatit.
Teine kollakas-oranž õitseja on suur mungalill, mille kroonlehed veidi vürtsikalt maitsevad. Seetõttu sobib ta hästi mahedamatele salatitele maitseandjaks – nagu selles caesari kastmega rohelises salatis.
Otseloomulikult sobivad veel väga paljud teiseki õied salatitesse.
Palju võimalusi on õitega (liivatee, saialill, mungalill, kannike, maasikaõied, rukkililled, roosiõied jne. jne.,) kuid ma ei kasuta toiduks. Eriti veel katki kitkutud lilli. Ma tean, et on söödavad, aga ei maitse ja ei meeldi toidus. Küll aga teen ainult õitest teed ja harvadel juhtudel dekoreerin - ja siis peab maitse ka sobima- näiteks liivatee mõne jäätisega, rannaroosi õis mõne desserdi juurde, samuti kannike, rukkilill trühvlil.
Lavendliõisi koogi peale, rukola õisi salatisse. Mungalille õied on ka salatis väga ilusad ja maitsvad.
Salatitesse olen lisanud pôdrakanepi ôisi ja ôienuppe, mis on eriti head ja krômpsuvad. Ilu ja tervislikkus üheskoos.