Hautatud veiseliha ploomidega

Muredaks hautatud veiseliha ja köögiviljad ploomimaitselises kastmes. Kasuta näiteks veise praetükki.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

600-800 g pehmet veiseliha

praadimiseks õli

2 sibulat

2 porgandit

3 sl kontsentreeritud tomatipastat

8 dl vett või lihapuljongit

200 g kuivatatud ploome

soola ja musta pipart

Valmistamine

Puhasta veiseliha vajadusel kelmeist, lõika umbes 3 cm kuubikuteks. Koori sibulad ja porgandid, lõika 2-3 cm tükkideks. Maitsesta lihakuubikud soola-pipraga, siis pruunista jaokaupa pannil õlis. Tõsta pruunistatud lihatükid haudepotti. Pruunista samal pannil porgand ja sibul. Sega juurde tomatipasta, kuumuta kergelt läbi ning lisa haudepotti.

Lisa suurem osa ploomidest, siis kalla potti vesi või puljong, nii et liha ja köögiviljad oleksid peaaegu kaetud. Kata pott kaanega ja hauta madalal kuumusel 1,5-2 tundi, kuni liha on pehme. Poole hautamise ajal eemalda kaas, et kaste saaks kokku keeda.

Umbes veerand tundi enne roa valmimist sega juurde ülejäänud ploomid.

Serveeri koos praetud või keedetud kartulitega või keedetud riisiga.


Retseptiidee on S. Masso & O. Relve raamatust "Liharaamat", mugandatud.

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Jacob's Creek Shiraz Cabernet

1847. aastal rajas Johann Gramp, Orlando Veinikeldri asutaja, esimesed viinamarjaistandused Jacob’s Creek’i kallastele Barossa orus.

Austraalia kaguosast - McLaren Vale, Padhtaway ja Langhorne aladelt. Osa veinist hoitakse tammevaatides. 

Välimus:    tume vaarikapunane. 

Aroom:    tumeda śokolaadi,küpse ploomi ja marjade kombinatsioon heas tasakaalus tamme nüanssidega.

Maitse:        Küpse ploomi vürtsikas iseloom Shirazilt ja tumeda kirsi aroomid Cabernet’lt on heas tasakaalus tammest tuleva vanilje ja kerge tanniinga. Annab sametise pikaks venitatud järelmaitse.

Serveerida 16-18o C

Tootja: Jacob's Creek
Maaletooja: Pernod Ricard Estonia

Liiseli
postitatud 23.03.2010 12:36

Hästi hea. Hautasin veidi kauem (kokku 2.5 h, ploomid sisse 1 h enne lõppu) ja liha lausa sulas suus.

Liisi
postitatud 27.09.2012 20:51

Väga maitsev. Lihana kasutasin vintseks jäänud rostbiifi, ribad otse haudepotti. Lõpus lisasin kastmele törtsu koort. Ainult vedelikku pidin küll kolm korda rohkem lisama, sest see kees lihtsalt ära. Kokku hautasin 2 tundi.

Helen215
postitatud 09.02.2013 08:29

Meie pere lemmik! Eriti mugav on teha, kui pista puljongi lisamise järgselt malmpotiga tulisesse puukütteahju ja jätta sinna paariks tunniks :) Ploomid panen kohe alguses patta.

Akaatsia
postitatud 10.02.2013 20:49

Kunagine lemmik, kuid nüüd pole mitu aastat teinud....

amalthea
postitatud 28.11.2013 17:40

vana hää retsept...mina lisan kindlasti küüslauku või üht vahvat küüslaugutoodet (köögilauk) mida eestis toodedakse ja kindlasti tüümiani ja pisut ingverit. Hautan 2 h ja liha sulab suus.

T.
postitatud 09.02.2016 16:45

Ma ei tea, kas asi oli konkreetses lihatükis, aga mina seda liha pehmeks ei saanud, väga vintske jäi. Hautasin 2h. Muidu oleks hea olnud küll...

Pille
postitatud 09.02.2016 17:34

T., mis lihatükk oli ja kust pärit? Sest fotol olev liha oli VÄGA pehme ja seda ca 1,5 tunniga. Mul oli Viimsi lihakarnist ostetud noorveise praetükk viimati.

Tiadalma
postitatud 09.02.2016 19:54

Mingi Rakvere masstoodang. Need lihatükid on üsna ebaühtlase kvaliteediga, aga enamasti on ikka enamvähem normaalse roa saanud. Seekord oli vist veis vanadusse surnud:) Teinekord ehk proovin kvaliteetsemast lihast teha.

Perekooli Kägu
postitatud 16.03.2016 20:59

Eile hautasin valmis veiseliha mustade ploomidega, lisasin ka veidi mett, kaneeli ja nelki. Täna serveerin riisiga. Näis, mis lapsed kostavad… Endale tundus küll jube hea!