600-800 g pehmet veiseliha
praadimiseks õli
2 sibulat
3 sl kontsentreeritud tomatipastat
8 dl vett või lihapuljongit
200 g kuivatatud ploome
soola ja musta pipart
Puhasta veiseliha vajadusel kelmeist, lõika umbes 3 cm kuubikuteks. Koori sibulad ja porgandid, lõika 2-3 cm tükkideks. Maitsesta lihakuubikud soola-pipraga, siis pruunista jaokaupa pannil õlis. Tõsta pruunistatud lihatükid haudepotti. Pruunista samal pannil porgand ja sibul. Sega juurde tomatipasta, kuumuta kergelt läbi ning lisa haudepotti.
Lisa suurem osa ploomidest, siis kalla potti vesi või puljong, nii et liha ja köögiviljad oleksid peaaegu kaetud. Kata pott kaanega ja hauta madalal kuumusel 1,5-2 tundi, kuni liha on pehme. Poole hautamise ajal eemalda kaas, et kaste saaks kokku keeda.
Umbes veerand tundi enne roa valmimist sega juurde ülejäänud ploomid.
Serveeri koos praetud või keedetud kartulitega või keedetud riisiga.
Retseptiidee on S. Masso & O. Relve raamatust "Liharaamat", mugandatud.
1847. aastal rajas Johann Gramp, Orlando Veinikeldri asutaja, esimesed viinamarjaistandused Jacob’s Creek’i kallastele Barossa orus.
Austraalia kaguosast - McLaren Vale, Padhtaway ja Langhorne aladelt. Osa veinist hoitakse tammevaatides.
Välimus: tume vaarikapunane.
Aroom: tumeda śokolaadi,küpse ploomi ja marjade kombinatsioon heas tasakaalus tamme nüanssidega.
Maitse: Küpse ploomi vürtsikas iseloom Shirazilt ja tumeda kirsi aroomid Cabernet’lt on heas tasakaalus tammest tuleva vanilje ja kerge tanniinga. Annab sametise pikaks venitatud järelmaitse.
Serveerida 16-18o C
Tootja: Jacob's CreekHästi hea. Hautasin veidi kauem (kokku 2.5 h, ploomid sisse 1 h enne lõppu) ja liha lausa sulas suus.
Väga maitsev. Lihana kasutasin vintseks jäänud rostbiifi, ribad otse haudepotti. Lõpus lisasin kastmele törtsu koort. Ainult vedelikku pidin küll kolm korda rohkem lisama, sest see kees lihtsalt ära. Kokku hautasin 2 tundi.
Meie pere lemmik! Eriti mugav on teha, kui pista puljongi lisamise järgselt malmpotiga tulisesse puukütteahju ja jätta sinna paariks tunniks :) Ploomid panen kohe alguses patta.
Kunagine lemmik, kuid nüüd pole mitu aastat teinud....
vana hää retsept...mina lisan kindlasti küüslauku või üht vahvat küüslaugutoodet (köögilauk) mida eestis toodedakse ja kindlasti tüümiani ja pisut ingverit. Hautan 2 h ja liha sulab suus.
Ma ei tea, kas asi oli konkreetses lihatükis, aga mina seda liha pehmeks ei saanud, väga vintske jäi. Hautasin 2h. Muidu oleks hea olnud küll...
T., mis lihatükk oli ja kust pärit? Sest fotol olev liha oli VÄGA pehme ja seda ca 1,5 tunniga. Mul oli Viimsi lihakarnist ostetud noorveise praetükk viimati.
Mingi Rakvere masstoodang. Need lihatükid on üsna ebaühtlase kvaliteediga, aga enamasti on ikka enamvähem normaalse roa saanud. Seekord oli vist veis vanadusse surnud:) Teinekord ehk proovin kvaliteetsemast lihast teha.
Eile hautasin valmis veiseliha mustade ploomidega, lisasin ka veidi mett, kaneeli ja nelki. Täna serveerin riisiga. Näis, mis lapsed kostavad… Endale tundus küll jube hea!
Hautatud veiseliha ploomidega
Muredaks hautatud veiseliha ja köögiviljad ploomimaitselises kastmes. Kasuta näiteks veise praetükki.