Hanepraad

Hanepraadi võib serveerida nii mardipäeval kui ka jõulupühade ajal. Koduaia sibulõunad on ideaalsed ahjuhane täitmiseks!

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

u 4 kg küpsetamiseks ettevalmistatud hani

8-10 väikest sibulõuna

soola ja musta pipart

Valmistamine

Kui kasutad külmutatud hane, siis tõsta see vähemalt 24 tundi varem sügavkülmast külmkappi sulama.

Patsuta hani seest ja väljast köögipaberiga kuivemaks, siis maitsesta julgelt soola-pipraga. Täida kõhuõõs õuntega. Tee naha sisse siia-sinna torked või terava noaga kerged sisselõiked, siis saab liigne rasv kergemini välja pannile nõrguda. Tõsta hani ahjupannile, rind ülalpool.

Küpseta 200-kraadises ahjus, arvestades u 30 minutit iga kilo kohta + veel 30 minutit (ehk u 2 tundi 3 kg linnu jaoks ja 2 tundi 30 minutit 4 kg linnu jaoks). Kasta lindu aeg-ajalt pannile nõrgunud rasvaga. Kui hani liialt pruunistuma kipub, siis kata küpsemise lõpupoole pealt fooliumiga.

Kontrolli hane küpsust kahvliga nn torkeproovi tehes - kui hanest väljavoolav vedelik pole enam punane, on hanepraad valmis.

Küpsetamise ajal kalla iga 30 minuti järel osa rasva pannilt ära - seda saab kasutada hiljem nt ahjukartulite valmistamiseks.

Kui hani on valmis, siis lase sel fooliumi all soojas veel u 30 minutit puhata, alles siis lõika lind portsjontükkideks. Haneprae kõrvale sobivad muidugi ahjukartulid või keedetud kartulid ning hautatud hapukapsas. Kui soovid serveerida kõrvale ka kastet, siis selleks kasuta pannileent, millele võib lisada veidi rõõska koort.

Nipid ja soovitused:

  • Vajadusel eemalda hane sisemusest hanekael ning kilekotike rupskitega (mõnikord on need kaasas). Neid võid kasutada haneleeme valmistamiseks.
  • Samuti eemalda kohe kõhuõõnsuse ees olevad "rasvapadjad" - neid võid kasutada nt ahjukartulite või kapsa valmistamisel.
  • Pärast hane kõhuõõnsuse täitmist võid selle soovi korral kinni õmmelda või kokteilitikkudega sulgeda. 

Loe veel:

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 22.12.2019 11:02

Väga tore vaheldus tavapärasele jõulupraele!