Mandli-mandariinikook

Jahuvaba mandli-mandariinikook Claudia Rodeni ainetel. Kuna mandariinid lisatakse koogi sisse koos koorega, siis on kook mõnusalt mõrkja lisamaitsega. Võimaluse korral kasuta mahemandariine.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

400 g mandariini (ca 8-9 tk)

6 suurt muna

250 g suhkrut

250 g jahvatatud kooritud mandleid

1 tl küpsetuspulbrit

2 sl apelsiniõievett või mandariini- või apelsinilikööri

Valmistamine

Pese mandariinid hoolega. Pane potti, vala peale niipalju külma vett, et mandariinid oleksid kaetud. Kuumuta keemiseni ning keeda tasasel tulel tund-poolteist, kuni mandariinid on pehmed.
Nõruta mandariinid, lase veidi jahtuda. Siis lõika pooleks, uurista seemned välja. Pane seemnetest puhastatud mandariinid köögikombaini ning püreesta.*
Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks.
Sega jahvatatud mandlid küpsetuspulbriga, sega munavahu hulka.
Sega juurde mandariinipüree ning apelsiniõievesi või mandariiniliköör.
Kalla tainas võitatud ja küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse 26 cm vormi.
Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni kook on pealt kuldne. Kontrolli koogi küpsust puutikuga - kui koogi keskele torgatud puutikk puhtaks jääb, on kook valmis.

Avapildi tegi Hele-Mai Alamaa ajakirja Pereköök jaoks, alumise pildi tegi Nami-Nami Pille. 

LISA KOMMENTAAR

k2q
postitatud 29.11.2009 21:54

Ma ei tea kas ma tegin seda mandli-mandariinikooki valesti aga minu jaoks on see kook üks õudsamaid asju mis ma eales maitsenud olen.

Pille @ Nami-nami
postitatud 29.11.2009 21:54

Tohohh?!? Uurin täpsemalt, et mis koogi juures ei meeldinud. Maitse? Konsistents? Detaile teadmata on mul ju väga raske öelda, miks Sulle ei meeldinud ja mis valesti võis minna. Ma retsepti sissejuhatuses hoiatan, et maitse mõrkjas ning jahuvaba kook ei saagi olla nii koogine, nagu tavaline õunabiskviit, nii et oleks väga abiks lohutamisel, kui teaks natuke rohkem, k2q...

k2q
postitatud 29.11.2009 21:55

Kook oli liiga mõru ja magus, maitset oli nagu liiga palju. Siuke tunne nagu oleks mõrudat mandariini tarretist söönud. Tekstuur nagu ei häirinutki. Mul oli sellest kahju, et olin terve nädal sellele koogile mõelnud ja ei tulnud üldse selline välja nagu olin nädal aega lootnud. Mind natuke piinab ka, et see nii õudne tuli, et äkki segaks jahu ka hulka ja tuleks mahedam.

Pille @ Nami-nami
postitatud 29.11.2009 21:55

K2Q, ma jahu ei lisaks, aga kui Sinu jaoks oli liiga intensiivse mandariinimaitsega ning magus, siis vähendaks pigem suhkru ning mandariinide kogust. Ma alguses mõtlesin ka, et võtaks vähem suhkrut, aga jäin siiski Claudia Rodeni koguste juurde, sest mandariinid on ju tervenisti sees ja suhkur aitab mõrudat maitset tasakaalustada. Mina jäin rahule igatahes. Muidugi on ka võimalik, et Sul olid eriti paksu valge kihiga mandariinid, mis olid sellevõrra siis mõrudamad. Mul olid need Maroc-i omad, neil see valge kiht üsna õhuke..

Zoozi
postitatud 06.12.2009 23:14

Kooki tehes kartsin mitut asja. Esiteks, et vajub kokku. Teiseks, et tuleb väga mõru. Varusin isegi vahukoort, et see ehk mahendab mõrusust. Aga...kook ei vajunud kokku ja oli väga mõnus. Kasutasin mingeid Leila nimelisi mandariine. Väga hea!

Piret
postitatud 15.12.2009 08:03

Vägagi jõulumaitseline kook. Vastukaaluks magusatele ja rammustele jõulumaiustele on see kook midagi täiesti erilist ja ei pruugi olla meeltmööda maiastele. Mõru-magus maitse koorega mandariinidest ja mandlitest ning täiesti jahuvaba. Kook on kohev ja mahlane. Mulle meeldis vägagi. Oivaline maius külma talveõhtul, kaaslaseks tassike ingveriteed.

Evelin Sipp
postitatud 19.12.2009 18:37

Väga omapärane kook - sobib ideaalselt pühadeks. Isiklikult paneksin retsepti vähem mandariinikoort ja ka vähem suhkurt.

netcat
postitatud 02.01.2010 01:31

Väiksema koogi jaoks panin 3 keskmist mandariini ja vähendasin ka kõiki teisi koostisosi 3x, v.a. mandariiniglögi, mida läks algne kogus + paar tilka Cointreau'd sekka. Kook ei tulnud sugugi liiga mõru ega magus. Ehk ootasin intensiivsematki maitset ja paneks teinekord julgemini tsitruselikööri sisse. Meeldiv üllatus, et absoluutselt jahuta kook nii koogi moodi on. Esimesel õhtul serveerisin tee kõrvale kergelt magustatud vahukoore-kohupiimavahuga ja seda kooslust kiideti eriti. Järgmisel päeval kohvi kõrvale võtsime niisama ja nii oli kah hea. Kook on väga lihtne teha ja seisab külmkapis mitu päeva värske, sobib nii magusapõlguritele kui jahupõlguritele, seega peaks leiduma jõuluajal igas kodus.

Gerly
postitatud 03.03.2017 07:59

Tere! Kaa mandlijahu annaks mõne muu jahuga asendada? India pähkel. Vms?

Pille
postitatud 03.03.2017 08:14

Gerly, jään vastuse võlgu. Usun, et mandlijahuga jääb kõige maitsvam, see tsitruse+mandli maitsekooslus lihtsalt töötab hästi. Samas teoreetiliselt võiks töötada ka teiste pähklijahudega..