Reisiampsud #22: Aet Trisberg & Kreeta

"Reisiampsud" on Nami-Nami uus lugudesari, kus uurime armastatud eestimaalaste käest, mida maitsvat nad oma viimasel reisil sõid ja soovitame retsepte, mille abil reisimälestusi oma koduköögis taaselustada.

Sel korral kirjutab oma Kreeta saare reisimuljetest tuntud toidublogija ja mitme kokaraamatu autor Aet Trisberg. Aet kirjutas Kreeta-reisist ka oma blogis - loe siit.

Kus käisid ja kui kaua reis kestis?

Veetsin oktoobri algul perega nädala Kreeta saarel. Reeglina oleme reisidel väga liikuvad, nii ka Kreetal, kus sai selle nädala jooksul tohutult mitmekesist looduse ilu avastatud. Kuna oktoobri alguse ilm oli veel suviselt soe, olid paljud tegevused seotud vee ja ujumisega. Avastasime mitmeid laguune Kreeta rannikul, kuhu sai ligi põhiliselt kas matkates või kaljult alla ronides. Käisime ka kõrgetes mägedes ning kanjonites ja koobastes.

Ka tutvumine kohaliku köögiga on alati meie reiside lahutamatu osa. Selle nädala jooksul avastasime intensiivselt Kreeka kööki ning võtsime ka ette külaskäigu oliiviõli tehasesse, mille õli me oleme Eestis juba aastaid tarbinud. Nägime oma silmaga, kust mäenõlvadelt korjatakse oliivid ning kuidas valmib meie lemmik külmpressitud mahe oliivõli.

Milline oli reisil sinu tüüpiline hommikusöök?

Reiside hommikusöögid erinevad alati hommikusöökidest, mida tavaliselt kodus olen harjunud sööma. Tavapärase jogurti või smuuti asemel söön eriti just Lõuna-Euroopa reisidel sageli saia, mis on sealkandis alati väga ahvatlev. Reisidel ärkan reeglina perest varem ning käin hommikujooksul, mille käigus otsin üles ka kohaliku saiapoe ning saabun jooksult ühes värske krõbeda koorikuga saiaga - nii ka Kreetal olles. Krõbedat saia meeldib mulle süüa koos juustu ja tomatiga, kõrvale (värskelt pressitud) apelsinimahla.

Osa Kreeta reisi hommikusööke sõime aga hotelli buffet-lauas. Neil päevadel valmistasin endale olemasolevast toorainest ise Kreeka salati.

Millised olid kolm kõige eredamat toidumälestust?

Kreeka õhtusöögid on enamasti väga kaloririkkad ning koosnevad mitmest käigust. Tavern'ides serveeritavad toiduportsjonid on enamasti suured ning kahe käigu söömine täidab kõhtu rohkem kui oleks mõistlik. Lisaks tuleb arvestada, et enne tellitud toite tuuakse lauda ka saiaviilud koos oliiviõli või tomatikastmega ning õhtusöögi lõpetuseks pakutakse veel maja poolt ka väike magus suupiste.

Sellel Kreeta reisil avastasin Kreeka köögist enda jaoks fava. Fava on hummuselaadne taimne määre, mida valmistatakse kuivatatud kollastest hernestest ning mida süüakse eelroaks koos krõbedaks küpsetatud saiaga või lihtsalt krõbeda koorikuga saiaga. See oli minu absoluutne lemmiktoit Kreetal, mida proovisin erinevates söögikohtades korduvalt. Favat süüakse nii soojalt/leigelt kui ka külmalt ning serveeritakse enamasti koos hakitud sibulaga.

Kreekas ei saa mööda vaadata ka Kreeka salatist (horiatiki salata ehk külasalat), mis on ilmselt kõige tuntum Kreeka toit väljaspool Kreekat. Kreetal viibides sõin ma Kreeka salatit absoluutselt iga päev, vahel isegi mitmel toidukorral ja ei tüdinenud sellest. Kreeka salat koosneb robustselt (suured ja lohakad tükid) hakitud tomatist, kurgist, paprikast ja punasest sibulast, mille peal on paks viil feta juustu, maitseks musti kividega oliive ja pune. Salatile pole lisatud soola, pipart, oliiviõli ega palsamiäädikat, neid paneb igaüks enne sööma asumist ise. Feta juust on Kreekas tehtud alati kas lambapiimast või lamba- ja kitsepiima segust, mitte nagu siin müüdavad lehmapiimast analoogid. Feta juustude maitse ja tekstuur erineb oluliselt ka Kreeka tavern’ides süües - võib saada kohalikus talus toodetud fetat, aga ilmselt ka poekaupa. Tekstuur võib kõikuda kuivast kuni mõnusalt kreemjani.

Veel üks mu uus lemmik pärineb Kreeka magustoitude hulgast. Kreeka õhtusöögi lõpetuseks pakutakse väike ports Kreeka jogurtit koos kleepjalt magusa rosinakeedisega. Mulle tundus, et selle magusa keedise tooraineks olid seal tegelikult pigem viinamarjad, mis olid poolkuivanud olekus ja meenutasid seega maitselt rosinaid. Igal juhul on see imeline kooslus hapukast Kreeka jogurtist ning magusatest marjadest.

Reisidel proovitud toidud on sageli ka inspiratsiooniallikaks kodusel toiduvalmistamisel, nii olen ka sel korral oma uued avastused kodus järgi proovinud ja retseptid ka toidublogisse lisanud.

Nami-Nami soovitab:

Nami-Nami perenaine Pille Petersoo on küll käinud korduvalt Kreekas, aga mitte veel Kreeta saarel. Aeti loos mainitud road on aga meil Nami-Namis pea kõik olemas. Fava retsepti leiad siit ja ehtsa Kreeka salati retsepti siit. Rosinadessert liigitub Kreekas nii armastatud "lusikamaiuste" (kr. k. glyka tou koutaliou, ingl. k. spoon sweets) alla. Seda retsepti Nami-Namis veel ei ole, nii et soovitame hoopis ühte väga mõnusat Kreeka riisipudingit!

Lisaks leiad Nami-Nami retseptikogust veel paar just Kreeta saarele omast retsepti - loe siit.

Loe veel:

Loe Aeti toidujutte tema "Aet köögis" blogis ja Facebookis

Aet Trisberg
Aet Trisberg
postitatud 11.11.2018 18:57 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid