Popkornist ehk plaksumaisist

Plaksumais on kena eestikeelne sõna selle puhvis snäki kohta. Lisanditeta plaksumaisi loetakse üsna tervislikuks ampsuks, või õigemini mitte kuigi kahjulikuks, sest sisuliselt sööb inimene suuremas osas õhku. Plaksumais on kiudainerikas ja kalorivaene.  Lõkkes õhitud maisiterad on ilmselt üks esimesi viise üldse, kuidas Kesk- ja Põhja-Ameerika põlisrahvad maisi sööma hakkasid ja alates 19. sajandist on popkorn teinud tõelist võidukäiku kuni tänapäevase ameerikaliku kinokultuurini, kus õhk on plaksumaisi lõhnast iivelduseni paks ja saalis krõbistamine pea et kohustuslik. Kuidas seda aga ise valmistada? 

Kõige lihtsam on osta poest valmis pakendatud portsjon ja valmistada see juhendi järgi mikrolaineahjus. Aga ei selle paki sisu koostis ega pakendis kuumutamine pole kuigi tervislikud. Kuidas teha plaksumaisi kodus tervislikumalt ja nii, et tulemuse üle uhke võiks olla ja mikrolaineahju-tooted mängust välja jätta? Tegelikult on see päris kiire ja lihtne.

Esiteks on maisil ja maisil suur vahe. Mis on hea tõlvikult söömiseks, jahuks või loomasöödaks, ei pruugi olla kõige parem variant kodus plaksumaisi tegemiseks. Maisisordid on erinevate omadustega. 

Maisiterasid üle keemispunkti kuumutades tekib neis sisalduvast niiskusest (ideaalis 14-15%) veeaur ja rõhk niiskuskindlale kestale. Ühtlasi küpsetab aurutaskukestes olev aur teras sisalduva tärklise. Popkorniks sobiva maisi teradel on tugevamad kestad ja nii peavad need kuumuse käes tekkivale aurusurvele paremini vastu. Jõud on tugevamad ja tera muutub „plahvatades“ suuremaks ning kohevamaks kui nõrgema kestaga sortidel.  Tera lõhkemisel paisub aur kiiresti ja nii tekibki kohev ja krõbe tulemus, mida teame popkornina. Rõhk tera sees võib tõusta uskumatu seitsme- kuni üheksakordse atmosfäärirõhuni (7-9 atm). Võrdluseks sõiduauto kummis jääb rehvirõhk jämedalt 2-3 atm vahele ja šampanjapudelis on korgi all rõhku ca 5-6 atm. Nii et popkorni plaksud on pisikesed, aga päris võimsad. Liiga värsked ja suure niiskusesisaldusega terad ei anna head tulemust ja liiga vanad ning väikese niiskusesisaldusega terad ei pruugi lõhkeda. Viimase osas tasub ka kodustes varudes jälgida pakenditel säilivusaegu.

Kõige parema tulemuse peaks saama terasid ühtlaselt 180-190-kraadisel temperatuuril kuumutades. Spetsiaalsetes masinates saavutatakse vajalik temperatuur tänapäeval enamasti õhuga ja ajalooliselt on kasutatud ka tule või süte kohal seisvat traatkorvi või keerlevat trumilt, aga kodus aitab pott ja õli. Rasvainel on sealjuures oluline roll temperatuuri ühtlasemal jaotamisel.

