Kuidas tomatitaimi kasvuhoonesse istutada?

Hästi funktsioneeriva kasvuhoone omamine on meie kliimas tomatite kasvatamiseks suur eelis. Jah, ma panen igal aastal mõned taimed ka õue kasvama, aga nende saagikus jääb siiski oluliselt madalamaks võrreldes kasvuhoonetaimedega. Aga kuidas see taimede istutamine siiski käib?

 

Millised on ilusad taimed?

Alustuseks peab mõtlema, millised on head taimed, mida istutamiseks valida. Tugev ja terve tomatitaim, mis just paras kasvuhoonesse istutamiseks, on umbes poole meetri pikkune (no nii enam-vähem, joonlauaga mõõtma ei pea minema), omab nelja kuni kuut kena lehte, on ühtlaselt tumeroheline (kollakad, heledad taimed näitavad mikroelementide puudust jm muresid) ja ideaalis omab õienupukesi. Taime vars võiks olla piisavalt jäme, et nii pikka taime kenasti püsti hoida (kuigi õrnake on ta ikka, seega tasub teda koheselt toestada!).

NB! Olles aastaid ise taimi kasvatanud, „tavalisel kodusel meetodil“ (loe: aknalaual ja tavavalgusega, ilma soendusmattideta), ei vasta mu taimed enamasti kõigile ülaltoodud kriteeriumitele. Kui ka Teil sama juhtub, ei tasu meelt heita – tomat on visa taim ja kasvab tublilt ka kehvemate tingimuste kiuste!

Kuhu taimi istutada?

Kasvuhooneid on erinevaid. Osadel on sisse ehitatud peenrad, kuhu taimed istutatakse. Teised kasutavad suuri istutuspotte või istutavad taimed otse istutuskottidesse. Iseenesest töötavad kõik viisid. Meie kasutame ehituspoest ostetud kandilisi segukaste (olid vist 80 liitrised), kuhu igal aastal uue värske mullasegu sisse paneme. Sel viisil saame tagada, et taimed saavad igal aastal toitaineterikka mulla ja erinevate kahjurite/haiguste tõenäosus on ka väiksem. Sügisel, pärast tomatihooaja lõppu viime kasutatud mulla kasvuhoonest välja aiamaale, kus see kasutust leiab.

Samal ajal on mul hea võrdluseks vaadata oma ema kasvuhoonet. Tema eelistab valmistehtud peenraid, milles ta mulda ei vaheta. Ka seal kasvavad tomatid edukalt ja suuri krahhe pole ei temal ega mul veel ette tulnud. Seega – nagu ka alguses öeldud sai – toimivad kõik viisid :)

Mullasegu, millesse taimed istutada, on väga oluline, kuna see peab andma taimele kasvamiseks vajalikud toitaineid. Ideaalis istutaks ma taimed üleni „kodukootud“ komposti sisse, aga mul pole seda piisavalt. Seega on aastate jooksul välja kujunenud segu meie jaoks nii: Pool kasti poest ostetud kasvuturvast, sellesse võimalikult suur ports kodust komposti, lisaks paar peotäit vihmaussisõnnikut ehk biohuumust.

Mullasegu on kindlasti asi, mida iga taimekasvataja on enda käe järgi välja timminud. Tean soovitusi, et tomatitaime alla peaks matma ühe räime, mis lagunedes kasulikke aineid annaks. Või soovitusi, et jahvatatud munakoore pulbrit tasub mullasegusse segada. Kindlasti on neid soovitusi veel palju ja lõpuks kasutab iga aiapidaja endale meelepärast segu :)

Kuidas tomatitaim mulda istutada?

  • Kui õige mullasegu paigas, teen sellesse süvendi
  • Kastan mullasegu hästi märjaks
  • Istutan tomatitaime võimalikult sügavale. Tomatitaimel on tore omadus ka varreosast juuri kasvatama hakata. Seetõttu võib taime istutada nii sügavale, kui soov on. Istutamise ajal tasub eemaldada taimed mõned alumised lehed (eriti kui need just kõige tervemad välja ei näe) ja selle võrra taim veelgi sügavamale istutada. Siis kasvab tomatile tugevam juurestik ja taim saab elujõulisem. NB! See päästab hästi ka pikaks veninud taimede puhul -sel juhul istutan taimed isegi poolviltu mulla sisse, võttes enne omajagu alumisi lehti ära. Just nii, et välja jääb vaid taime tipp koos mõne lehega
  • Lõpuks katan augu ettevaatlikult mullaseguga
  • Kuna tomatitaimi tuleb üpriski varsti üles siduma hakata, panen valmis ka sidumisnöörid. Tean, et osadele aednikele meeldib sidumisnööri ots samuti tomatitaime alla auku pista, et siis on nöör kohe kinnitatud. Mina eelistan selle siiski ruumika aasaga taime alumise lehe kandis ümber varre siduda (aga kindlasti mitte tihedalt ümber varre, sest vars kasvab ajas jämedamaks!)

Kuidas tomatitaimede eest edasi hoolitseda, loe siit artiklist!

 

Loe veel:

Martiina Anni
Martiina Anni
postitatud 03.05.2020 10:58 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid