Prantsuse sibulasupp

Soupe à l'oignon - sellest klassikalisest supist liigub mitmeid erinevaid versioone. Kuigi veise-, kana- või köögiviljapuljongiga tehes saab maitsva supi, siis näiteks bistroode pealinnas Lyonis tehakse sibulasupi leem lihtsalt veest.

Uskuge, väge täis kodumaine sibul annab supile tõeliselt hõrgu - ja piisavalt maitseküllase meki. Sibulate koorimine ja viilutamine ongi selle supiteo kõige raskem osa, pärast tuleb sibulaid lihtsalt kaua ja hellalt potis poputada.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

2 sl võid

1.5 kg sibulaid (puhastatud kaal)

75 ml kuiva šerrit

1 l vett

sorts õuna- või veiniäädikat soovi korral

soola ja musta pipart

Serveerimiseks:

6-12 viilu röstitud (pikka) saia või nisuleiba

200 g riivitud Gruyère või Emmentali juustu

Valmistamine

Lõika kooritud sibulad pikkupidi pooleks, seejärel õhukesteks viiludeks.

Pane või suurde potti ja kuumuta keskmisel kuumusel. Lisa kõik sibulad, puista peale umbes 1 tl soola. Kata pott kaanega ning kuumuta, kuni sibulad on läbi kuumenenud ja potikaane alt hakkab veidi auru tulema (natuke võid piiluda kaane alla ka).

Siis võta kaas pealt ära, alanda kuumust ning maitsesta sibulad värskelt jahvatatud musta pipraga. Lase nüüd sibulatel madalapoolsel tulel haududa, aeg-ajalt segades. Sibulasupi põhi on valmis siis, kui sibulatest eraldunud vedelik on aurustunud ja sibulad on kenasti kuldsed - selleks võib kuluda kuni 3-4 tundi.

Alles siis lisa vesi ning kuumuta supp keemiseni. Siis alanda jälle kuumust, sega juurde šerri või dessertvein. Maitse suppi - vajadusel lisa soola-pipart. (Kui supp liiga magus tundub, siis veidi õuna- või veiniäädikat.)

Serveerimiseks jaota supp kuumakindlatesse supianumatesse. Aseta igale supile õhukesed saiaviilud, nede peale korralik kiht riivjuustu. Küpset kuumas grillahjus paar minutit, kuni juust on sulanud ja kergelt kuldne. Serveeri kohe.

Nipid ja soovitused:

  • Vegan-versiooni jaoks prae sibulad oliiviõlis, naudi lihtsalt röstitud saiaviiludega.
  • Gluteenivaba versiooni jaoks jäta saiakate ära, aga lisa valmis supile veidi riivitud parmesani.

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Kajakas
postitatud 23.01.2009 09:37

Hirmus hea tuli.

Ilona Selgis
postitatud 06.12.2015 17:20

Tõeliselt hea supp.

Sinikka
postitatud 08.03.2016 19:40

<p>Otsisin oma loomalihapuljonigile mingit huvitavamat vaheldust ja leidsin selle sibulasupi.</p><p> Šerrit mul kodus ei olnud, lisasin selle asemel mirinit.</p> <p>Tegin puljongi varem valmis ja sibulad ka ning lõplik viimistlus tuli järmisel päeval parajate portsudena kokku tõstes. Väga-väga maitsev tuli! </p>

Ardo
postitatud 15.01.2017 22:17

Maitses sibulaselt. Mulle sobis. Aga kuidas selle punaseks saab? Retseptis küll midagi punast pole, minu sibulavirre tuli tuli pigem ikka kuldkollane.

Pille
postitatud 03.03.2017 12:12

Ardo, aga ega siinsel fotol pole ka ju punane? Sellist sügavkuldpruuni tooni ongi kaua ja armastusega hautatud sibulatest tehtud supp!

Reesi Cooper
postitatud 02.09.2017 23:44

Minu lemmik... :) nämma

Katrin77
postitatud 10.09.2020 20:01

Maitses väga hästi!

Maarika Nuut
postitatud 07.01.2023 16:37

Väga hea supp!

Anneli Nõlve
postitatud 07.01.2023 16:48

Väga hea supp, mina panen hautamise ajaks 1-2 tähtaniisi ja pundi värsket tüümiani.