Thredahlia taevalik martsipani-õunakook

See ülipopulaarne martsipani-õunakook on pärit Thredahlia toredast blogist.

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

300 g haput õuna (kooritult-tükeldatult)

100 g martsipani

150 g suhkrut

3 muna

180 g nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

2 tl vanillisuhkrut

1 dl piima

50 g sulatatud võid või õli

Valmistamine

Koori õunad, eemalda südamed ja seemnekojad ning lõika õunad õhukesteks viiludeks või pisemateks tükkideks.

Riivi või pudista martsipan kaussi, lisa suhkur ja munad ning vahusta ühtlaseks.

Sega jahu küpsetuspulbri ja vanillisuhkruga, sega ettevaatlikult munamassi hulka. Lisa piim ja jahtunud sulavõi. Sega ühtlaseks.

Lao pooled õunatükid 24-25 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja. Vala peale pool tainast, seejärel jälle õunad ning siis jälle tainas.

Küpseta 180kraadises ahjus 35-40 minutit kuni kook on pealt kaunilt kuldne.

Nipid ja soovitused:

  • Koduaia pritsimata õunu ei pea tingimata koorima.
  • Martsipani on kergem riivida, kui seda enne külmkapis hoida. Kauplusest martsipani ostes jälgige, et see ikka mandlitest jm muudest pähklitest valmistatud oleks.
  • Veel õunakoogiretsepte Nami-Namis

Retsept ja foto: Nami-Nami toimetaja Merilin.

LISA KOMMENTAAR

Väike My
postitatud 24.09.2008 12:23

Mina tegin ka Thredahlia martsipaniga õunakooki. Kohe kaks korda tegin ja mõlemal korral sai väga hää ja teistele meeldis ka :)

Ragne
postitatud 24.09.2008 12:27

Mulle maitses, koogitükk sai kuidagi märkamatult taldrikult otsa.

Õunapuu
postitatud 24.09.2008 12:27

Küpsetasin sügise alguse puhuks Thredahlia taevalikku martsipani-õunakooki. Läheb kunagi kindlasti veel kordamisele. Olin nats hädas martsipani riivimisega. Oleks pidanud ilmselt enne hoidma külmkapis!?

Mann
postitatud 24.09.2008 12:28

Meil oli ka päevi tagasi toosama Thredahlia õuna-martsipanikook. Õunakoogi kohta oli üllatavalt hea. Aga martsipani hoidmine külmikus teeb riivimise küll lihtsaks.

Pisi-Pisi
postitatud 24.09.2008 12:28

Tegin ka Thredalia matrsipaniga õunakooki - ainult üks veake oli, seitsme sööja peale oli kooki ilmselgelt VÄHE :P

Fre
postitatud 05.10.2008 21:56

Pean ütlema, et ületas oluliselt minu ootusi, lisaks maitses ka lapsviripillidele. Selline veider kook - pealtnäha tavaline õunasai (minu kõnepruugis) aga sunnib mingil seletamatul kombel aina uusi tükke ette võtma. Kuigi ma martsipani maitset eraldi ei tundnud, on ilmselt just martsipan süüdi selles, et kook nii imehea on. Kindlasti väärib kordamist. Kuna mul ei olnud õiges mõõdus vormi, siis läks käiku 28 cm vorm - ilmselt oli kook õhem kui ette nähtud aga meile sobis hästi.

Dee
postitatud 12.10.2008 13:55

Hapud antoonovkad ja magus martsipan... Mmmm! Ülihea! Läheb kindlalt kordamisele. :D

Liiseli
postitatud 14.10.2008 21:19

Martsipani-õunakook oli minu jaoks liiga magus ja vänge :(

Mardikas
postitatud 25.03.2009 09:34

Kook tuli imehea. Ma ei jöua koogi täielikku jahtumist enam ära oodata ja söön siin juba sooja kooki ja pean ütlema, et olen söönud päeva lubatust normi rohkem!!!! Aga ma ei saa pidama.... Nii pehme ja hea.

