200 g pehmet toasooja võid
200 g pehmet toasooja toorjuustu
2 tl suhkrut
200 g nisujahu
näpuotsaga soola
Täidis:100 g peenelt hakitud sarapuupähkleid
50 g fariinsuhkrut
5 sl kakaopulbrit
2 tl kaneeli
Pintseldamiseks:25 g sulatatud võid
Määrimiseks:1 munavalge + 1 sl vett
Hõõru toasoe või ja toorjuust ühtlaseks. Klopi juurde suhkur, siis sega juurde jahu ja sool. Sega ja sõtku tainas ühtlaseks, siis suru palliks, keera toidukilesse ning pane 24 tunniks külmkappi tahenema.
Sega täidise jaoks peenestatud pähklid, pruun suhkur, kakaopulber ja kaneel.
Jaota tainas kaheks, pane üks tainatükk tagasi külmkappi.
Rulli tainas kergelt jahusel laual umbes 25 cm läbimõõduga õhukeseks kettaks. Jaota see terava noa või "pitsaratta" abil 16 piklikuks sektoriks.
Pintselda sektorid sulavõiga, siis puista peale pool pähkli-kakaosegust. Suru pähkli-kakaosegu kergelt käega (või tainarulliga rullides) taina külge kinni.
Keera sektorid laiemast otsast alates tihedasti rulli.
Saad 16 tillukest sarvesaia.
Aseta sarvesaiakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, pintselda pealt munavalgeseguga. Küpseta 180-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni rugelach-küpsetised on kuldpruunid.
Lase veidi jahtuda, siis libista metallrestile lõplikult jahtuma.
Korda ülejäänud tainaga sama protsessi kas kohe või järgmisel päeval.
Ingliskeelne blogipostitus (oktoober 2008).
Kakaod täidisesse doseerisin väiksemat sorti supilusikaga, kuid ikkagi tundus seda kuidagi liiga palju. Kõik sai siiski ausasti taina peale laiali puistatud. Küpsetised tulid kenad ja väga maitsvad. Mõru kakao domineeris meeldivalt. Tainas oli pärast külmkapis puhkamist väga hõlpsasti käsitletav. Küpsetan neid edaspidigi.
Minu jaoks varjutas kakao maitse pähklite maitse, aga sõber sõi ja kiitis head või maitset :)
Rugelach-küpsised pähklitäidisega
Juudi köögist pärit magus küpsetis, mida mina valmistasin eestlastele omaste sarapuupähklitega. NB! Toorjuustusisalduse tõttu ei ole see nn pareve, nii et koššeri järgijatele ei tohi neid peale lihasöömist serveerida.