Kreeka läätsesupp

Selle fakes soupa läätsesupi tegemiseks kasutavad kreeklased veidi suuremaid pruunikaid läätsi, mis keetes väga ära ei lagune, aga kasutada võib ka muid läätsi. Eriliseks teeb selle supi asjaolu, et enne serveerimist lisatakse supile maitseks punase veini äädikat.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

200 g pruune läätsesid

1 l vett

1 (punane) sibul

2 hakitud küüslauguküünt

2 loorberilehte

2-3 sl kontsentreeritud tomatipastat või 200 g tomatipüreed

2-3 sl oliiviõli

1-2 sl punase veini äädikat

soola ja musta pipart

Valmistamine

Loputa läätsed korralikult jooksva külma vee all. Läätsi leotada ei ole vaja, aga keelatud ka ei ole.

Pane pestud läätsed, hakitud sibul ja küüslauk, vesi, loorberilehed ja tomatipüree potti. Maitsesta soola-pipraga ning kuumuta keemiseni. Kata pott kaanega ning keeda tasasel tulel umbes 30 minutit, kuni läätsed on pehmed. 

Sega juurde oliiviõli ja veiniäädikas, maitsesta julgelt soola-pipraga. Kuumuta läbi ja serveeri. 

Lauas võid veel oliiviõli ja veiniäädikat lisada!

Nipid ja soovitused:

  • Tomati võid ka välja jätta - mõned kreeklased lisavad läätsesupile tomatid, mõned mitte.
  • Soovi korral lisa veidi kuivatatud punet või rosmariini, aga ainult siis, kui lisad supile ka tomatit.
  • Mõned kokad lisavad väikesteks kuubikuteks lõigatud kartulit või porgandit. 
  • Soovi korral puista supile fetajuustu. 

Retsept ilmus ka ajakirjas Pere ja Kodu, pildi tegi Hele-Mai Alamaa.

LISA KOMMENTAAR

liblikas
postitatud 25.11.2010 15:36

Üks minu praeguseid lemmiksuppe. Tomatiollusest kasutan 700 grammist passatapudelitäit, vähema passatakogusega oli liiga vähe tomatine minu jaoks. Konservvarianti pole proovinud.

Hexy
postitatud 16.12.2018 20:19

Punase veini äädikat kodus ei olnud, asendasin palsamveiniäädikaga, oli maitsev.