300 g kõrvitsat - nt
keegelkõrvitsat või muud muskaatkõrvitsat
1 suur sibul
paar lusikatäit õli
200 g speltanisukruupe
5 dl kuuma köögiviljapuljongit
5-6 lehte värsket salveid
4-6 viilu suitsutatud peekonit
100 g kitsejuustu
soola ja musta pipart
Haki sibul ja kõrvitsad väikesteks kuubikuteks. Kuumuta potis õli, lisa sibulakuubikud ning 2/3 kõrvitsakuubikutest ja veidi soola ning hauta tasasel tulel umbes 10 minutit, kuni sibul ja kõrvitsakuubikud on pehmed. Lase veidi jahtuda, siis püreesta.
Kuumuta teises potis veidi õli, lisa speltakruubid ja ülejäänud kõrvitsakuubikud. Kuumuta minut aega, siis lisa kuum köögiviljapuljong. Keeda kruupe keskmisel kuumusel umbes umbes 30 minutit, kuni need on piisavalt pehmed. (Vajadusel lisa kuuma vett või nõruta lõpus).
Speltakruupide keemise ajal prae peekoniribad pannil või ahjus krõbedaks, siis lase köögipaberil taheneda ja lõika seejärel väiksemateks tükkideks.
Sega kõrvitsapüree ja hakitud salveilehed keedetud speltakruupide hulka, maitsesta vajadusel uuesti. Kuumuta läbi ja jaota taldrikutele.
Tõsta igale portsjonile paar kitsejuustuviilu, praetud peekonitükid ning kaunista salveilehega.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina Anni.
Mina lisasin veel maitseaineid, sh rohkem salveid. Muidu väga hea :)
Superhea!Olen seda Roman Zaštšerinski varianti ka saanaud Moonis.Mõlemad on väga maitsvad:)
Oh sa jummel, kui hea see oli :) Kestvad kiiduavaldused kõigi meie pereliikmete poolt. Õnneks oli imeilusat tumekollast muskaatkõrvitsat käepärast, salveid küll ei olnud, aga sellest ei osanud ka puudust tunda. Soovitan kõigile!
Mõnus! Vett oli just paras kogus, serveerimisel kasutasin kreemjat kitsejuustu.
Kõrvitsa-speltakruubi 'orsoto'
Tegelikult on see ikka pigem 'speltoto', sest valmistatud speltakruupide, mitte odrakruupidega :) Inspireeritud Roman Zaštšerinski retseptist.