Speltakruubi-peediroog

See roog meenutab itaallaste risotot ja orzottot, aga riisi ja odra asemel olen kasutanud speltanisukruupe.
Sobib hästi jõululauale.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

2 sl õli

1 punane sibul

300 g speltanisukruupe või odrakruupe

1 tl kuivatatud tüümiani e. aed-liivateed

0.75 dl valget veini või 2-3 sl kuiva šerrit

0.7-1 l köögiviljapuljongit

300 g riivitud keedetud peeti

peoätis või kaks röstitud sarapuupähkleid

hakitud värsket peterselli

hapukoort või fetajuustu

Valmistamine

Kuumuta potis õli. Lisa hakitud punane sibul ja kuumuta tasasel tulel 7-10 minutit, kuni sibul on pehme. Lisa kuivatatud tüümian ja speltakruubid ning kuumuta segades minut-kaks.

Lisa valge vein või šerri ning lase aurustuda.

Lisa kuum puljong (umbes 7-8 dl). Lase keema tõusta, siis sega läbi, alanda kuumust ning kata pott kaanega. Keeda tasasel tulel umbes 20 minutit aeg-ajalt segades, kuni speltakruubid on peaaegu pehmed. Vajadusel lisa veel kuuma puljongit.

Lisa riivitud peet, sega läbi. Hauta valmimiseni, maitsesta.

Serveerimisel puista roale röstitud sarapuupähkleid ja hakitud peterselli ning kas hapukooresilm või nt murendatud fetajuustu.

LISA KOMMENTAAR

Mann
postitatud 01.12.2008 09:40

too mulle väga meeldis.