2 sl õli
1 punane sibul
300 g speltanisukruupe või odrakruupe
1 tl kuivatatud tüümiani e. aed-liivateed
0.75 dl valget veini või 2-3 sl kuiva šerrit
0.7-1 l köögiviljapuljongit
300 g riivitud keedetud peeti
peoätis või kaks röstitud sarapuupähkleid
hakitud värsket peterselli
hapukoort või fetajuustu
Kuumuta potis õli. Lisa hakitud punane sibul ja kuumuta tasasel tulel 7-10 minutit, kuni sibul on pehme. Lisa kuivatatud tüümian ja speltakruubid ning kuumuta segades minut-kaks.
Lisa valge vein või šerri ning lase aurustuda.
Lisa kuum puljong (umbes 7-8 dl). Lase keema tõusta, siis sega läbi, alanda kuumust ning kata pott kaanega. Keeda tasasel tulel umbes 20 minutit aeg-ajalt segades, kuni speltakruubid on peaaegu pehmed. Vajadusel lisa veel kuuma puljongit.
Lisa riivitud peet, sega läbi. Hauta valmimiseni, maitsesta.
Serveerimisel puista roale röstitud sarapuupähkleid ja hakitud peterselli ning kas hapukooresilm või nt murendatud fetajuustu.
Speltakruubi-peediroog
See roog meenutab itaallaste risotot ja orzottot, aga riisi ja odra asemel olen kasutanud speltanisukruupe. Sobib hästi jõululauale.