200 g kuivemat/teralist kohupiima
200 g jahvatatud mandleid või mandlijahu
3 muna
50 g pehmet võid
Kui kasutad terveid mandleid, siis hoia neid paar minutit keevas vees, nõruta ja puhasta kestast, rösti ja tambi uhmris hästi peeneks.
Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Sega juurde kohupiim, riivitud või, jahvatatud mandlid ja vanillisuhkur. Sega korralikult, aga õrnalt läbi. Kui tainas väga vedel tundub, võid lisada näiteks kookoshelbeid või veel jahvatatud mandleid.
Vormi väikesed pätsikesed ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 8-10 minutit, kuni küpsised on kenasti kuldsed.
Retsept on mugandatud A. Klaisi ja M. Klaisi raamatust "Kohupiimatoidud" (Kirjastus Valgus, Tallinn 1968). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Pille.
head said :) suhkrut panin 2,5 dl ja välja tuli umbes 35tk.
Kasutasin küpsiste valmistamiseks ricotta kohupiima. Suhkrut lisasin ca 1,5 dl. Miskipärast jäi aga tainas väga vedel, mistõttu ikkagi lisasin taignasse veidike jahu. Küpsised said pehmed, väikeste mandlitükikestega tekstuuriga, küllaltki maitsvad.
täitsa head küpsised, asendasin osa mandlijahust rukki ja tatrajahuga. Suhkrut panin maksimaalselt 1dl, aga see on personaalne eelistus. Küpsetasin 180 kraadi juures 19 minutit, ehk võiksid olla veidi krõbedamad, aga kohupiimaga seda vist ei saavuta.
Ka minul jäi tainas vedel ja küpsised vajusid (katseeksemplarid) ikka väga õhukeseks. Lisasin veidi riisijahu ning sain veidi paksemad koogikesed. Maitselt head.
Vähendasin munade arvu 4 pealt 3 peale ja natuke lisasin kookoshelbeid ka, kuna mandleid jäi veidi puudu. Väga mõnusad, sellised pigem pehmemad küpsised. Lastele meeldisid väga!
Kohupiima-mandliküpsised
Jahuvabad mandlimaitselised küpsised.