Aguonų pienas - mooniseemnepiim. Mooniseemneid leotatakse umbes ööpäev külmas vees, siis peenestatakse. Saadud piimjas vedelik on kohustuslik osa leedukate jõuluroogadest.
Alus - õlu. Leedus on õlut pruulitud aastasadu ning riigis on mitu tunnustatud õllepruulijat (nt Švyturys, Utenos Alus, Kalnapilis, Volfas Engelman). Leedukad hindavad oma õlu kõrgelt - umbes 90% Leedus tarbitavast õllest on kodumaist päritolu.
Balandėliai - "väikesed tuvid" ehk hakklihaga täidetud kapsarullid.
Balta mišrainė - valge salat ehk kartulisalat sisaldab kartuleid, porgandeid, mune ja majoneesi.
Bandelės - saiakesed. Leedu kodudes ja pagariärides küpsetatakse väga palju erinevaid väikesaiakesi, neist populaarsemad on kaneelisaiakesed, moonisaiakesed, kohupiimasaiakesed ja moositäidisega saiakesed.
Baravykai - puravikud. Leedukad söövad palju seeneroogi, seente kuningaks peetakse kivipuravikku.
Batonas - tavaline valge sai.
Blynai - pannkoogid. Leedu pannkookide valik on lai - kohupiimapannkoogid, pärmitainapannkoogid, õunapannkoogid, kartulipannkoogid (Bulviniai blynai). Pannkooke serveeritakse tihti hapukoore või moosiga.
Bulviniai blynai - kartulipannkoogid. Riivitud kartulitest pannkooke serveeritakse hapukoorega.
Burokėlių sriuba - peedisupp. Peedisupp valmistatakse peedist, sibulast, porgandist ja sellerist, sealihapuljongist, soolast-piprast ja tillist. Supi kõrvale pakutakse keedetud kartuleid, mida igaüks vastavalt soovile supile lisab.
Cepelinai e. cepakai - tsepeliinid. Varem kutsuti neid didžkukuliai, aga 20. sajandi alguses nimetati ümber tsepeliinideks, sest kuju poolest meenutavad need just neid õhulaevu. Tsepeliine peetakse kõige tähtsamaks Leedu rahvustoiduks. Tsepeliinide juured on Saksa köögis - tegemist on suurte kartuliknellidega, mis on täidetud kas hakkliha, seente, juustu vm. Tsepeliine serveeritakse peekoni-hapukoorekastmega. Retsept siin.
Čeburekas - tšeburekid. Tatarlaste köögist pärit täidetud rasvapirukad.
Čenakai - ühepajatoit liha, kartulite, porgandi jt köögiviljadega, mis valmistatakse ahjus ja mida serveeritakse väikestes savipottides.
Dešra - suitsuvorst
Duona su česnaku - küüslauguleib. Nagu meilgi, on leedukate küüslauguleib tehtud rukkileivast, mida praetakse õlis ja segatakse hakitud küüslauguga. Tihti kaetakse küüslauguleivad sulatatud juustu ja majoneesiga - sel juhul kutsutakse neid "Leedu nachod". Armastatud õllekõrvane :)
Gira - Leedu kali (ka "bajoru gira" ehk bojaaride kali).
Grietinė - hapukoor. Armastatud tooraine, mida kasutatakse nii soolaste kui ka magusate roogade juures.
Grybienė - seenesupp. Enamasti tehakse seenesuppi kivipuravikest (vt baravykai), maitseks peekonit ja hapukoort.
Grybukai - seenekujulised väikesed präänikud, mis on maitsestatud kaneeli, nelgi, muskaadi ja kardemoniga.
Juoda duona - "must leib". Ka Leedu rukkileib on tihti maitsestatud köömnetega.
Karbonadas - sealihašnitsel
Kastinys - maitsestatud hapukoore ja või segu. Maitset võivad anda köömned, küüslauk või ürdid. Kasutatakse ahjukartulite serveerimiseks. Kastinys on pärit Lääne-Leedust, Žemaitija e. Samogitia piirkonnast.
Kėdainių blynai - hakklihaga täidetud riivitud kartuli pannkoogid.
Kefyras - keefir. Keefiri serveeritakse tihti praetud kartulite (keptos bulvės) juurde; see on kohustuslik komponent leedukate kuulsa šaltibarščiai külmsupi sees.
Keptos bulvės - praetud kartulid. Lihtne ja levinud roog. Kartulid lõigatakse õhukesteks viiludeks ning praetakse pannil krõbedaks. Praetud kartulitele võib lisada erinevaid lisandeid (liha, muna, juust, köögiviljad), tihti serveeritakse marineeritud kurgi ja keefiriga.
Kiaušinienė - omlett. Omletti serveeritakse tihti peekoniga, serveeritakse tumeda rukkileivaga.
Kibinai - väikesed lihapirukad. Kibinai pirukad on pärit Trakai piirkonnas elavate karaiimide köögist.
Kijevo kotletas - Kiievi kotlet. Ukraina päritolu, aga nüüd väga populaarne ka Leedus.
Kisielius - kissell. Kõige populaarsem on jõhvikakissell. Kisselli serveeritakse tihti soojalt ja talviti on see eriti populaarne.
Koldūnai - pelmeenid. Kõige levinum on hakklihatäidis, aga kohupiimatäidisega, seenetäidisega jm pelmeenid on samuti populaarsed. Leedus tuntakse ka väga põnevaid mustikatäidisega pelmeene (šaltanosiai).
Kotletai - hakk-kotletid. Kotlette serveeritakse tavaliselt kartulipudru ja kastmega.
