Skye Gyngelli kirsi-clafoutis

Clafoutis on ahjupannkoogilaadne prantsuse magustoit. Siin on veidi peenem versioon austraalia päritolu briti kokalt Skye Gyngellilt. NB! Kirsid lähevad siia magustoitu koos kividega - need "nopitakse" välja alles söömise käigus.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

40 g magedat võid

600 g magusaid kirsse (pese, eemalda varred)

100 g + 3 sl suhkrut

0.5 tl kaneeli

1 sidruni riivitud koor

2 muna

75 g nisujahu

75 g jahvatatud mandleid

1 tl vanilliekstrakti

1 dl 35% rõõska koort

näputäis soola

Valmistamine

Sulata või väikeses potis mõõdukal tulel. Kui või vahutab (aga ei ole pruun!), siis lisa kirsid, 100 g suhkrut, kaneel ja sidrunikoor. Kuumuta tasasel tulel 10 minutit, kuni kirsid on pehmed. Sega aeg-ajalt.

Eraldunud vedelik peaks selle aja jooksul kokku keema ja paksenema. Eemalda pott tulelt.

Kasutades vahukulpi, tõsta 2/3 kirssidest madalasse 23 cm läbimõõduga pirukavormi. (Ülejäänud kirsid koos kompotivedelikuga jäta serveerimiseks).

Klopi munakollased ja ülejäänud 3 sl suhkrut suures kausis heledaks ja kohevaks vahuks. Klopi juurde jahu, jahvatatud mandlid, vanilliekstrakt ja vahukoor.

Eraldi puhtas kausis vahusta munavalged soolaga pehmeks vahuks. Sega munavalgevaht õrnalt munakollasevahu hulka (ära liialt sega!). Kalla ettevaatlikult vormis olevatele kirssidele.

Küpseta 200-kraadise ahju ülaosas umbes 20 minutit, kuni tainas on kerkinud ja kuldpruuniks küpsenud.

Lase clafoutis-vormil umbes 5 minutit jahtuda enne serveerimist. Kalla alleshoitud kirsid koos vedelikuga vormi peale ja serveeri.

Loe veel:

Retsept on Skye Gyngelli raamatust "My favourite ingredients" (Clafoutis). Pildid tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

nipitiri
postitatud 23.07.2009 12:01

Väga maitsev, kirsimaitse tuleb eriti hästi esile.

Üllekas
postitatud 01.09.2012 10:48

oli päris hea, kuigi kaste miskipärast eriti ei paksenenud.

Kaare
postitatud 09.07.2016 10:30

Väga maitsev! Ka lapsed kiitsid, kuigi virisesid, et kivid sees :) Sidrunit polnud, panin apelsinikoort.

PiretS
postitatud 26.07.2020 21:43

Kuumutatud mureli-või segu ei muutunud sugugi kuivemaks vaid jäi vedelikuna pannile alles. Aga selle eest maitses see huvitavalt - hästi. Tegin esimest korda sidruni koore- kaneeli suhkru segust maitsestamist ja mulle meeldis väga.