Sõstrakook speltajahu ja kookoshelvestega

Speltanisu lihtjahust ja mustadest sõstardest lihtne, ent väga maitsev munavaba kook. Kook maitseb hästi ka järgmisel päeval.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

2.5 dl keefirit või hapupiima

100 g sulatatud võid

85 g suhkrut (1 dl)

65 g fariinsuhkrut (1 dl)

240 g speltanisujahu (4 dl)

100 g kookoshelbeid

1 tl söögisoodat

1 tl vanillisuhkrut

0.5 tl soola

Peale:

200 g musti sõstraid

1 sl kartulitärklist vajadusel

Serveerimiseks:

tuhksuhkrut

Valmistamine

Kuumuta ahi 200C.

Sega keefir, sulatatud või, tavaline ja fariinsuhkur, jahu, kookoshelbed, sooda, vanillsuhkur ja sool ühtlaseks tainaks. Kalla see küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm koogivormi ning aja laiali.

Puista peale sõstrad (kui külmutatud marjad on väga vesised, sega need esmalt 1 sl tärklisega).

Küpseta 200-kraadises ahjus 35-40 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb.

Serveerimisel sõelu koogile tuhksuhkrut.

Nipid ja soovitused:

  • Mina (Pille) kasutan selle koogi tegemisel speltapüüli.
  • Kui tainas väga paks on, võid lisada veel veidi keefirit. 
  • Tegemist on soodaga kergitatud koogiga. Pane ahi kindlasti aegsasti kuumenema, sest peale taina kokkusegamist tuleb kook võimalikult ruttu ahju panna. Kui oodata, siis reageerib sooda keefiris oleva happega ja kook hiljem enam ei kerki. 

Loe veel:

Mugandatud 100 rooga sarja raamatust. Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Kadri
postitatud 02.10.2011 21:19

Tegin kooki õunatükkidega marjade asemel ja kookoshelbed jätsin ära. Sai ka väga maitsev.

Katrin
postitatud 11.07.2018 08:42

Väga maitsev kook. Fariinsuhkru asemel panin kookossuhkrut ja speltajahu asemel täistera kaerajahu ja toortatrajahu. Marjadest kasutasin punaseid sõstraid ja mustikaid.

Mariake
postitatud 06.05.2020 11:28

Ma tegin seda kookosemarjakooki ja jäi ok, aga kuna polnud suurt vormi, siis jäi veidi paks see põhi, nagu keeks, seda peaks laiemalt laotama, siis kobe.

Pille
postitatud 24.08.2023 17:46

Minu pilt aastast 2012, aga olen korduvalt teinud. Perele väga meeldib.

Kybarsepp
postitatud 24.08.2023 18:28

Paluti nüüd tihedamini teha. Lisasin veidi kaerajahu ja seepärast ka veidi rohkem keefirit. Sõstrad tulid sügavkülmast.