125 g sulatatud võid
Laimitäidis:400 g suhkruga kondenspiima
1 dl laimimahla
Kaunistuseks:vahustatud 35% rõõska koort
Tambi küpsised peeneks, sega sulavõiga. Suru saadud segu 24 cm lahtikäiva koogivormi põhjale ja külgedele. Küpseta 175kraadise ahju keskosas umbes 8 minutit.
Klopi kausis munakollased lahti, sega juurde kondenspiim ja laimimahl. Kalla saadud segu pirukapõhjale. Küpseta 175kraadises ahjus veel 15 minutit.
Lase jahtuda, siis pane vähemalt 3 tunniks külmkappi või lausa sügavkülma (viimasel juhul tõsta pirukas 20 minutit enne serveerimis toatemperatuurile sulama).
Enne serveerimist sõelu koogile tuhksuhkrut ning kaunista vahukoore ja laimiviiludega.
Rootsi Arla retsept (Desserter höst 2008, Key Lime paj). Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Selle koogiga olen ma kolmel viimasel üritusel laineid löönud, lihtsalt võrratu laimipirukas. Hea on vaadata, kuidas peale esimese tüki suhu kadumist tekib inimesele selline õnnis nägu, et... Ei ole varem kohanud nii lihtsa ja oivaliselt maitseva retsepti kooslust, soovitan soojalt proovida!
Jaa, mul tuli ta suht intensiivse maitsega, päris palju läks vahukoort peale, et selline nämnämm oleks. Järgmine kord mõtlen, et võiks mingi marjakastme vms kõrvale teha, see kondenspiimaga asi tuleb päris tihe ja tahke värk. Aga mulle see maitsekooslus meeldis, et hapu ja hästi magus kokku panna.
Mõtlesin ise sellise variandi välja: põhjaks kasutan Digestive asemel Kalevi või Selga küpsist.Täidiseks kondentspiim ja toorjuust segada 3 laimi mahlas leotatud želatiiniga. ja siis külmkappi. Tuli väga originaali lähedane, mida ma Ameerikas olen söönud.
Tegin seda peaaegu originaalilähedaselt, lisasin ainult veel ühe laimi, sest tundus kuidagi lahja, ja ka viljaliha. Tuli parema tasakaaluga. Kui just selline tüüpiline magusaarmastaja ei ole, siis ma usun, et saab ise kondenspiima suhkru timmimisega koogi märksa vähem magusa. Sellisel kujul see suhkrukogus ikka hirmutas. Aga hea kook tuli, mis sest, et korraga kannatas süüa vaid killukese. :p
tegin seda täna ja väga väga meeldis panin natuke rohkem limet jäi täpselt mönus suutäis :)
Tegin seda ehtsale Ameeriklannale, ütles, et sama hea kui mõnes Ameerika asutuses!
Key Lime Pie
e. Ameerika laimipirukas. Originaalversioonis kasutatakse Florida Key piirkonnas kasvavaid väikeseid laime.