40 g magedat võid
600 g magusaid kirsse (pese, eemalda varred)
100 g + 3 sl suhkrut
0.5 tl kaneeli
1 sidruni riivitud koor
2 muna
75 g nisujahu
75 g jahvatatud mandleid
1 tl vanilliekstrakti
1 dl 35% rõõska koort
näputäis soola
Sulata või väikeses potis mõõdukal tulel. Kui või vahutab (aga ei ole pruun!), siis lisa kirsid, 100 g suhkrut, kaneel ja sidrunikoor. Kuumuta tasasel tulel 10 minutit, kuni kirsid on pehmed. Sega aeg-ajalt.
Eraldunud vedelik peaks selle aja jooksul kokku keema ja paksenema. Eemalda pott tulelt.
Kasutades vahukulpi, tõsta 2/3 kirssidest madalasse 23 cm läbimõõduga pirukavormi. (Ülejäänud kirsid koos kompotivedelikuga jäta serveerimiseks).
Klopi munakollased ja ülejäänud 3 sl suhkrut suures kausis heledaks ja kohevaks vahuks. Klopi juurde jahu, jahvatatud mandlid, vanilliekstrakt ja vahukoor.
Eraldi puhtas kausis vahusta munavalged soolaga pehmeks vahuks. Sega munavalgevaht õrnalt munakollasevahu hulka (ära liialt sega!). Kalla ettevaatlikult vormis olevatele kirssidele.
Küpseta 200-kraadise ahju ülaosas umbes 20 minutit, kuni tainas on kerkinud ja kuldpruuniks küpsenud.
Lase clafoutis-vormil umbes 5 minutit jahtuda enne serveerimist. Kalla alleshoitud kirsid koos vedelikuga vormi peale ja serveeri.
Retsept on Skye Gyngelli raamatust "My favourite ingredients" (Clafoutis). Pildid tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Väga maitsev, kirsimaitse tuleb eriti hästi esile.
oli päris hea, kuigi kaste miskipärast eriti ei paksenenud.
Väga maitsev! Ka lapsed kiitsid, kuigi virisesid, et kivid sees :) Sidrunit polnud, panin apelsinikoort.
Kuumutatud mureli-või segu ei muutunud sugugi kuivemaks vaid jäi vedelikuna pannile alles. Aga selle eest maitses see huvitavalt - hästi. Tegin esimest korda sidruni koore- kaneeli suhkru segust maitsestamist ja mulle meeldis väga.
Skye Gyngelli kirsi-clafoutis
Clafoutis on ahjupannkoogilaadne prantsuse magustoit. Siin on veidi peenem versioon austraalia päritolu briti kokalt Skye Gyngellilt. NB! Kirsid lähevad siia magustoitu koos kividega - need "nopitakse" välja alles söömise käigus.