Saksa ploomikook

Zwetschgenkuchen ehk Pflaumenkuchen. Saksamaal armastatakse pärmi- või muretainal põhjal plaadikooki, siin sellest üks pärmitaina ja purukattega variant. Kui Sul on oma lemmik-pärmitainas, võid seda kasutada. Pärmitainapõhjal kook on parim küpsetamise päeval.

Kogus
väike ahjuplaaditäis
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

500 g nisujahu

150 g suhkrut

25 g värsket pärmi või 1 pakk (u 12 g) kuivpärmi

0.5 tl soola

2 dl käesooja piima

2 muna

100 g sulatatud võid

Peale:

1,5 kg ploome

Purukate:

150 g nisujahu

100 g (demerara) suhkrut

0,5 tl jahvatatud kaneeli

100 g võid

Valmistamine

Valmista esmalt pärmitainas. Sega kausis jahu, suhkur, kuivpärm ja sool (kui kasutad värsket pärmi, siis lahusta see väheses soojas vees VÕI murenda sõrmede abil jahu sisse). Lisa piim, sega juurde jahtunud sulavõi ning lahti klopitud munad. Sega ja sõtku tainas ühtlaseks, vajadusel lisa veel 1-2 sl jahu. Tainas on üsna pehme.

Kata tainakauss puhta rätiku või toidukilega ning lase tainal soojas tuulevaikses kohas tunnike kerkida.

Pese ploomid, kuivata ja lõika pooleks ja seejärel soovi korral veel pooleks.

Sega purukatte ained omavahel ühtlaseks puruseguks.

Kuumuta ahi 180C. Võta välja u 30 cm x 40 cm ahjuplaat.

Rulli pärmitainas õhukeseks, tõsta küpsetuspaberi abil ahjuplaadile.

Laota peale ploomid, lõikepind ülal. Puista peale purusegu ühtlase kihina.

Küpseta 180-kraadise ahju keskosas u 30-40 minutit või kuni pirukapõhi on kenasti küps ja purukate krõbe ja kuldne.

Lase veidi jahtuda, siis lõika ruutudeks ja serveeri näiteks vanillijäätise või vahukoorega.

Nipid ja soovitused:

  • Kõik tainakomponendid võiksid olla alustuseks toasoojad. 
  • Munavaba versiooni jaoks vali munavaba pärmitainas.

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

LG
postitatud 11.09.2021 23:24

Väga rahul ja just nimelt, et pärmitainast põhi. Meile maitses vaniljese vahukoorega rohkem kui jäätisega. Muidugi jäätisega on ka hea.

Pille
postitatud 17.08.2025 15:14

Küpsetasin üleeile sõprade juurde kaasa, kõrvale pakkusime vanillikastet :)