Isane ja emane paprika – kumb on maitsvam? Aga tegelikult?

Paprikad on, nagu välja tuleb, juba mõnda aega segatud alusetult alatusse seksiskandaali. Netis ringleb pildike teemal, et üks ülalkujutatutest on isane ja teine emane paprika ning see kolmetipuline "isane" sobivat paremini kuumutamiseks ja neljatipuline "emane" olevat magusam ning parem värskelt söömiseks. Milline on emane õun, isane tomat? Kas sugu on taimel või õiel või viljal? Millisel?

Taimede paljunemine ja suguelu on natuke mitmekesisem kui inimene seda ilmselt enamasti selgroogsete loomade analoogia baasil ette kujutab. Paprika puhul on asi siiski üsna lihtne. Viljad arenevad hermafrodiitsetest õitest, millel on nii isas- kui emassuguorganid - tolmukad ja emakas. Vili areneb emaka sigimikust, millel on seemnealgmed. Pimetestis maitstes poleks neil kahel viljal võimalik vahet teha, sest seda vahet ei ole. Paprika viljadel ei ole sugu ja maitset mõjutavad paprika sort, küpsusaste ja kasvutingimused.

Poisid ja tüdrukud, sööge sootut paprikat edasi! Nii, nagu maitsevad erinevalt Suislepp ja Antoonovka, näevad välja ja maitsevad erinevalt ka erinevat sorti paprikad. Osad sordid on paremad toorelt söömiseks, osad kuumutamiseks.

Loe veel:

Artiklit toetab kodumaine naturaalsete puhastus- ja pesuvahendite tootja Mulieres:

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 08.03.2016 14:13 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Tiina
postitatud 09.03.2016 20:42

<p>Kuidas sellised väärarvamused üldse alguse saavad? Keegi peab ju otsa lahti tegema ja kusagil (ilmselt internetis) sellise asja kirja panema. Miks?</p><p> Et igasugu jama laialdaselt jagatakse, on teada, sest paljud ei viitsi ju mõelda, ja "kõik, mis kirjas, on tõde", aga milleks peaks selliseid asju üldse alustuseks välja mõtlema? Mõni paprikatootja üritab läbimüüki tõsta?</p>

Merilin
posted on 10.03.2016 12:08

Et kui elu igav on, siis tuleb põnevaks elada? Poes paprikate sugu määrata, terakeste ja kristallide vahendusel universumi täiusega üheks saada jne. Kõik asjad paraku tegelikult pole nii põnevad, kui neid müüa või "müüa" üritatakse...