2 sl võid
1.5 kg sibulaid (puhastatud kaal)
75 ml kuiva šerrit
1 l vett
sorts õuna- või veiniäädikat soovi korral
soola ja musta pipart
Serveerimiseks:6-12 viilu röstitud (pikka) saia või nisuleiba
200 g riivitud Gruyère või Emmentali juustu
Lõika kooritud sibulad pikkupidi pooleks, seejärel õhukesteks viiludeks.
Pane või suurde potti ja kuumuta keskmisel kuumusel. Lisa kõik sibulad, puista peale umbes 1 tl soola. Kata pott kaanega ning kuumuta, kuni sibulad on läbi kuumenenud ja potikaane alt hakkab veidi auru tulema (natuke võid piiluda kaane alla ka).
Siis võta kaas pealt ära, alanda kuumust ning maitsesta sibulad värskelt jahvatatud musta pipraga. Lase nüüd sibulatel madalapoolsel tulel haududa, aeg-ajalt segades. Sibulasupi põhi on valmis siis, kui sibulatest eraldunud vedelik on aurustunud ja sibulad on kenasti kuldsed - selleks võib kuluda kuni 3-4 tundi.
Alles siis lisa vesi ning kuumuta supp keemiseni. Siis alanda jälle kuumust, sega juurde šerri või dessertvein. Maitse suppi - vajadusel lisa soola-pipart. (Kui supp liiga magus tundub, siis veidi õuna- või veiniäädikat.)
Serveerimiseks jaota supp kuumakindlatesse supianumatesse. Aseta igale supile õhukesed saiaviilud, nede peale korralik kiht riivjuustu. Küpset kuumas grillahjus paar minutit, kuni juust on sulanud ja kergelt kuldne. Serveeri kohe.
Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Hirmus hea tuli.
Tõeliselt hea supp.
<p>Otsisin oma loomalihapuljonigile mingit huvitavamat vaheldust ja leidsin selle sibulasupi.</p><p> Šerrit mul kodus ei olnud, lisasin selle asemel mirinit.</p> <p>Tegin puljongi varem valmis ja sibulad ka ning lõplik viimistlus tuli järmisel päeval parajate portsudena kokku tõstes. Väga-väga maitsev tuli! </p>
Maitses sibulaselt. Mulle sobis. Aga kuidas selle punaseks saab? Retseptis küll midagi punast pole, minu sibulavirre tuli tuli pigem ikka kuldkollane.
Ardo, aga ega siinsel fotol pole ka ju punane? Sellist sügavkuldpruuni tooni ongi kaua ja armastusega hautatud sibulatest tehtud supp!
Minu lemmik... :) nämma
Maitses väga hästi!
Väga hea supp!
Väga hea supp, mina panen hautamise ajaks 1-2 tähtaniisi ja pundi värsket tüümiani.
Prantsuse sibulasupp
Soupe à l'oignon - sellest klassikalisest supist liigub mitmeid erinevaid versioone. Kuigi veise-, kana- või köögiviljapuljongiga tehes saab maitsva supi, siis näiteks bistroode pealinnas Lyonis tehakse sibulasupi leem lihtsalt veest.
Uskuge, väge täis kodumaine sibul annab supile tõeliselt hõrgu - ja piisavalt maitseküllase meki. Sibulate koorimine ja viilutamine ongi selle supiteo kõige raskem osa, pärast tuleb sibulaid lihtsalt kaua ja hellalt potis poputada.