  1. Vali poest popkorni tegemiseks mõeldud mais ja väldi mikrolaineahjus valmistamiseks mõeldud spetsiaalses kotis ja lisanditega tooteid.
  2. Võta laia ja paksu põhjaga pott ja kata selle põhi õhukese hästi kuuma taluva õli või muu sularasva kihiga ja viska sisse mõni maisitera. Soovi korral lisa soola nüüd, sest siis jaotub see hiljem ühtlasemalt. Kui on soov kasutada võid, tuleks eelistada selitatud võid, sest see talub paremini kõrget  temperatuuri. Tavalise või puhul tuleks see hiljem eraldi sulatada ja valmis popkorniga segada, et või maitset saada.                               
  3. Kata pott kaanega, tõsta kuumale pliidile ja oota esimesi plõkse. Eemalda lõhkenud terad potist.
  4. Lisa ülejäänud mais potti nii, et see katab põhja ühes kihis ja kata pott kaanega. Eriti oluline on, et terad oleksid ühes kihis, sest siis nad kuumenevad ühtlasemalt ja valmivad kiiremini ning on väiksem oht enne valminuid ära kõrvetada. Mida laiema põhjaga pott, seda rohkem popkorni saab korraga teha.
  5. Raputa potti, et terad kattusid rasvaga ja jaotuksid ühtlaselt mööda põhja laiali. 
  6. Tõsta pott tulelt 30 sekundiks ära (või lülita induktsiooni/gaasi puhul pliit välja). See aitab teradel ühtlasemalt peaaegu õige temperatuurini kuumeneda ja nad lõhkevad hiljem rohkem ühel ajal. Teoreetiliselt võiks nii saada ka kohevama popkorni, sest sisemus jõuab ka rohkem kuumeneda ja mitte ainut välimised kihid. Liiga aeglaselt kuumutatud terad jällegi jäävadki suuremalt jaolt teradeks, sest aur tekib aeglaselt ja immitseb tera tipust enne välja, kui on piisavalt rõhku, et kest järele annaks ja tera paisuda saaks. 
  7. Pane pott endiselt kuumale pliidile ja oota pauke. Potti võib vahepeal natuke raputada, et veel lõhkemata terad kindlasti poti põhja jõuaks. Kaas võiks olla natuke irvakil, et veeaur potist  välja pääseks, aga siiski  nii, et lendav popkorn potti jääks.                          
  8. Kui paukude vahe kasvab paarile sekundile, on õige aeg pott tulelt võtta ja valmis popkorn välja kallata. Mõned terad jäävad enamasti küll terveks, aga on väiksem oht valmis popkorni liigselt kõrvetada. Mõistlik on kaant natuke potil hoida, et veenduda, et mõni hiline lõhkeja sealt põgenema ei pääseks, aga välja kallata tuleks siiski võimalikult kiiresti. Nii jääb popkorn krõbedam.
  9. Soovi korral maitsesta popkorni kuumalt näiteks sulavõi ja mee segu ning meresoolahelvestega. Maitsestada saab mugavalt kas potis või suuremas kotis läbi raputades.                                                

 

Kas 6. punktis tõsta pott tulelt või kuumutada kohe peale maisi lisamist edasi?

Vastus on siin – paremal 30 sekundit seista lastud ja vasakul kohe edasi kuumutatud. Terade kogus ja pliidi kuumus olid samad. Seista laskmine ja ühtlasem kuumenemine annab palju parema tulemuse, popkorn on kohevam, saab kiiremini valmis (ei lähe seega ka kõrbema) ja vähem teri jääb osaliselt või täielikult lõhkemata.     

        

 

Tegelikult saab seda tavalist kotita popkorni valmistada ka mikrolaineahjus suures taldrikuga kaetud kausis. Kuna mikrolaineahjul on teine tööpõhimõte, pole seal ka rasvaine lisamine nii oluline. Digilaiskadele kodukokkadele on olemas isegi nutitelefoni rakendused, et nad paukude vahesid ise jälgima ei peaks (autori poolt läbi proovimata ja kasutada omal vastutusel nt Apple’i fännidele ja Androidi sõpradele.) 

Proovi neid popkorniretsepte Nami-Namis:

NB! Fotol olevaid Texas Popcorn maisiteri tasub otsida Prisma ja Rimi kauplustest:

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 08.10.2015 08:17 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Qsti
postitatud 09.10.2015 15:02

Mikrolaineahi köögivarustuse hulka ei kuulu, seega neid "võimaitselisi" mikro-popkorne meil ei sööda kunagi. Kasutan Urtekrami maisiterasid, maitsestan soolaga.

Vike
postitatud 22.10.2015 17:03

Ooo kui lahe, plaanin proovida!

Anne Ots
postitatud 13.02.2016 19:17

Tänu sellele samale plaksumaisi jutule hakkasin ka mina kodus "maisi plahvatusi" korraldama :)

Maigi Riivald
postitatud 13.02.2016 19:37

Parim popkorn ja taluvõid ka.

Silja Laht
postitatud 13.02.2016 20:05

Mulle tundub see potis tegemine keeruline. Ma teen mikroahjus- panen terakesed suurde kaussi, taldriku kas eks peale ja täisvõimsusel huugama kuni pauguvad. Aega võtab kauem kui spetsiaalse mikroplaksumaisiga, aga maitseb parem. Muuseas, istehtud plaksumais on täutsa tervislik näks- täistera ikkagi :)

Taavi Täht
postitatud 13.02.2016 21:55

Tehtud! Poistel kohe palju mõnusam "Imelisi" vaadata :)

Laura
postitatud 24.03.2018 20:00

Kõik läks pekki. Tegin 2 laari, proovisin niipidi ja naapidi ja ei saa hakkama, tulevad heal juhul sellised mis vasakpoolsel pildil.. Mida ma valesti teen? :D

Plaksumais
postitatud 17.09.2018 19:40

Suurepärane popcorn tuli :) olen teinud juba mitu laari. Maitsestamisel soovitan segada popcorn sulavõiga, siis jäävad igasugused maitseained paremini külge.