Krienai - mädarõigas. Riivitud mädarõigas soola, äädika ja veega; mõnikord lisatakse värvi andmiseks ka peedimahla.
Kūčiukai - väikesed mooniseemnekrutoonid, mida serveeritakse jõuluõhtul.
Kugelis - vt plokštainis. Nami-Namist leiad sellise retsepti.
Kumpis - sink, levinuim on suitsusink.
Lašiniai - soolatud ja suitsutatud pekk, mida tihti kasutatakse kartuitega serveeritavate kastmete valmistamiseks. Vrdl ukrainlaste salo, mis on ainult soolatud.
Lietiniai su varške - kohupiimatäidisega pannkoogid. Tihti on maitseks lisatud kaneeli, marju või puuvilju.
Margučiai - lihavõttemunad.
Mieliniai blynai - pärmitainapannkoogid. Pontsakaid pannil praetud pannkooke serveeritakse hapukoore või moosiga.
Plokštainis - üks Leedu armastatuimaid roogi. Riivitud kartulitest vormiroog küpsetatakse ahjus. Varem kutsuti seda kugelis, ent tänapäeval on plokštainis levinum nimetus. Nii roog kui ka varasem nimi on saksa päritolu. Siit leiad retsepti.
Pyragas - pirukas/kook. Õunapirukas on ilmselt armastatuim, kuigi valik on muidugi laiem.
Raudona mišrainė - "punane salat". Koos balta mišrainė ehk valge salatiga on rauda mišrainė Leedu üks armastatuimaid salateid. Salatis on peet, oad, hapukurk ja majoneesi- või vinegrettkaste. See populaarne retsept on ka Nami-Namis olemas.
Rauginti kopūstai - hapukapsas. Hapukapsast serveeritakse tihti veel krõmpsuva toorsalatina või hautatakse searibidega.
Ruginė duona - rukkileib.
Rūgpienis - hapupiim.
Silkė - heeringas. Kõige populaarsem kala Leedu köögis, mida enamasti serveeritakse soolatult või marineeritult. Perepidudel ja pidulikel puhkudel serveeritakse erinevaid heeringaga salateid.
Skilandis - vinnutatud suitsuvorst, mis valmistatakse hakkliha ja sealihatükikestega. Vanasti topiti vorstisegu seasoolde, nüüd pigem tehiskestadesse.
Sumuštiniai - võileivad. Leedu võileibade valmistamiseks kasutatakse tumedat rukkileiba ja need on "avatud" võileivad. Levinud katted on erinevad singid ja vorstid, juust, kalakonservid. Võileib on eelroog või vahepala, mitte omaette eine.
Sūris - juust. Leedukad tunnevad laia juustuvalikut, nii kõvu kui pehmeid, lisaks kodujuust, suitsujuust ja dessertjuustud.
Šakotis - puukook. Sakslaste Baumkuchen'i eeskujul valmistatav kook. Kuna šakotist on üsna keeruline valmistada, siis seda tehakse harva kodudes. Šakotis on traditsiooniline Leedu pulmakook, kuigi see komme on taandumas.
Šaltanosiai - "külmad ninad". Mustikatega täidetud pelmeenid.
Šaltibarščiai - külm peedisupp. Tehakse keefiri, kurgi, muna, tilli ja riivitud peediga. Varasuvine supp, mida serveeritakse keedetud kartulitega. Retsept siin.
Šaltiena - sült. Leedu sült valmistatakse kollageenirikastest searümba osadest (kõrvad ja jalad). Serveeritakse külmana, lisandiks äädikas või majonees.
Šašlykai - šašlõkk. Kõige levinud grilliroog, mis jõudis Kaukaasiast Leetu nõukogude ajal. Leedus on levinum sealihast šašlõkk. Serveeritakse riisi, rukkileiva, rohelise sibula, värske kurgi ning ketšupiga.
Šližikai - vaata kūčiukai.
Švilpikai - "vilistajad". Need on väikesed praetud või küpsetatud kartulipelmeenid, mida serveeritakse puraviku- või peekonikastmega.
Tinginys - "laisk mees". Meie Kirjut Koera meenutav külmkapikook küpsiste, kondenspiima, kakaopulbri ja võiga. Retsept on Nami-Namis täitsa olemas!
Troškinti kopūstai - hautatud hapukapsas. Searibiga hautatud kapsast serveeritakse krõbedate peekonikõrnetega, lisandiks keedukartulid.
Varškė - kohupiim. Kohupiima kasutatakse Leedu köögis väga laialdaselt (Lietiniai su varške, Varškėčiai, Varškės apkepas, Varškės spurgos)
Varškėčiai - keedetud või praetud sõrnikud.
Varškės apkepas - kohupiimavorm. Kohupiimavormi serveeritakse tihti hommikusöögiks või õhtusöögiks, seda ei peeta magustoiduks.
Varškės spurgos - kohupiimapontšikud. Kohupiimapontšikud frititakse rohkes õlis.
Vėdarai - vorstid seasooles. Bulviniai vėdarai on kartulitäidisega vorstid, kraujiniai vėdarai on vere ja odrakruubitäidisega vorstid. Serveeritakse praetult.
Žagarėliai - krõbedad rasvaküpsised. Eestlased tunnevad neid nt seakõrvade nime all.
Žemaičių blynai - Žemaitija pannkoogid, mis valmistatakse riivitud kartulitest tehtud tainast, täidetud hakklihaga. Serveeritakse sulavõi ja hapukoorega.
Loe veel:
Artikkel ilmus esmalt 2018. aastal.
Just eelmisel nädalal mõtisklesin Vilniuses, et mida kohalikku võiks süüa peale tseppeliinide :). Järgmiseks korraks siis targem.