Õunapommid

See kohupiima-muretainas ei sisalda suhkrut ning tulemuseks on vähemagusad mõnusalt muredad õunapommid.
Soovi korral kasuta valmis lehttainast.

Naudi koos hea vanillijäätisega.

Kogus
kuus kuni kaheksa
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

200 g võid

200 g kreemjat kohupiima

300 g nisujahu

näpuotsaga soola

Täidis:

maitse järgi tavalist või pruuni suhkrut

6-8 väiksemat kuni keskmist õuna

kaneeli

soovi korral hakitud mandleid või sarapuupähkleid

VÕI:

400 g pärmi-lehttainast

Valmistamine

Kui teed taina ise: 

Valmista esmalt tainas. Sulata potis või, siis sega juurde jahu, sool ja kohupiim. Sega tainas ühtlaseks ning pane umbes 30 minutiks külmkappi tahenema.

Rulli tainas kergelt jahusel laual ristkülikuks. Puista peale kaneeli ning soovi korral veidi suhkrut*.

Valmista ette õunad. Lõika õuntelt "jalg" ära (et nad paremini püsti püsiksid), uurista välja südamik.

Tõsta õunad tainale ning lõika tainas vastavalt õunte suurusele ruutudeks. (Tainast annab kenasti uuesti rullida, nii et kõik õunad ei pea korraga tainaplaadile mahtuma).

Vormi tainas ümber õunte kinni. Võib kasutada vastavalt soovile kolme varianti:

  1. tõsta tainanurgad õuna peale keskele kokku ja kinnita nelgiteraga.
  2. tõsta tainanurgad õuna peale keskele kokku ja näpista kõik "õmblused" kinni.
  3. tõsta tainanurgad õuna peale keskele kokku, siis keera õun ringi ja patsuta kenaks ümmarguseks palliks; õmblus jäta alla.

Pintselda õunapommid pealt lahtiklopitud munaga ning soovi korral puista peale (pärl)suhkrut.

Küpseta 200-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni õunad on pehmeks küpsenud (kontrolli tikuga) ning õunapommid pealt kaunilt kuldsed.

Kui kasutad lehttainast:

Lõika lehttainast 8 ruutu. Tõsta igale tainaruudule õun, täida vastavalt soovile. Tõsta tainanurgad keskele ja suru tugevasti kokku, soovi korral kinnita kokteiltikuga. Määri pealt munaga ja küpseta. 

Nipid ja soovitused:

  • Suhkru kogus sõltub ka õunte magususest. Valge Klaari puhul võib suhkruga koonerdada. Õunapommidele võib enne küpsetamist raputada veidi demerara pruuni suhkrut, mis on mõnusalt karamellise maitsega.
LISA KOMMENTAAR

Diana
postitatud 23.11.2012 22:00

On keegi teinud? Ma ei tahaks terveid õunu, aga kas tükeldatud õunad ajavad äkki liiga palju vedelikku välja?

Asjaarmastaja
postitatud 14.10.2020 08:58

Granny Smith ei aja väga vedelikku. See pigem hapukuse pärast hea valik

Seakass
postitatud 07.10.2016 13:43

Kasutasin lehttainast. Tõesti ülihead pommid! Soovitan proovida!</br> Paar rosinat sobib ka väga hästi sisse, need kaovad kuidagi nii hästi sinna ära (isegi rosinavihkajad ei saa aru), aga samas annavad hea maitsenüansi veel juurde.