Looduslikult värviline piparkoogiglasuur

Kuidas looduslike vahenditega piparkoogiglasuuri toonida? Nami-Nami toimetaja Martiina Anni selgitab. 

Ilmselt on iga piparkoogiküpsetaja kasvõi korra elus oma piparkooke looduslikul teel värvitud glasuuriga kaunistanud. Kakaoga pruuni värvi saavutamine ja munakollase kasutamine kollaseks värviks on aegade algusest peale levinud. Samas pakub loodus veel palju teisi toredaid värvitoone! Miks mitte aeg-ajalt eriti värvilisi piparkooke teha!  

Esmalt tuleb valmistada glasuur. Klassikalise glasuuri retsepti leiad siit! Kui eelistad munavaba glasuuri, vaata retsept siit.

Ja kui valge glasuur on valmis, saab seda edasi toonida. Sealjuures on oluline teada, et kui toonimiseks kasutada mahla või muid vedelikke, muutub glasuur vedelamaks ja vajab juurde tuhksuhkrut. Ja vastupidi – kui lisada juurde pulbrilisi värve, on vaja kasutada veidi vähem tuhksuhkrut kui valge glasuuri jaoks oleks vaja läinud.

On ka oluline, et glasuuri värvimiseks kasutatav mahl pressitaks marjadest ja köögiviljadest välja vahetult enne glasuuri kokkusegamist. Poes müüdavad mahlad on tihtilugu palju lahjemad, kui värskeltpressitud mahl ning ei sobi seetõttu värvimiseks.  

Roosad ja lillad värvitoonid

Roosade toonide saavutamiseks võib kasutada erinevaid marju ja köögivilju: vaarikaid, mustsõstraid, punapeeti ja porgandit, arooniat, kirsse ja paljusid teisi. Levinum viis on neid kasutada mahlana, aga poodides leidub marju/köögivilju ka pulbri kujul- olemas on punapeedipulber, mustikajahu ja pohlajahu ja palju muud. Igaüks eelmainituist annab omamoodi roosa/lilla alatooni.

NB! Kõikidest värvikategooriatest enim muutusi munaga ning munavaba glasuuri kasutamisel andis just roosade-lillade kategooria! Kuna munaga glasuuri valmistamisel on munavalge ise juba oluline kogus vedelikku, ei saa mahla kujul olevaid vedelikke palju lisada - see tähendab, et glasuuri värvitoon võib jääda väga hele. Seetõttu soovitame mahla värvimiseks kasutades valmistada just munavaba glasuuri - nii on kogu vedelik glasuuris seesama mahl, värvitoon jääb erk (nagu näha ka fotodel) ning glasuur on maitsev!

Peaaegu kõik looduslikud värvijad annavad glasuurile maitset. Enamjaolt on see maitse meeldiv ning sobib piparkookidega kokku. Munavabade glasuuride testimisel oli mustsõstar ja vaarikas testijate erilised lemmikud. Punane kapsas (pildil lilla toon) jäi samuti kapsa maitselisena tunda, aga kedagi sööjatest see ei häirinud (testijate hulgas oli ka kaks last, kes kõiki roosade toonide glasuure väga hea meelega sõid :)).

Kollased ja pruunid värvitoonid

Kollase värvi saavutamiseks saab kasutada kurkumit ja safranit, millega värvimine on kiire ning lihtne. Sarfan jätab imeilusa erekollase tooni! Kollaste toonide saamiseks soovitame veel astelpajumahla ning katsetada võiks ka mangopüreega. Ning loomulikult saab helekollase tooni, kui kasutada glasuuri tegemisel munavalge asemel munakollast, kuigi meie hinnagul jäi see natuke liiga hele, et silma paista.

Oranžikat värvi saab valmistada kollaste ning roosakate tooniandjate segamisel. Astelpajuglasuur on ise juba kergelt oranžika alatooniga kollane.

Pruuni erinevaid varjundeid annab loomulikult kakao (kasuta magustamata kakaod!). Samuti annab helepruuni glasuuri lahustuva kohvi pulbri kasutamine.

