Süüa tuleks kõrvade, mitte silmadega?

Viimase aja teadusuudised võiks ehk kokku võtta tõdemusega, et süüa tuleks kõrvadega, mitte silmadega. Seda vähemasti siis, kui eesmärk on vältida ülesöömist, ülekaalu jne.

Nimelt on Cornelli ülikoolis välja selgitatud, et pilt toote pakendil võib sööjat mõjutada enam kui pakendile märgitud soovituslik portsjoni suurus. Pilt räägib rohkem kui tuhat sõna ja kui koogipulbri pakil on pildil suur koogitükk, siis tundub inimesele ka igati normaalne  endale selline tükk serveerida, pööramata tähelepanu väikses kirjas soovitustele paki tagaküljel. Ühtlasi selgus, et pakenditel kujutatud portsjonisuurused erinevad energiasisalduselt tihti oluliselt, keskmiselt lausa 134 % tekstis soovitatud portsjonisuurusest kas siis portsjoni füüsilise suuruse tõttu või on toodet kujutatud energiarikaste lisadega (nt kastmed, glasuurid), mida soovitusliku portsjonisuuruse juures arvesse pole võetud. Isegi toitlustustöötajad, kes peaks oskama sellega arvestada, serveerisid keskmiselt 122 kcal võrra soovituslikust suurema portsjoni. Viga oli väiksem, kui oli selgitatud, et pildil kujutatud lisasid pole soovitusliku portsjonisuuruse juures arvesse võetud.

Brigham Young University ja Colorado State University teadlaste koostöös on avaldatud uuring, mis käsitleb söömise käigus tekkivate helide mõju söödava toidu kogusele. Ja mitte eriti üllatavalt selgub, et söömishelide kuulmine vähendab söödava toidu kogust. Nii et telekas ja raadio kinni, klapid kõrvast ja tähelepanu söömise ajal söömisele – võib mõjuda tervislikult kehakaalule. Matsutamine ei pruugi selles valguses enam nii ebameeldiva harjumusena tundudagi…

Loe veel:

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 30.03.2016 22:36 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid