1 kg põdraliha või metssealiha
50 g rasva
5 dl vett või kondipuljongit
80 g kuivatatud ploome
30 g seemneteta rosinaid
2 ebaküdooniat või õuna
2 viilu tahket leiba
mustasõstrasiirupit või mustasõstraželeed või mustasõstramahla (nt KÜLLUS kontsentreeritud mustsõstra mahlajooki)
Lõika ettevalmistatud liha kaheksaks või kümneks tükiks ning pruunista kuumas rasvas. Vala üle vee või kondipuljongiga ja hauta kaanega kaetult pliidil või ahjus.
Hautamise lõpul lisa puhastatud mustad ploomid, pestud rosinad, ebaküdoonia- või õunatükid, tahked leivaviilud ja hauta liha pehmeks.
Tõsta liha vaagnale, leem suru läbi sõela. Kui soovid paksemat kastet, lisa veega segatud kartulijahu ja maitsesta mustsõstrahoidise või -mahlaga. Vala kaste lihale või anna lauale eraldi kastmekannus.
Retsept on Elle Reederi raamatust "Neli aastaaega maapere köögis" (Maalehe Raamat), pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Tegin metssea lihtast, mida marineerisin Santa Maria marinaadiga eelnevalt, hautasin malmpotis ca 3 tundi peale töötlemist ja tulemus oli super. Kõrvale said pariisi kartuli laadsed kartulid ja Cabernet Sauvignon. Ka kaalasel viis keele alla :)
Ulukiliha magushapus kastmes
Seda rooga võib valmistada nii metssealihast kui ka põdralihast. Lauale anna koos keedetud kartulite, aedviljade ja salatiga.