Kouglhof

Elsassi piirkonnast pärit küpsetis. Teistest puuviljakeeksidest erineb Kouglhof selle poolest, et õhulisuse-kohevuse tagab pärm, mitte küpsetuspulber.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

1 dl käesooja piima

30 g värsket pärmi

75 g suhkrut

8 g soola

400 g nisujahu

3 toasooja muna

150 g toasooja pehmet võid

100 g leotatud rosinaid

terveid mandleid

mandlilaaste

Lisaks:

võid vormi määrimiseks

tuhksuhkrut peale sõelumiseks

Valmistamine

Lahusta pärm tainakausis käesoojas piimas. Lisa sool, suhkur, munad ja umbes neljandik jahust, sega. Lisa ülejäänud jahu ning sõtku, kuni tainas enam ei kleepu. Kata tainakauss toidukile või puhta köögirätikuga ning lase tainal soojas tuulevaikses kohas kahekordseks kerkida. 

Sõtku tainas läbi ja sõtku vähehaaval sisse võitükid, lisa rosinad ja sõtku veel veidi. 

Määri vorm võiga, raputa üle mandlilaastudega ning aseta põhja terved mandlid.

Rulli tainas ristkülikuks, keera rulli ja aseta rull vormi, surudes ääred kokku. Lase toasoojas kerkida 1,5 tundi.

Küpseta 190-kraadises ahjus umbes 40 minutit, kuni sai on kuldpruun. Eemalda ahjust, lase veidi jahtuda ja siis keera metallrestile kummuli jahtuma. Jahtunud saiale puista tuhksuhkrut.

Retsept ja foto: Merle Jakobson

LISA KOMMENTAAR

Ene
postitatud 12.09.2012 14:01

suurepärane keeks.