Hapukapsaga šokolaadikook

Hapukapsa lisamine koogile võib tunduda kummaline, aga tulemuseks on väga hõrk ja mahlane kook. Tasub proovimist!

Sobiva rõngasvormi (ingl. k. Bundt-tin, fotol) leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

100 g mitte väga haput hapukapsast

50 g kakaopulbrit

300 g e. 5 dl nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl söögisoodat

0.25 tl soola

150 g toasooja magedat võid

250 g suhkrut (3 dl)

3 toasooja suurt muna

1 tl vanilliekstrakti

2.5 dl väherasvast piima

Šokolaadiglasuur:

100 g tumedat 70% šokolaadi

50 g magedat võid

Valmistamine

Kuumuta ahi 160 C kraadini. Määri rõngasvorm korralikult võiga ja puista üle kakaopulbriga.

Kui hapukapsas on väga hapu, siis loputa külma veega*. Suru hästi kuivaks ja haki terava noaga peeneks.

Sõelu kakaopulber, jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool kaussi.

Hõõru või suhkruga heledaks vahuks (nt mikseriga). Lisa ükshaaval vahustades munad ja vanilliekstrakt. Lisa kolmandik kuivainesegust või-munasegule, siis lisa pool piimast ja sega läbi. Siis lisa taas kolmandik kuivainesegust, ülejäänud piim, sega. Lõpuks sega juurde allesjäänud kuivainesegu ning hakitud hapukapsas.

Vala tainas rõngasvormi ning küpseta 160kraadise ahju keskosas 45 minutit, kuni keskele torgatud puutikk kuivaks jääb. Lase koogil vormis täielikult jahtuda, siis kummuta tordialusele.

Glasuuri tegemiseks sulata väikeses potis ettevaatlikult või ja šokolaad, sega ühtlaseks. Lase veidi jahtuda, siis tõsta lusika abil koogile, lastes glasuuril mööda koogi külge maha valguda.

* Kõige paremini sobib selle koogi tegemiseks Uus-Kongi hapukapsas! 

Allikas: David Lebovitz "The Great Book of Chocolate", mugandatud.

LISA KOMMENTAAR

Kitty
postitatud 30.06.2008 09:00

ma tegin seda kooki ja see sai uskumatult hea. mina küll selle hapukapsa maitset ei tundnud seal sees, aga mu perekond väitis, et tunneb. igatahes neile ka maitses:)

Merle
postitatud 30.06.2008 09:01

Tänud hea retsepti eest! Katsetasin ära, oli tõesti maitsev šokolaadikook.

Oravake
postitatud 30.06.2008 09:01

Tõsiselt hea kook sai. Tänud laheda retsepti eest!

Triangel
postitatud 12.09.2008 16:24

Kiideti. Kui ma ise ei oleks seda kooki teinud, siis ma ei oleks uskunud, et seal mingi kapsas sees on. Väga mõnus šokolaadi kook oli.

Greteh
postitatud 14.10.2008 21:58

Ma kiidan ka seda kooki. Tõeliselt mahlane ja mõnus. Võib ka teistsuguses vormis teha. Ise tegin ntx kandilises.

Nämmu
postitatud 04.11.2008 07:31

Eile tegin - väga maitsev, mahlane ja mõnus. Kindlasti läheb kordamisele.

Marelle
postitatud 08.11.2008 19:31

Teate see kook on supppper olen seda juba mingi 3 korda teinud.

Kirsike
postitatud 28.11.2009 09:04

tegin ka, tekitas suure furoori. Lapsed sõid ja kiitsid ja ära ei arvanud, mis koogi sees on.

kiilike
postitatud 28.11.2009 23:03

Maitselt suurepärane aga mul jäi vormi külge kinni :(

zoozi
postitatud 29.11.2009 19:01

Kiilike,ma arvan,et ka minu kook oleks kinni jäänud,kui poleks riivsaiaga üle puistanud.Mul selline nõuka aegne vorm ka.Kook oli aga superhea,lapsed ka sõid ja kiitsid.

Dee
postitatud 11.12.2009 15:23

Kuna olen alati ära unustanud, et tuleb hapukapsast kõrvale panna ja meelde tuleb alles siis, kui juba õluga üle valatud ja podisema pandud, siis oli see retsept väga kaua ooterežiimil. Lõpuks sain siis eile tehtud ja väga mõnus kook on. Hapukapsast seal pole tõesti tunda, aga see-eest on kook mahlane ja mõnusa maitsega. Mees, kes tavaliselt sööb ükskõik millist kooki 1 tüki, nõudis seekord lisa, mis näitas, et ikka väga-väga hea kook on. :) Kuna ringikujuline vorm on mul kasutusel paar korda aastas, siis on vanast ajast jäänud poolpidune metallvorm. Selle puistasin küll seest riivsaiaga üle, muidu poleks pärast kätte saanud kooki. Muidugi oli mul vorm veel nõutust natuke väiksem ka, seepärast valmis veidi teismoodi ilus, stiilse mütsiga kook. :P Peale raputasin kaunistuseks veidi tšillišokolaadi graanuleid. Teen teinekordki seda kooki (kui mõistan õigel ajal hapukapsast kõrvale tõsta).

Iida Leena Allik
postitatud 14.12.2009 01:06

Proovitud. Välimuselt tuli väga ilus ja maitses nagu üks tõeline shokolaadikook maitsema peab. Hapukapsa olemasolust ei saanud süües küll enam midagi aru...kui ise poleks sisse pannud, siis ei usuks.

Vernanda
postitatud 28.12.2009 21:09

kuidagi selle jõuluaja alguses tuli ka mule lõpuks peale tung teha seda kuulsat petu-shokolaadikooki (et pealtnäha nagu süütu shokolaadikook, aga sees hoopis...). oli ikka hea küll. ja ka minu poolt lohkutõmmatud inimesed ei osanud arvata, et mis seal sees _veel_ on.

Tiramiiiisu
postitatud 12.10.2010 10:27

Klassikaline hea šokolaadikook, kapsa maitset tunda ei jää ja tegelikult ei peagi seda ju panema, kook jääb niisamagi mõnus :)

Frieda
postitatud 14.12.2011 19:57

Kook püsib kolm päeva muutumatult mahlane, aga ma garanteerin, et keegi ei hakka selles hapukapsast kahtlustama.

Hexy
postitatud 02.01.2013 10:44

Hapukapsa maitset mina ka ei tundnud, hea kook, aga mitte minu lemmik

Piret
postitatud 27.09.2013 08:10

Kinnitan, et tõesti hea kook!

laura
postitatud 31.01.2014 16:25

Mõtlesin pikalt, enne kui julgesin retsepti ette võtta...ema ütles, et kallis kook see ju nagunii pole, et kui ka aia taha läheb siis pole ka hullu...mees arvas, et tema on ka nõus ära proovima...hetkel on kook ahjus...tainas mekkis küll imehästi:P kui mu isa selle heaks kiidab, siis on hea!:) ma arvan, et kiidab:P

Annely
postitatud 30.12.2016 21:20

Väga maitsev ja hea kook. Sööjateks olid enamjaolt lapsed vanuses 1,5 kuni 9 aastat ja kõik kiitsid ☺ soovitan proovida ka koos jäätisega näiteks, siis pole ehk kakao maitse nii rammus, aga väga maitsev ka ilma muude lisadeta ☺