Artišokkide valmistamine

Harilik artišokk (ingl. k. globe artichoke, lad. k. Cynara cardunculus var. scolymus) on mitmeaastane korvõieliste sugukonda kuuluv köögivili, mida aeg-ajalt leiab ka Eesti poelettidelt.  Kuidas aga seda põnevat delikatess-köögivilja toiduks kasutada? 

Siin 2008. aasta kevadel ühes Madriidi köögis pildile püütud fotoseeria, kus tuntud Hispaania illustraator ja toidublogija ning mitme Nami-Nami kokaraamatu illustratsioonide autor Ximena Maier artišokke söömiseks ette valmistab. Sellisel moel valmistatakse artišokki ette, kui on plaanis süüa artišokilehtede lihavat osa. 

Esmalt eemalda puisemad ja koledad välimised lehed:

Lõika ära puine varreots:

Koori varreots ära (mõned inimesed armastavad ka artišokivart süüa):

Lõika lehetipud ära:

Pane potti koos paari petersellioksa ja sidruniviiluga. Ka loorberilehe võib potti visata, selle maitse sobib hästi artišokiga:

Keeda tasasel tulel mõnikümmend minutit ehk kuni valmimiseni (kui leht kergesti artišoki küljest ära tuleb, siis on see valmis). Nõruta:

Nüüd on artišokid nautimiseks valmis! Rebi sõrmedega lehed ükshaaval artišoki küljest ära, kasta sulavõisse või kvaliteetsesse oliiviõlisse, siis pista lehe paksem ots suhu ja rebi hammastega pehme artišokiosa ära. :)

Artišoki keskel olevat kiulist pusa ei sööda, küll aga süüakse ära seda ümbritsev "artišokisüda". 

Loe veel:

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 03.04.2018 12:05 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Piret Lai-Neubacher
postitatud 03.04.2018 18:09

Alguses tundus maitselt ja lõhnalt nagu sööks keedetud krüsanteeme, nüüd on aga minu lemmikud

Pille
posted on 06.04.2018 10:45

See on nii vahva kirjeldus, Piret. Tunnistan, et jään keedetud krüsanteemide maitse ja lõhna visualiseerimisel hätta :D

Merx
postitatud 04.04.2018 11:09

Nii põneva välimusega vili! Ma pole kunagi söönud :O

Indrek P.
postitatud 06.04.2018 23:26

Rooma juudi getos oli kinnisidee neid 2 nädalat tagasi süüa, aga ei leidnud oma tohmanluses mitte ühtegi sellise suunitlusega restorani sealkandis üles. Pidin leppima keskpärase pasta all'arrabbiata'ga.

Pille
postitatud 13.04.2018 17:18

Käisin täna Balti jaama turul ja üllatuslikult müüdi igati ilusaid artišokke lausa kahes letis - ja need olid eri sorti artišokid. Ühed olid veidi lillakad ja väga ümmargused, teised rohekad ja veidi saledamad. Äge!

Ants
postitatud 24.01.2021 22:15

Oliivõlis ja vürtsika toorjuustuga täidetuna tõeline maiuspala. Viini Naschmarkt on lähim koht, kus saadud. Arvatavalt Berliinis ka kuskil turgudel, aga pole sattunud. Venemaal-Ukrainas pole kohanud.