Berit
postitatud 06.09.2009 22:00

Ka mina küpsetasin täna esimest korda martsipani-õunakooki. Keskelt jäi tsipa vedelaks, kuid see oli tõenäoliselt sellest, et mitu asja küpses ahjus korraga. Väga väga maitsev kook ja kerge kiirelt valmistada (v.a martsipani riivimine) :)

netcat
postitatud 28.09.2009 16:40

Tehtud siis. Kasutasin Odense toormartsipani, mis toasoojalt on väga pehme ja seetõttu lihtsalt pudiks muditav. Mikseriga vahustades segunes probleemitult. Mu meelest on see kook parem mitte enam tuliselt, aga veel soojalt - kuigi martsipani maitset nõnda peaaegu ei tunne, aga konsistents on mõnusam. Kindlasti teen seda veel, kuna eriliseks plusspunktiks on tegemise lihtsus - aga õunakoogi etaloniks minu jaoks see kahjuks ei saanud. Ei tea, kas probleem oli liig magedates õuntes (turgutasin neid küll sidrunimahlaga ja jätsin osa suhkrut ära) või olen lihtsalt harjunud mahlakamate õunaküpsetistega, aga kuidagi lamedavõitu mulje jäi. Mõnus sai siiski. Uuel üritusel kasutaksin antoonovkaid, meemartsipani ja toorsuhkrut.

Kiki
postitatud 28.10.2009 17:29

Kuna seda kooki kiideti igalpool väga siis proovisin, mina seda väga suurt vaimustust ei jaga, kook on hea, aga mitte nii hea kui kiideti.

Pirqu
postitatud 30.10.2009 22:59

Mis ma ütlen. Läks nagu soe sai pühapäeva hommikul. Meid oli ka 9 sööjat. Mulle isiklikult liiga tugevat emotsiooni ei tekitanud.

Kiilike
postitatud 13.04.2010 11:33

eelmisel sügisel tegin seda ikka päris mitu korda. Väga hea oli ... kuigi ma ei ole sedalaadi kookide austaja.

Piret64
postitatud 19.09.2010 13:34

kook sai mahlane ja õige magus:)

helen
postitatud 21.10.2010 22:07

See kook oli küll suur pettumus ja martsipani raiskamine! Tegin täpselt retsepti järgi, aga välja tuli nagu hapupiimakook õuntega. Külalistele ma seda küll ei pakuks.

Triinpvr
postitatud 22.10.2010 13:09

Topelt kogus. Maitses hästi.

Marge
postitatud 23.11.2010 12:00

Oi kui hea martsipanine kook. Kindlasti teeb veel.

Erka
postitatud 29.12.2011 22:37

Väga hea kook! Jahtunud olekus tuli õrn martsipanimaitse eriti hästi esile. Ja kuna martsipani jäi veel järele, siis läheb aga jälle koogiteoks.

Pille
postitatud 27.09.2012 08:27

Soojast peast on kook väga maitsev, aga järgmisel päeval on martsipanimekk palju tugevam, nii et soovitan koogi varem valmis küpsetada. VIimasel korral läks koogi sisse 350 g tükeldatud Antonovka õunu ja tundus ikka kuidagi vähe, ka meespool arvas, et õunasust on vähe. Järgmisel korral panen puhastatud õunu poole kilo jagu!!

Erka
postitatud 20.08.2013 12:40

Martsipani ei olnud, kuid koogiisu oli suur. Jahvatasin 75 g mandleid peeneks ja lisasin 25g suhkrut ja kujutlesin, et see ongi riivitud martsipan. :) Edasi toimetasin retsepti kohaselt. Kook tuli kaunis ja kohev ja kui ma kohe tükikest ära ei peida, siis ei saagi ma teada, kuidas kook jahtunud peast maitseb. :) Väga mõnus kook!

Tiina
postitatud 23.08.2013 23:00

Mina panin 150 grammi suhkru asemel 100 grammi. Ja kuna nisujahu oli kodus ainult 150 grami, siis 30 grammi tuli panna rukkijahu. Ja minul ei jätkunud küll tainast selliselt, et peale oleks ka veel jätkunud. Aga panin alla õunakihi, siis taignakihi ja ladusin peale ringiratast õhukesteks viiludeks lõigatud õunad. Peale raputasin veel pruuni suhkrut. Ja see kook oli lihtsalt imemaitsev!!! Soovitan soojalt ! (ja külmast peast ka!!!)