Maitsetest jäid tunda kõik proovitud variandid. Kakao ja kurkumi-punapeedisegu olid meeldiva maitsega, kurkum üksi oli veidi liiga intensiivne ning vürtsikas. Tugevamaitseline on ka safran, kuid see sobib piparkoogiga üpriski kenasti kokku. Astelpajumahl oli taas testijate üks lemmikuid, sobides piparkoogiga väga hästi kokku. Teiseks suureks lemmikuks oli kohviglasuur, mis täiendab piparkooki imehästi!

Must. Roheline. Sinine.

Musta värvi glasuuri valmistamiseks tuleb kasutada peenekshõõrutud söetabletti. Söetabletti kulub omajagu, kui tahta korralikult musta tooni saada – terve leht söetabletti 1 dl musta glasuuri saavutamiseks. Sealjuures veidi aega seistes tõmbab värv ennast veidi tumedamaks, kui alguses näha oli. 

Ja loomulikult saab kõiki halle toone ka söetableti abil valmistada.

Rohelise tooni jaoks võib kasutada spinatimahla, spirulina pulbrit, kuivatatud nõgese pulbrit või matcha tee pulbrit. Viimase kolmega on värvimine imelihtne, pulbrit kulub korraga vähe ja toon tuleb erk. Mahla kasutades võib tulemus olla erinevatel kordadel varieeruv, kuna talvel saab kasutada külmutatud spinatit, mis ei pruugi väga eredat rohelist värvi anda. Loomulikult ei pea piirduma vaid spinatiga ja katsetada võib ka teiste roheliste taimedega.

Sinise tooni saavutamiseks saab kasutada kuivatatud rukkililleõisi. Selleks tuleb need alustuseks piisavalt peeneks jahvatada - näiteks kohviveskit kasutades. Kuna lilleõis ei ole lahustuv, jääb glasuur veidi teraline, aga siiski sinine. Ja nagu ka must, tõmbab sinine end aja jooksul veidi tumedamaks. Ühtlase sinise saavutamiseks (nagu ka pildil) saab kasutada punase kapsa värsket mahla. Aluselise ainega (mida ka muna on) reageerides saab imekena sinise tooni - seega valmistage veidi valget glasuuri munaga, lisage juurde väike kogus punase kapsa mahla ning sinine toon ongi saavutatud.

Maitselt ei jää söetablett üldse tunda, erinevad taimsed pulbrid rohelise saavutamiseks ja rukklilled jäävad, kuid ei ole häirivad. Punase kapsa mahlaga valmistatud sinine on kergelt kapsamaitseline, aga kõikide testijate arvates maitses see piparkoogil hästi.

 

* Fotodel näha olev lühend MV tähistab munavaba glasuuri (retsept)

* Kuna tegemist on looduslike värvijatega, võivad värvitoonid erineda olenevalt toorainest ja olukorrast. Kindlasti tasub katsetada ja endale meelepärased värvijad leida.

 

* Artikkel ilmus esmalt Martiina blogis detsembris 2010, toimetatud ja uute fotode ning infoga täiendatud 2019.

Fotod: Kaare Sova, Stilistika: Martiina Anni

 

Artiklit toetab Eesti Leivatööstus:

Martiina Anni
Martiina Anni
postitatud 08.12.2019 09:03 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Eve
postitatud 30.11.2015 18:29

Värskelt pressitud astelpajumahlaga saab tõesti ilusa kollase glasuuri ja kui kasutada oranže marju, siis koguni kaunilt oranži. Maitse jääb tunda, aga on väga mõnus:)

Helena Pihlak
postitatud 13.12.2016 20:08

Kas olete kindlad et kui teha söetablettidega et mingit halba maitset ei jää

Merilin
posted on 14.12.2016 10:53

Korduvalt tehtud - mitte mingit lisamaitset ei jää. Söe (ja muude pulbritega) tuleb ainult arvestada, et vedelikku kulub ilmselt natuke rohkem kui alguses paras tundub.

Mihkel
postitatud 21.01.2017 10:22

Väga ilusad glasuurid!