Õunapirukad

Pärmitainast õunapirukad.

Kogus
48 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

50 g presspärmi

2.5 dl piima

600 g nisujahu

250 g võid

1.5 sl suhkrut

1 tl soola

6 õuna

1 tl kaneeli

150 g suureteralist kristallsuhkrut

Valmistamine

Pane piim kaussi, lisa pärmitükid ja sega, kuni saad ühtlase vedeliku. 

Valmista eraldi suures kausis purutainas, hakkides võitükid ja jahu peeneks ning lisades suhkru ja soola. Seejärel mätsi tainas sõrmede vahel kokku, lisa piima-pärmisegule ja sõtku, kuni tainas tuleb käte küljest lahti. Lase tainal tund aega külmkapis taheneda.

Jaga tainas neljaks võrdseks osaks. Vormi iga tainatomp ümmarguseks pätsiks. Rulli pätsid ükshaaval õhukeseks ja jaga 12 sektoriks.

Koori õunad, eemalda südamikud ja lõigu kaheksaks tükiks. Pane iga sektori keskele õunatükk ja raputa peale kaneeli. Rulli pirukad kokku ja keeruta suhkru sees.

Küpseta 175-kraadises ahjus küpsetuspaberiga kaetud plaadil.

Retsept on Kadri Krooni raamatust "Eesti memmede varjatud saladused. Retsepte minu lapsepõlvest" (2009, Anita õunapirukad). Pildid tegi Kaare. Rohkem pilte näed Kaare blogis

LISA KOMMENTAAR

Kaare
postitatud 20.10.2012 17:34

Aeganõudvad, aga teeksin neid iga kell uuesti. Pärmitanale omast saiasust on vähe, pigem meenutavad struudlit. Väga maitsvad! Külaliste kommentaarid - Oi kui hea!, Issand kui hea!, Mmmmm... räägivad enda eest :) Minu ahjus küpses üks plaaditäis 20-25 minutit.

Katariina
postitatud 06.10.2016 08:46

Pilti nähes tuli meelde Soome saiade retsept (suhkrusarvekesed), mida siin ka mingil hetkel jagati.
Ma ei ole kunagi päris pihta saanud, kuidas pärmitaigen kerkiks ja üldse, ei ole hakanud isegi pärmitaignast küpsetisi proovima rohkem. Soome saiakeste retsepti pilt oli nii ahvatlev, et proovisin uuesti.
Pärmitaigen, mis kerkib külmkapis :) super, täpselt minule. Proovisin neid ka moosiga st segasin portsu õunamoosi sisse veidi kartulijahu, kaneeli ja sortsuke saiakese sisse, ei voolanud plaadile välja. Ka kõik kiitsid, aga väga magus amps siiski.
Teisel päeval olid ka väga mõnusad, selliseid küpsise moodi.
Laste lemmikud :)

jelena_ee
postitatud 06.10.2016 08:59

1 pakk pärmi? Milline pakk? Kas 50 g, 100 g või siis pakk kuivpärmi? piima koguse järgi otsustades piisaks vast 25 grammist presspärmist. Aga sooviks täpsustust.

Pille
posted on 06.10.2016 09:14

Jelena, mõeldud oli seda 45-50 g värsket pressipärmi. Täpsustasin. Jah, piima koguse järgi võiks võtta ka vähem, aga tainas on ka 250 g võid, nii et vaja rohkem kergitusjõudu :)

Siiri Salumägi
postitatud 06.10.2016 15:36

Meie pere lemmikud, retsept on ema retseptivihikus vanem kui mina :D Nüüd teen mina neid koos enda lapsega, aga õuna asemel käib meil õunamoos :) Just tegime koolilaada jaoks.

Kaire
postitatud 09.10.2016 18:47

Küpsetasin täna selle retsepti järgi ja järgmisel korral paneksin taignasse vähem jahu ja rohkem suhkrut. Ja suhkru sees neid pirukaid üleni ei rulliks, vaid kastaksin suhkrusse vaid piruka ülemise poole. Väga häiriv on, kui retseptis on segiläbi mahu- ja kaaluühikuid kasutataud. Oleks võinud ju selle jahu ka detsiliitrites panna. Või äkki siit tuligi viga sisse ja jahu peaks olema hoopis 6 dl?