Piret
postitatud 27.08.2013 10:26

Väga maitsev kook! Eriti hea hapukamate õuntega. Jahtununa tuli martsipani maitse eriti hästi esile. Soovitan ja kindlasti läheb peagi kordamisele!:)

Kosmosemutt
postitatud 06.09.2013 20:56

Üks väga- väga hea kook! Meeldis enim just järgmisel päeval, jahtununa. Ei mingit probleemi ka martsipaniga, kasutasin Odense oma. Pudistasin näppude vahel taigna hulga, ülejäänu tegi mikser :)

karita loim
postitatud 29.01.2014 21:34

noo kuidas võtta. mina panin 200 grammi martsipani ja õunu ei pnndki. mmmmmm see oli maitsev

Janika
postitatud 20.08.2014 16:44

See on juba mitu aastat minu lemmik! Panen tavaliselt 150g martsipani ja kuni 100g suhkrut, korra unustasin lisada sulavõi ning maitses ikka hea. Täna eksperimenteerisin ning panin pool kogust paradiisiõunu, et taevalik ikka rohkem taeva pool oleks. Kel vähegi paradiisiõunu on, soovitan värviks sisse tükeldada. Maitsele annab samuti väikese positiivse nüansi lisaks. :)

Hexy
postitatud 05.09.2014 23:24

Magusavõitu kook, uueswti ei teeks.

Väike Müü
postitatud 01.11.2015 21:57

Minu jaoks liiga magus!

Merle Pommer
postitatud 02.11.2015 08:49

Küpsetasin eile, oli hea, lisasin ka vaniljekastme.

Ludmilla
postitatud 02.11.2015 17:15

Kook on tõesti taevalik.

Annika K
postitatud 03.11.2015 17:15

Maitsev ja lihtsalt valmistatav. Raputasin enne ahju panemist mandlilaaste peale, tulemus sai väga kena, lausa professionaalne ;)

Merilin
postitatud 22.08.2016 12:15

Mina, st kasutaja Thredahlia, tunnistan ausalt, et ma küpsetan väga vähe, eriti magusat, aga see on üks veel vähesematest magusatest asjadest, mis on jäänud püsirepertuaari. Küll aga olen ma ajaga laisemaks muutunud ja sellest retseptist on saanud tõeline kiirkook :)
Alustan sellest, et jätan peeneks murendatud martsipani, suhkru ja munad läbi segatuna seisma, et suhkur sulaks.
Siis sulatan piimas või ja tõstan jahtuma.
Siis puhastan õunad - ei koori üldiselt, aga kindlasti on vaja hoolega eemaldada seemnekojad. Ja kindlasti peavad olema HAPUD õunad. Magusatega pole pingutus üldse väärt ettevõtmist. Koguste osas ei lase +/- 50 g õuntest end segada, kuigi muud kogused tasub proportsioonis hoida.
Muna-suhkru-martsipani vispeldan ühtlaseks, elektrimiksri määrimisel ei näe mõtet, sest tugevat vahtu pole vaja taga ajada.
Õunad segan tainasse enne võipiima lisamist. Kihiti on tulemus natuke teine, aga ei näe sel lisapingutusel enamasti mõtet. Et kui enne oli lihtsalt jubehea kook, siis nüüd on juba jubehea kiirkook. Ahju pannes võib peale raputada ka mandlilaaste või sisse/peale panna röstitud ja hakitud mandleid.

Pille
postitatud 22.08.2016 14:47

Meile ka see kook meeldib!! Tunnistan, et teen laisa inimese versiooni sellest koogist ja segan tükeldatud õunad lihtsalt taina hulka ega tee mingeid kihte :)

Ingrid
postitatud 03.11.2017 11:16

Mina teen seda kooki pirnidega - tuleb alati väga hea!

Evelina
postitatud 19.02.2018 20:16

oli väga hea aga liiga magus.-teen parem tavalist kooki.

Anne Ots
postitatud 10.09.2018 14:20

Aga see on ka taevalik... :)

Gaili K. Berg
postitatud 22.09.2019 18:25

Ma just täna tegin seda. 200gr martsipani, suhkrut ei pannud üldse ning õuna panin rohkem :)