500 g nisujahu
150 g suhkrut
25 g värsket pärmi või 1 pakk (u 12 g) kuivpärmi
0.5 tl soola
2 dl käesooja piima
2 muna
100 g sulatatud võid
Peale:1,5 kg ploome
Purukate:150 g nisujahu
100 g (demerara) suhkrut
0,5 tl jahvatatud kaneeli
100 g võid
Valmista esmalt pärmitainas. Sega kausis jahu, suhkur, kuivpärm ja sool (kui kasutad värsket pärmi, siis lahusta see väheses soojas vees VÕI murenda sõrmede abil jahu sisse). Lisa piim, sega juurde jahtunud sulavõi ning lahti klopitud munad. Sega ja sõtku tainas ühtlaseks, vajadusel lisa veel 1-2 sl jahu. Tainas on üsna pehme.
Kata tainakauss puhta rätiku või toidukilega ning lase tainal soojas tuulevaikses kohas tunnike kerkida.
Pese ploomid, kuivata ja lõika pooleks ja seejärel soovi korral veel pooleks.
Sega purukatte ained omavahel ühtlaseks puruseguks.
Kuumuta ahi 180C. Võta välja u 30 cm x 40 cm ahjuplaat.
Rulli pärmitainas õhukeseks, tõsta küpsetuspaberi abil ahjuplaadile.
Laota peale ploomid, lõikepind ülal. Puista peale purusegu ühtlase kihina.
Küpseta 180-kraadise ahju keskosas u 30-40 minutit või kuni pirukapõhi on kenasti küps ja purukate krõbe ja kuldne.
Lase veidi jahtuda, siis lõika ruutudeks ja serveeri näiteks vanillijäätise või vahukoorega.
Saksa ploomikook
Zwetschgenkuchen ehk Pflaumenkuchen. Saksamaal armastatakse pärmi- või muretainal põhjal plaadikooki, siin sellest üks pärmitaina ja purukattega variant. Kui Sul on oma lemmik-pärmitainas, võid seda kasutada. Pärmitainapõhjal kook on parim küpsetamise päeval.