2.5 dl käesooja piima
30 g värsket pärmi
1 sl suhkrut
0.5 tl soola
75 g võid
400-450 g nisujahu
Määrimiseks: Peale:25 g külma võid
soovi korral Maldoni meresoola helbeid
Valmista eelkergituseta pärmitainas. Sega suures kausis pärm suhkruga, kuni pärm vedeldub. Siis lisa käesoe piim, sool, sulatatud või pehme või ning järk-järgult jahu (kogu jahu ei pruugi vaja minna). Sõtku, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb.
Kata tainakauss rätikuga ning lase soojas kohas kahekordseks kerkida.
Hästi kerkinud tainas tõsta kergelt jahusele lauale ning veereta pikaks rulliks. Lõika põiki rulli võrdseteks osadeks ja veereta kukliteks.
Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes paar sentimeetrit kerkimisruumi. Lase uuesti kerkida umbes 20-30 minutit.
Enne ahju panemist suru igasse kuklisse esmalt pöidlaga süvend ja siis aseta sinna külm võikuubikuke. Määri pealt lahtiklopitud munaga, puista peale köömned ning soovi korral ka veidi soola.
Küpseta 200kraadises ahjus 12-15 minutit, kuni kuklid on kuldsed.
Ahjust võetud kuklid tõsta kaussi või vaagnale ning kata pealt rätikuga (siis jäävad kuklid pealt pehmed).
Retsept on mugandatud Ida Savi raamatust "Saiad, pirukad, koogid". Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina Anni.
Piima asemel kasutasin vett, millele lisasin veidi petti. Jahu kogust ei kaalunud, vaid tegin taigna tunde järgi. Kausis kergitasin korra üles, vajutasin alla ja hakkasin kohe kukleid vormima. Plaadile laotud kukleid kergitasin veel (lasin kraanikaussi sooja vett, panin kuklid ahjuplaadiga kraanikausi kohale ja katsin rätikuga, sain sellise sooja ja niiske koha, kus kerkimine toimus imekiirelt). Tulemuseks olid tõeliselt mõnusad pehmed ja kohevad kuklid. Järgmisel päeval nad küll enam nii pehmed ei olnud. Kindlasti oleks pehmemad olnud kui oleksin nad ööseks kilekotti pannud, mina jätsin rätiku alla. Aga mina jäin igatahes tulemusega rahule ;) P.S soojad kuklid maitsesid eriti hästi siis kui lõikasin nad pooleks ja määrisin vahele võist, toorjuustust ja maitserohelisest kokku segatud määret :)
Olid tõesti head.
Tulid väga head kuklid, soovitan kõigile!
need on minu lemmikkuklid lapsepõlvest - vanaema tegi mul neid. Ja nad maitsevad sama head kui vanaema tehtud
Lapsepõlv tuleb meelde! Tuleb vist ka teha :)
Tervele perele maitsesid väga! Soolahelbed on hea lisand!
Vanaema tegi neid, lapsepõlvemälestus :)
Minu ema on alati teinud köömnesaiu pidupäevadeks. Seenepirukad, lihapirukad ja köömnesaiad olid meil tavaliselt küpsetised pidupäeval. Aga tema köömnesaiad on magusad, lisaks võile ja köömnetele pannakse kukli peale ja suhkrut. Peaks uurima ema käest, kust ta retsept ja köömnesaiade traditsioon pärineb.
Köömnekuklid
Ülimaitsvad kuklid, mida võib süüa nii soolase võileivamäärdega kui ka magusa moosiga.