Köömnekuklid

Ülimaitsvad kuklid, mida võib süüa nii soolase võileivamäärdega kui ka magusa moosiga.

Kogus
u 20 kuklit
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

2.5 dl käesooja piima

30 g värsket pärmi

1 sl suhkrut

0.5 tl soola

75 g võid

400-450 g nisujahu

Määrimiseks:

muna

Peale:

25 g külma võid

köömneid

soovi korral Maldoni meresoola helbeid

Valmistamine

Valmista eelkergituseta pärmitainas. Sega suures kausis pärm suhkruga, kuni pärm vedeldub. Siis lisa käesoe piim, sool, sulatatud või pehme või ning järk-järgult jahu (kogu jahu ei pruugi vaja minna). Sõtku, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb.

Kata tainakauss rätikuga ning lase soojas kohas kahekordseks kerkida.

Hästi kerkinud tainas tõsta kergelt jahusele lauale ning veereta pikaks rulliks. Lõika põiki rulli võrdseteks osadeks ja veereta kukliteks.

Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes paar sentimeetrit kerkimisruumi. Lase uuesti kerkida umbes 20-30 minutit.

Enne ahju panemist suru igasse kuklisse esmalt pöidlaga süvend ja siis aseta sinna külm võikuubikuke. Määri pealt lahtiklopitud munaga, puista peale köömned ning soovi korral ka veidi soola.

Küpseta 200kraadises ahjus 12-15 minutit, kuni kuklid on kuldsed.

Ahjust võetud kuklid tõsta kaussi või vaagnale ning kata pealt rätikuga (siis jäävad kuklid pealt pehmed).

Retsept on mugandatud Ida Savi raamatust "Saiad, pirukad, koogid". Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina Anni.

LISA KOMMENTAAR

Kait
postitatud 27.11.2008 16:19

Piima asemel kasutasin vett, millele lisasin veidi petti. Jahu kogust ei kaalunud, vaid tegin taigna tunde järgi. Kausis kergitasin korra üles, vajutasin alla ja hakkasin kohe kukleid vormima. Plaadile laotud kukleid kergitasin veel (lasin kraanikaussi sooja vett, panin kuklid ahjuplaadiga kraanikausi kohale ja katsin rätikuga, sain sellise sooja ja niiske koha, kus kerkimine toimus imekiirelt). Tulemuseks olid tõeliselt mõnusad pehmed ja kohevad kuklid. Järgmisel päeval nad küll enam nii pehmed ei olnud. Kindlasti oleks pehmemad olnud kui oleksin nad ööseks kilekotti pannud, mina jätsin rätiku alla. Aga mina jäin igatahes tulemusega rahule ;) P.S soojad kuklid maitsesid eriti hästi siis kui lõikasin nad pooleks ja määrisin vahele võist, toorjuustust ja maitserohelisest kokku segatud määret :)

Tiina
postitatud 23.01.2009 10:13

Olid tõesti head.

Tiramiiiisu
postitatud 28.12.2010 19:55

Tulid väga head kuklid, soovitan kõigile!

Akaatsia
postitatud 21.01.2013 02:48

need on minu lemmikkuklid lapsepõlvest - vanaema tegi mul neid. Ja nad maitsevad sama head kui vanaema tehtud

Malle Puusepp
postitatud 03.11.2018 21:44

Lapsepõlv tuleb meelde! Tuleb vist ka teha :)

Martiina
postitatud 02.04.2020 13:23

Tervele perele maitsesid väga! Soolahelbed on hea lisand!

Jaanika Lahemaa
postitatud 29.03.2022 16:36

Vanaema tegi neid, lapsepõlvemälestus :)

Silja L.
postitatud 22.11.2023 19:15

Minu ema on alati teinud köömnesaiu pidupäevadeks. Seenepirukad, lihapirukad ja köömnesaiad olid meil tavaliselt küpsetised pidupäeval. Aga tema köömnesaiad on magusad, lisaks võile ja köömnetele pannakse kukli peale ja suhkrut. Peaks uurima ema käest, kust ta retsept ja köömnesaiade traditsioon pärineb.